Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hé, wat zien we daar? Nieuwe fonteinen (en een nieuw evenementenplein) in Hengelo

Door Miranda Nijland 16 juli 2020

Heb je het al gezien? De omgeving rond het stadhuis en het nieuwe stadskantoor ziet er heel anders uit. Met meer groen, bankjes en 52 verlichte fonteinen. Hengelo heeft er een heringericht plein en een waterattractie bij.

Hier worden we blij van: Hengelo heeft er een mooie waterattractie bij waar kinderen kunnen spelen. Op warme dagen kun je bij deze springende fonteinen verkoeling zoeken. En ’s avonds zorgen de verlichte fonteinen met ledverlichting voor sfeer op het plein. Omdat de gemeente hoopt dat het een ontmoetingsplein wordt, staan er ook bankjes.

De fonteininstallatie telt 13 springfonteinen. Deze spuiten afwisselend het water in bogen van 2,5 meter hoog. Onder elke springfontein bevinden zich 3 fonteinen, totaal 39 stuks. Deze spuiten het water verticaal tot 1,5 meter hoog. Er zijn verschillende hoogtes, ritmes en kleuren in te stellen. De fontein zal van ongeveer maart tot november aanstaan.

Kun je het water drinken?

Het antwoord is ja. Het water is straks van drinkwaterkwaliteit. Er is een 14 meter diepe bron onder het plein geslagen. Dit in verband met duurzaamheid, zodat er geen drinkwater hoeft te worden gebruikt. Aangestuurd door vernuftige meetapparatuur vult de bron het water aan dat in de zomer verdampt. Die bron voorziet de fontein van water. Het water wordt ontdaan van ijzer en in een speciale buffer 24 uur per dag gezuiverd. Een UV-desinfectie-unit zorgt ervoor dat algen en legionella geen kans krijgen. Het water dat uit de zuivering komt, is schoon en van drinkkwaliteit. Er is in totaal 8 kuub water nodig voor alle fonteinen. Hou je vast: er ligt maar liefst een kilometer leidingwerk onder het plein.

Veel groen

Weet je het nog? Het Burgemeester Jansenplein was lange tijd een grijs plein met een parkeerplaats. De gemeente wil met de vernieuwingen er hét evenementenplein van Hengelo van maken. Misschien heb je het al gezien: het plein heeft dezelfde uitstraling als de Enschedesestraat met onder meer warmrode klinkers en cortenstalen goten in het wegdek. In de openbare ruimte rondom het stadhuis komt veel groen. Je ziet straks grote vakken met bloemen, struiken en bomen die het hele jaar door kleur geven. Net als voor de Lambertusbasiliek.

En de evenementen?

Het plein is geschikt voor allerlei Hengelose evenementen. Daar is met aansluitingen voor elektra en de heringerichte openbare ruimte op het plein rekening mee gehouden. Waar ook aan gedacht is, is de verlichting van het stadhuis en de Lambertusbasiliek. Beide gebouwen kunnen vanaf nu in het licht gezet worden. De kerk wordt ook van binnenuit sfeervol verlicht.

Hoe zit het met parkeren?

Omdat het Burgemeester Jansenplein vanaf nu een evenementenplein is, verdwijnen de parkeerplaatsen daar. Ter vervanging is bij de start van de werkzaamheden op het naastliggende Kloosterhof een (tijdelijk) parkeerterrein voor circa 110 auto’s aangelegd. De Stichting Centrummanagement Hengelo had hier ook om gevraagd namens de omliggende ondernemers.

Foto's: Gemeente Hengelo
De fonteinen zijn ’s avonds verlicht, en dat levert een fascinerend schouwspel op Foto: Gemeente Hengelo

 

omgeving stadhuis en stadskantoor

Meer groen en evenementenplein met fontein, zo gaat omgeving stadhuis er uitzien

We krijgen er weer een prachtig stukje stad bij. De omgeving rond het stadhuis en nieuwe stadskantoo...
Kloosterhof

Mysterie opgelost: daarom heeft parkeerterrein naam Kloosterhof gekregen

Je hebt vast meegekregen dat we sinds kort een nieuw parkeerterrein in de binnenstad hebben. Het hee...

Meer over

Nieuws

adv.