Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vakantie! Zo checken dieven of je weg bent

Door Miranda Nijland 7 juli 2020

Nu we wellicht bijna weer op vakantie gaan, moet je toch oppassen. Welke slimme trucs gebruiken dieven om te kijken of jij thuis bent en wat kun je zelf doen om inbrekers op het verkeerde been te zetten? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Papiertjes bij je autobanden

auto-kaart
Foto | indebuurt Zwolle

Politiewoordvoerder Annemarie de Mooij vertelde eerder aan het AD: “Tijdens de vakantieperiode zien we wel vaker een toename van woninginbraken.” Volgens haar hebben dieven hele slinkse trucs om te kijken of iemand lang van huis is. Eén zo’n trucje is het achterlaten van papiertjes bij autobanden; zo kunnen de inbrekers zien of de auto na een aantal dagen nog op dezelfde plaats staat. Zeker bij huizen met een eigen oprit of parkeerplek voor de deur is dit een truc die dieven graag gebruiken, dus let goed op!

Takjes of papiertjes bij je deurpost

deur
Foto | indebuurt Zwolle

Ook tussen deuren of kozijnen laten dieven allerlei kleine voorwerpen achter. “Dit is nog zo’n methode om te kijken of bewoners op vakantie zijn. Er worden dan papiertjes of takjes tussen een deur en een sponning gestopt”, vertelt de politiewoordvoerster. Ook hier geldt weer: zit het papiertje of takje er na een paar dagen nog, dan weten de inbrekers dat de bewoners op vakantie zijn. Zie je bij je buren van die papiertjes of takjes zitten? Haal ze weg, daar doe je ze een groot plezier mee!

Een geparkeerde caravan voor de deur

Nog zo eentje waar je niet bij stil staat: dieven kijken volgens politie.nl ook naar huizen waar de caravan voor een langere tijd voor de deur staat. Op die manier weten ze dat de bewoners hoogstwaarschijnlijk binnenkort op vakantie gaan. Mocht je met je camper of caravan richting de zon vertrekken, zet ‘m dan af en toe ergens anders neer.

Wat je zelf kunt doen

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen als je op vakantie gaat. De allerbeste tip: laat je buren weten dat je een tijdje weg bent. De buren kunnen voor je kijken of er geen takjes of papiertjes rondom je huis slingeren, maar kunnen ook zorgen dat de planten niet verdorren en er geen berg post in je brievenbus ligt, meldt Vereniging Eigen Huis. Zo maakt je huis geen onbewoonde indruk. Heb je een oprit? Laat de buren die dan af en toe gebruiken, zodat inbrekers zien dat er een auto op de oprit staat.

Buitenverlichting

Sommige maatregelen beginnen al ver voor dat je op vakantie gaat. Zo kan je buitenverlichting aanschaffen die vanzelf aanspringt in het donker wanneer er iemand langsloopt. De inbreker staat dan in het volle licht en bovendien zien de buren dat er licht aangaat. Bij het inrichten van je tuin kun je zorgen dat ramen en deuren niet verscholen liggen achter bosjes, bomen of schuttingen. Op die manier kan een inbreker namelijk rustig zijn gang gaan, zonder dat de buren hem of haar zien.

Wist je dat je zelf kunt opzoeken of er bij jou in de wijk veel wordt ingebroken? De politie maakt die gegevens openbaar via haar website (cijfers van de laatste drie maanden).

Lees ook:

Mag dat? Mag je je container in Hengelo alvast buiten zetten als je op vakantie gaat?

Het is dit jaar een andere zomervakantie dan andere jaren. Toch ga je er misschien nog wel even tuss...

Zwemmen in de vakantie? Dit zijn de regels die nu gelden bij het Twentebad

Wil je dit weekend of komende week graag baantjes zwemmen in het Twentebad? Of wil je juist graag me...

Zomervakantie staat voor de deur: dit is de weersverwachting voor juli

Juli; de eerste maand van de zomervakantie. Sommige Hengeloërs durven het aan om de grens over te ga...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112 Nieuws

adv.