Grijze container verdwijnt niet helemaal uit straatbeeld

Door Miranda Nijland 7 juni 2018

11,4 procent van de Hengeloërs in een laagbouwwoning wil de grijze container houden. Dat zijn 3.125 van de 27.375 huishoudens. Dat blijkt uit een vraag die Twente Milieu en de gemeente per brief de Hengelose huishoudens hebben gesteld.

Het was een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar: het afval in Hengelo. Inmiddels hebben we jullie al laten weten dat de containers van 2 tot en met 14 juli worden ingenomen. Binnenkort krijg je een brief, waarin staat wanneer deze opgehaald wordt. Of wanneer je een nieuwe grijze container krijgt, als je daarvoor hebt gekozen. Maar eerst wordt de container in de week van 25 tot en met 29 juni nog geleegd. Deze laatste keer is dat gratis.

Het netwerk van de bijna 300 ondergrondse containers voor restafval is met ingang van 1 juli in heel Hengelo aangelegd. Met een milieupas zijn alle containers in Hengelo te openen, dus niet alleen in de eigen wijk of buurt. 91,6 procent van alle Hengelose huishoudens brengt vanaf die datum het restafval weg naar de ondergrondse container.

Handig op een feestje

Wel aardig om te weten is dat 1.455 huishoudens hebben aangegeven de container voor andere doeleinden te willen gebruiken, dus als gebruiksvoorwerp. Bijvoorbeeld om spullen in op te slaan en een enkele keer om er een regenton of statafel van te maken, handig op een feestje. Ze kunnen deze container dan niet meer gebruiken om restafval aan straat te zetten.

Straks minder betalen?

Per 1 juli is ondergronds restafval inzamelen dus de basis van het Hengelose afvalbeleid. Heb je aangegeven om je container te willen houden, dan ga je meer betalen voor de zogenoemde keuzecontainer. De keuzecontainer wordt eens in de 8 weken geleegd. Het bruikleentarief voor de keuzecontainer is in 2018 €36 per jaar. Voor het komende half jaar is dat dus €18.

 

Maar let op, dit tarief kan volgend jaar wijzigen. In het coalitieprogramma van het nieuwe college van B en W staat namelijk dat in 2019 het tarief van €36,00 naar €24,00 gaat. De gemeenteraad moet nog een beslissing nemen over dit voorstel. Dat gebeurt in november/december. Je kunt dan, volgens de gemeente, eventueel je keuze nog aanpassen.

500 zorgcontainers

Bij de gemeente zijn bijna 500 aanvragen binnengekomen voor een zorgcontainer. Dit is
een service voor mensen die slecht ter been zijn of op een andere manier beperkt en niet in
staat zijn om de vuilniszak naar de ondergrondse container te brengen of te laten brengen
door iemand in hun omgeving. Zij krijgen hierover apart bericht van de gemeente.

Meer over

Nieuws

adv.