Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Al weken zijn auto-inbrekers actief in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 29 oktober 2020

Wil je ’s ochtends in je auto stappen, zie je dat je autoruit is ingetikt en spullen uit je auto zijn gejat. Je moet er niet aan denken, toch?! Toch is het de laatste weken meerdere Hengeloërs overkomen. 

Politie Hengelo laat weten dat in de afgelopen twee weken in meerdere duurdere auto’s is ingebroken. Er is zestien keer aangifte gedaan van diefstal in/uit een auto. Dat gebeurt vooral ’s nachts.

Airbags en laptops

De buit bestaat meestal uit airbags, boordcomputers en navigatiesystemen. Maar ook zijn laptops, telefoons, losse navigatiesystemen en geld weggenomen. Deze inbraken zorgen voor veel financiële schade, de bedragen kunnen oplopen tot wel 10.000 euro.

Keyless entry

Van een aantal auto’s is een ruit ingeslagen. Maar in veel gevallen kon je aan de buitenkant geen schade zien. De auto-inbrekers hebben dan gebruik gemaakt van keyless entry. Bij auto’s met keyless entry zit in je auto en sleutel een zender. Als je een van de portieren vastpakt zendt de auto een signaal uit en de sleutel beantwoordt dit signaal met een code. Als de code juist is, ontgrendelen de portieren. “De auto wordt hierna volledig leeggeroofd”, schrijft de politie.

Dit kun je oplossen door je ‘slimme’ autosleutel ‘keyless entry’ te laten deactiveren. Daarmee maak je de kans op een inbraak in je auto een stuk kleiner. De politie gaat daarnaast extra surveilleren, opvallend en onopvallend.

Je kunt zelf ook maatregelen nemen. Deze tips geeft de politie:

  • haal waardevolle spullen uit de auto.
  • zet het dashboardkastje open. Zo laat je zien dat er niets te halen valt
  • verwijder de afdruk van de zuignap (navigatiesysteem) van de voorruit
  • dieven zoeken ook onder de stoel, berg daar dus niets op
  • sluit de auto altijd af

Maak melding

Zie je mensen rondstruinen of een verdacht voertuig rijden, meld het dan meteen via 112. Wees alert op kenmerken zoals een signalement of een kenteken. En kijk bijvoorbeeld of je rug- of fietstassen ziet. “Dieven die te voet of met de fiets werken, willen hun buit verstoppen om niet op te vallen. Het kan dus goed zijn dat ze in het bezit zijn van rug- of fietstassen.” Tips kun je ook doorgeven via telefoonnummer 0900-8844.

Lees ook:

fietsdiefstal

Deze maatregelen neemt gemeente Hengelo tegen fietsdiefstal

Is jouw fiets wel eens gestolen in Hengelo? Zou zo maar kunnen, want het aantal fietsdiefstallen bli...
voedselfiets

De Voedselfiets gaat weer rijden (en op meer locaties) in Hengelo

Ken jij het fenomeen voedselfiets? Als bewoner van hoogbouw in Hengelo kun je hier gratis je etensre...

Dit zijn de goedkoopste woningen die nu te koop staan in Hengelo

Je wilt graag een eigen huis, maar je beurs is niet al te breed? We keken op Funda wat op dit moment...

Meer over

112

adv.