Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tof! De 40.000 vlaggetjes zijn er. Wat niet wil zeggen dat het werk erop zit…

Door Majorie Nijbroek 11 oktober 2017

Debby Nijenhuis kan het nauwelijks geloven. De 40.000 vlaggetjes die nodig zijn voor de recordpoging ‘langste gehaakte vlaggetjeslijn ter wereld’ zijn binnen! Wat overigens niet wil zeggen dat de recordpoging al geslaagd is. Het wereldrecord wordt pas erkend als op 13 maart de 10 kilometer lange vlaggetjesslinger ook echt hangt.

De vlaggetjes moeten op 13 maart in een ononderbroken lijn opgehangen worden. Pas dán erkent het Guinness Book of Records de recordpoging.

Maar hoe fijn om te kunnen melden dat de 40.000 vlaggetjes al binnen zijn. “We hadden uitgerekend dat we het zouden kunnen redden als we 1500 vlaggetjes per week binnen zouden krijgen, maar er komen er nu 5000 tot 6000 per week binnen! We zitten al dik boven de 40.000 en het gaat nog wel even door hoor”, vertelt Debby Nijenhuis. Debby runt met een team van vrijwilligers Het Nije Huis, het centrum voor zorg en nazorg voor iedereen die kanker heeft (gehad) en hun naasten.

Overweldigend

Dankzij Debby zijn veel, heel veel mensen in binnen- en buitenland aan het haken geslagen. Zelfs in Egypte, Amerika en op Curacao is gehaakt voor Debby’s vlaggetjesactie, schreven we al eerder.  Debby is er beduusd van, dat de 40.000 vlaggetjes er al zó snel zijn. “Het is bizar, het is overweldigend.”

vlaggetjesactie
Met dozen tegelijk zijn de vlaggetjes de afgelopen tijd aangeleverd in Het Nije Huis. foto: facebook De langst gehaakte vlaggetjeslijn

Denk nu niet dat het werk er nu opzit, nu er genoeg vlaggetjes zijn. Integendeel, het zijn én blijven razenddrukke tijden. Er blijven ladingen vlaggetjes binnenkomen, die eerst gesorteerd moeten worden. Daarna moeten de vlaggenlijnen van 5 meter genaaid en vervolgens aan elkaar genaaid worden, zodat uiteindelijk één lang lint van 10 kilometer ontstaat. “Over één lijn van 5 meter doe je een klein uur. Vervolgens moeten we die lijnen aan elkaar naaien en dan moet er nog een label komen aan elke slinger van 5 meter. We hebben uiteindelijk 6000 keer de vlaggenlijn in de hand.”

Vlaggetjesstop

Tot 1 november kun je geen vlaggetjes naar Het Nije Huis brengen. De komende weken zijn nodig om alles wat er nog ligt te sorteren, om band te knippen en verder te gaan met het aan elkaar naaien van de lijnen.

Nee, tuurlijk vindt Debby het niet fijn om de vlaggetjesstop af te kondigen, want er willen nog zoveel mensen een bijdrage leveren. Debby vertelt dat ze een telefoontje heeft gekregen; 200 vrouwen in een gevangenis wilden gaan aanhaken. “Die moesten we teleurstellen, zo voelt dat echt. Want als ze nu nog inhaken, kunnen we die vlaggetjes niet meer verwerken.”

Pas op de plaats

Daarom moet deze enkele weken durende stop. “We moeten even pas op de plaats maken. Dat wat er ligt wegwerken en pas dan kunnen we overzien wat er nog moet gebeuren. Kalmte kan ons redden”, zegt Debby met een lach. Maar, benadrukt ze, het is ook genieten hoor. Genieten om te zien hoe iedereen meeleeft en de vele hartverwarmende reacties.

De Nije Hoeve

Wil je toch blijven haken? Dat kan, zegt Debby, maar dan liever even geen vlaggetjes. Richt je vooral op gehaakte spulletjes (gehaakte uiltjes, gehaakte sneeuwpopjes, etc.) die verkocht kunnen worden. Want de bedoeling is dat de opbrengst van de vlaggetjesverkoop (je kunt straks 5 meter van de gehaakte slinger kopen) en andere gehaakte spulletjes naar de verbouwing van de Nije Hoeve gaat. Het Nije Huis gaat, als de aankoop rond is, over naar deze boerderij op het Gezondheidspark, dat dus het nieuwe centrum voor (na)zorg wordt als je kanker hebt (gehad).

 

 

Meer over

Hengeloërs

adv.