Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelo doet mee aan World Cleanup Day en trashpacker Tijmen doet de aftrap

Door Majorie Nijbroek 15 september 2020

Een deel van Hengelo ligt er na zaterdag een stukje schoner bij. Op het plein voor Oyfo wordt zwerfafval opgeruimd. Dat dat zaterdag 19 september gebeurt is niet toevallig. Die dag is het namelijk World Cleanup Day. Het doel: het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil.

Tijmen Sissing geeft het startsein van World Cleanup Day. Ook dat zal je niet verbazen als je Tijmen kent of zijn naam herkent.

Stranden vol afval

Tijmen vertrok in 2017 als backpacker naar Zuidoost-Azië. De Hengeloër werd er meteen gegrepen door de met zwerfafval vervuilde stranden die hij er zag. Hij besloot rommel op te gaan ruimen en hij begon daarmee in Cambodja. Een jaar later werd hij tijdens het opruimen van afval gefilmd. Dat was in Maleisië. Dat filmpje belandde op social media. In no time groeide Tijmens idee uit tot een beweging onder backpackers in Azië én de lokale bevolking.

Trashpacker

Tijmen kreeg de titel trashpacker en is wereldwijd hét gezicht in de strijd tegen zwerfafval geworden. Zijn goede voorbeeld heeft navolging gekregen: er hebben zich al zo’n 11.000 trashpackers in 50 landen aangesloten bij de actie om zwerfafval op te ruimen.

Schoonste regio

Tijmen zoekt het nu dichterbij huis. Zijn missie: van Twente de schoonste regio van ons land maken. Het opruimen van zwerfafval op het plein voor Oyfo is om 14.15 uur de symbolische aftrap. En leuk om te weten: van het plastic zwerfafval dat wordt ingezameld worden ter plekke nieuwe producten gemaakt.

Tentoonstelling

Voordat Tijmen en hopelijk heel veel Hengeloërs zaterdag zwerfvuil gaan opruimen, opent de trashpacker eerst om 13.30 uur bij Oyfo een tentoonstelling met de naam ‘Mar Sin Plastico’ (zee zonder plastic). Vijf kunstenaars exposeren werk dat ze van afvalmateriaal hebben gemaakt. Deze expositie kun je van 19 september tot en met 25 oktober bekijken.

De expositie is onderdeel van het Twente Circulair Festival. Kijk voor meer informatie op www.twente-circulair.nl.

Lees ook:

Toppers! Yaro en Alma ruimen zwerfafval op

Waarom zou je blikjes en ander afval zo maar op straat of in de berm gooien? Yaro en Alma snappen da...

Mag dat: lege verfpotten achterlaten in de afvalbak?

Nieuwe kleur op je deur, kozijnen strak in de lak of muurtje weer lekker fris gewit? Fijn zaterdagmi...
plastic handschoenen

Mag dat: je plastic handschoenen en mondkapjes bij plastic afval gooien?

De boodschappen doen veel Hengeloërs tegenwoordig met plastic handschoenen aan, handen worden regelm...

adv.