Verloskundige Sanne uit Hengelo zamelt met haar vriendinnen geld in voor Oeganda

Sanne Boone-Jansen uit Hengelo, Steffie Mooren, Mascha Roovers, Lonneke Donkers en Anne-Marie Verhoeven-van Grootel. Eigen foto

Bevallen op een smerige vuilniszak en je eigen ’troep’ opruimen terwijl je net iemand op de wereld hebt gezet. Kan jij het je voorstellen? Het gebeurde in Oeganda volgens verloskundige Sanne Boone-Jansen (47) uit Hengelo. Een van haar vriendinnen zette Stichting Kumi in Afrika op, waar Sanne binnenkort zelf een kijkje gaat nemen.

“20 euro. Dat zijn de kosten van een bevalling in Oeganda.”, vertelt Sanne. Zij en haar vier vriendinnen, die ook verloskundigen zijn, zamelen geld in voor Stichting Kumi. Een goed doel dat zich inzet om in Oeganda de ‘verbetering van gezondheidszorg, onderwijs en zelfredzaamheid’. Opgezet door één dan haar vriendinnen Steffie Mooren (48).

Terug naar het begin

Even terug naar het begin. Meer dan 24 jaar geleden studeren Sanne en Steffie, Mascha Roovers (50), Lonneke Donkers (51) en Annemarie Verhoeven-van Grootel (46) af als verloskundigen. Ze ontmoetten elkaar op de opleiding voor verloskunde in Kerkrade.

“Tijdens de introductieweek kwamen we naast elkaar te liggen op de slaapzaal en het was meteen goed”, vertelt Sanne. “We werden de beste vriendinnen, ondersteunden elkaar en gingen samen op avontuur in Kerkrade, waar niet zoveel te doen was.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Kiki Reijners

Na de studie

De vriendinnen gaan na hun studie verspreid door Nederland wonen en werken. Steffie verhuist naar Roermond, de andere drie gaan naar Noord-Brabant en Sanne komt terug naar Hengelo. Steffie reist vaak op en neer naar Oeganda om daar in de ziekenhuizen als verloskundige te helpen en richt Stichting Kumi op.

Jaren vliegt ze heen en weer naar Afrika om de mensen en de ziekenhuizen daar met haar stichting te helpen, terwijl de andere verloskundigen hier achterblijven en alleen maar de verhalen horen. De droom om met zijn allen eens mee te gaan ontstaat en wordt alsmaar groter.

Het leven

De tijd vliegt voorbij aan Sanne en haar vriendinnen voorbij. “Dat gebeurt in het leven gewoon. Je krijgt kinderen en bent druk.” De wens om samen naar Oeganda te gaan is er, maar lastig te verwezenlijken. “Je bent, naast je drukke leven, ook allemaal verloskundige en iedereen werkt erg onregelmatig.” Het is dus volgens Sanne lastig om tegelijkertijd met elkaar zolang vrij te kunnen nemen.

Lees verder onder de foto >

Foto: Kiki Reijners

Eindelijk is het zover

Eindelijk is het dan zover! Na het vele sparen, geld inzamelen én een beetje uitstel door de coronapandemie, is het moment daar: de vijf vriendinnen vliegen vrijdag 28 oktober naar Afrika. “We mogen met eigen ogen gaan zien wat Stichting Kumi in Oeganda doet en waar alle inzamelingsacties naar toe gaan.”

Klein gebaar

Sanne heeft al langer het besef dat zij, en vele Hengeloërs met haar, een luxe leven leidden. “De terrassen zitten hier nog steeds vol”, vertelt ze. “Dat is niet erg, echt niet. Maar het is goed om een reminder te krijgen dat wij het in Hengelo nog niet zo slecht hebben. Daarnaast is het goed om je te beseffen dat je met een klein gebaar zoveel voor iemand anders kan betekenen.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Kiki Reijners

‘Het is best eng’

Sanne en haar vriendinnen zijn nog steeds druk met geld inzamelen voordat ze vertrekken. De reis duurt tien dagen. Het is echt een droom die uitkomt, maar toch vindt Sanne het wel heel spannend. “Ik vind het best eng en word steeds zenuwachtiger.” Al is Sanne wel erg blij dat het eindelijk zover is.

Wat kan jij doen?

Wil jij nou ook wat doen? Dat kan. Je kunt altijd geld doneren aan stichting Kumi. Nóg leuker: de meiden organiseren een bingoavond bij Stoet in Hengelo. Dit is op maandagavond 24 oktober om 19.30 uur.

“We hebben zulke leuke prijzen gedoneerd gekregen, zoals een zwangerschapsmassage, een bon van Juwelier Knoef en een babyfloating-sessie.” Ook komt verloskundige Marlies Koers langs bij de bingo. Voor meer informatie en kaartjes kun je mailen naar [email protected]

Meer toffe Hengeloërs:

Meer in deze categorie

Hengeloërs

Ga naar “Deze 7 meiden uit Hengelo zitten in de finale van de Miss Beauty of Overijssel 2023”

Deze 7 meiden uit Hengelo zitten in de finale van de Miss Beauty of Overijssel 2023

Ga naar “Steeds meer Hengeloërs: zoveel inwoners telt de gemeente nu”

Steeds meer Hengeloërs: zoveel inwoners telt de gemeente nu

Nacht van Hengelo
Ga naar “De favoriete plekken in Hengelo van Birgit: ‘Hier kom je snel iets moois tegen voor weinig geld’”

De favoriete plekken in Hengelo van Birgit: ‘Hier kom je snel iets moois tegen voor weinig geld’

De favoriete plekken in Hengelo van Birgit

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime