Actiegroep Bos op ’t Plein overhandigt handtekeningen voor groen marktplein

Door Majorie Nijbroek 9 april 2019

We vertellen je niets nieuws als we zeggen dat de plannen voor het nieuwe marktplein voor verdeeldheid zorgen onder Hengeloërs. Politiek Hengelo ziet de invulling van het plein – met de Hijschkamer als middelpunt- helemaal zitten, maar er zijn ook heel wat Hengeloërs die het juist helemaal niets vinden. Zij laten vanavond van zich horen.

Als je in de binnenstad woont, dan kan het zo maar zijn dat je vanavond een grote groep Hengeloërs met protestborden van het marktplein richting Schouwburg Hengelo ziet lopen. Daarover zo meer.

Het plan

We brengen je eerst nog even in herinnering wat het plan is dat kwartiermaker Gerard Cornelisse vorige week heeft gepresenteerd. Heel in het kort: een 8 meter hoog hoofdgebouw en een naastgelegen overdekte (grotendeels open) markthal met een hoogte van 14 meter. Het dak van de markthal is voorzien van zonnepanelen, die zorgen voor groene stroom.

Het gebouw brengt verschillende functies samen: overdekte markt, proeflokaal, ‘kraamkamer’ voor ondernemers, hightechwerkplaats, digitaal museum en bewegende beeldentuin. Er is plaats voor een dagelijkse versmarkt, horecavoorzieningen, winkels en andere ondernemingen, de stadswerkplaats, een mediacentrum en nog veel meer.

Groen plein

Het college ziet het helemaal zitten. Maar er zijn ook heel wat stadgenoten die er anders over denken. Waarom de markt bebouwen? De markt zou juist groener moeten worden en daarom zien ze meer in een groen alternatief: een bos op het plein. Ze hebben zich verenigd in de actiegroep Bos op ’t Plein.

Petitie

Wat ze willen: de gemeente moet stoppen met het plan om een replica van het Hijschgebouw op de markt te bouwen, meer groen in de stad en, als derde, het burgerinitiatief verder inhoudelijk vorm te geven en in een (nieuw)­­­­ democratisch proces op te nemen. De petitie van Bos op ’t Plein was gisteren door 2500 Hengeloërs getekend.

En vanavond worden deze handtekeningen aangeboden aan het college. Wil je hier bij zijn? Dat kan. De groep verzamelt om 18.45 uur bij de Brinktoren en loopt een kwartiertje later richting Schouwburg Hengelo.

Esther: ‘Ik had niet verwacht dat mijn plan voor het marktplein dit effect zou hebben’

Over wat er nu wel of niet op het marktplein moet komen, is al heel veel geschreven. Maar een van de...

Meer over

Nieuws

adv.