Tom en Loes uit Hengelo gaan letterlijk naar de haaien: ‘Het is magisch’

Loes en Tom tijdens een duik. Eigen foto.

Je moet het maar durven, zwemmen met de haai van het soort dat Freek Vonk in zijn arm beet. Tom Elias (32) en Loes van Blanken (29) uit Hengelo hebben dat gedaan. Voor de lol. En ze staan zelfs weer te trappelen om een volgende duik te nemen in het diepe. “Het is magisch”, roept het stel in koor.

“Je weet van tevoren nooit wat je gaat zien en óf je iets gaat zien. Alles wat je tegen komt is niet te vergelijken met wat je al kent. Bijvoorbeeld een giftige octopus die hypnotiserend van kleur verschiet”, vertelt Tom. “Je bent op visite in een compleet andere wereld”, voegt Loes toe.

‘Dit is adembenemend’

“Dat is wel het vetste wat ik ooit heb gezien”, zegt Tom over een duik in de Filipijnen. Hier zagen zij op de vroege ochtend voshaaien (treshersharks) jagen op hun prooi. En tijdens een nachtduik in Australië lagen ze met met zes rifhaaien in het water. Dat is dé beruchte haaiensoort die Freek Vonk in zijn arm beet. “Ze zwommen zo rustig om mij heen, het was adembenemend”, zegt Loes.

Tekst gaat verder onder de Instagrampost >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Foutje van de haai

Misschien denk je tijdens het lezen van dit verhaal: waarom zou je gaan zwemmen met haaien!? Die zijn toch vet gevaarlijk!? “Nee, absoluut niet”, roepen Tom en Loes. Volgens dit stel eet een haai geen mensen en zal hij daarom ook nooit aanvallen omdat-ie honger heeft. “Als het toch gebeurt is het altijd een foutje van de haai”, stelt Tom. Zo’n vergissing is vaak wel fataal. “Zoals dé haai van JAWS, een witte haai. Die is zeker zes meter. Als je daar door gebeten wordt… Tja, dan bloed je dood”, voegt Loes toe.

Dat een witte haai wel eens een surfer aanvalt, is hen niet onbekend. “Beeld je maar eens in hoe een surfer eruit ziet van onder, op een plank met twee handen die peddelen. Dat lijkt dan vanuit het water erg op een een zeehond”, legt Tom uit. En laat die zeehond nou bovenaan het menu staan van zo’n gigantische JAWS haai.

Tekst gaat verder onder de afbeelding >

Tom en Loes in hun duikoutfit. Eigen foto.

Nog steeds spannend

Helemaal zonder angst zijn deze twee waaghalzen niet. Kijk maar naar Loes, ze stond met knikkende knieën op een boot tijdens haar nachtduik in Australië. “Voor ik het water inging met zes haaien van een paar meter heb ik wel even afscheid genomen van Tom”, vertelt Loes wat grappend. Ook vindt Tom het nog steeds wel spannend als er een haai vlak langs hem zwemt: “Tuurlijk schrik je even als je uit het niets ineens zo’n grote vis naast je hebt. Dat blijft”, zegt Tom. “Maar ze doen over het algemeen niks!”

‘Je bent te gast’

Op veel plekken mag je niet meer duiken en dat is goed volgens Tom en Loes. “Helaas zijn sommige plekken een toeristische attractie geworden.” Op de Filipijnen bijvoorbeeld, hier kun je duiken naar walvishaaien. Deze reusachtige vissen worden gelokt met voer en zijn inmiddels helemaal beschadigd door de propellers van de vele boten. “Dit willen wij absoluut niet stimuleren.” Het stel kiest dan ook alle plekken heel bewust uit. “Je bent te gast in een andere wereld. Ergens waar jij als mens niet thuis hoort. Gedraag je dan ook zo. Pak geen koraal en raak geen vissen aan. Ga er respectvol mee om.”

Nog zoveel om te zien

Voor Tom en Loes is dit nog maar het begin. “We willen nog zoveel zien”, zegt Tom. “De Galapagoseilanden is wel echt een droom, hier heb je hamerhaaien en dieren die je nergens anders ziet.” Naar orka’s duiken in Noorwegen of de zee ontdekken bij de Malediven staan op het wensenlijstje. De twee hadden een reis geboekt naar Egypte: acht dagen op een boot, drie duiken per dag. “En dan alleen maar op zoek naar haaien”, vertelt Tom. Die reis moet door corona nog worden ingehaald.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen >

Nooit durven dromen

Loes heeft nooit durven dromen dat duiken zo’n grote passie zou worden van hen. Wanneer Tom voor het eerst oppert om dit te gaan doen is haar antwoord ook direct ‘nee’. “Ik vond duiken supereng. Het idee om uit een tank te moeten ademen, die stuk kan gaan als je onder water zit en dat je dan geen kant op kan? Dat gaf mij een claustrofobisch gevoel. Daarnaast ga je naar een onbekende plek waar je als mens niet thuishoort.”

En nu? Als echt alles zou kunnen hoeft Loes er niet lang over na te denken: “Dan zou ik van duiken mijn beroep maken. Samen met Tom. Als gids! Mensen laten zien hoe magisch het onder water is en dat haaien helemaal niet zo eng zijn.”

Een duikbrevet

Duiken is niet ongevaarlijk. Je kunt niet ademhalen onderwater. Ook heb je te maken met druk onder water, die anders is dan wij gewend zijn. Je mag daarom nooit in één keer naar de oppervlakte zwemmen, want dan kun je ziek worden. Een goede training is belangrijk. Wat moet je doen als er water in je bril zit? Hoe krijg je zuurstof van mededuikers als je tank kapot gaat op 20 meter diepte? En hoe communiceer je eigenlijk met elkaar?

 • Duimpje omhoog: we gaan naar boven
 • Duimpje omlaag: laten we dieper gaan
 • Handje zwaaien naast je hoofd: er zijn problemen
 • OK teken (ringetje maken met je wijsvinger en duim: alles is goed
 • Hand verticaal tegen je voorhoofd (als een vin): ik zie een haai!

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Hengeloërs

Ga naar “De favoriete plekken van stagiair Jolinde: ‘Hier kijk ik altijd weer mijn ogen uit’”

De favoriete plekken van stagiair Jolinde: ‘Hier kijk ik altijd weer mijn ogen uit’

Ga naar “Deze 7 meiden uit Hengelo zitten in de finale van de Miss Beauty of Overijssel 2023”

Deze 7 meiden uit Hengelo zitten in de finale van de Miss Beauty of Overijssel 2023

Ga naar “Steeds meer Hengeloërs: zoveel inwoners telt de gemeente nu”

Steeds meer Hengeloërs: zoveel inwoners telt de gemeente nu

Nacht van Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Ledstrip met afstandsbediening voor € 7,95”

Ledstrip met afstandsbediening voor € 7,95

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Mona pudding van € 1,83 voor € 0,89”

Mona pudding van € 1,83 voor € 0,89

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Sun All-in-1 vaatwastabletten van € 9,59 voor € 2,49”

Sun All-in-1 vaatwastabletten van € 9,59 voor € 2,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023