Aleyna (30) is een trotse transvrouw van Turkse afkomst: ‘Ik liet me nooit wegjagen’
Ze is misschien wel de meest besproken Turkse transvrouw: Aleyna Gelegen (30) uit Hengelo. Vechtend tegen oordelen van anderen en…
Sirah Hignell (39) uit Hengelo en haar man wilden heel graag een kindje, maar dan wel zo duurzaam en verantwoordelijk mogelijk. Ze deed onderzoek en ontdekte de wasbare luier. “Ik vind het belangrijk dat we ons bewust zijn van de voetafdruk die we achterlaten.”
Tijdens een reis door Zuid Amerika worden Sirah en haar vriend geconfronteerd met de bergen van afval die mensen produceren en dan met name de luiers die volgens hen voor veel vervuiling zorgen. De twee komen in een spagaat. Ze hebben een kinderwens, maar tegelijkertijd willen ze niet bijdragen aan de massavervuiling.
“Ik heb het weleens opgezocht en een kind draagt zo ongeveer 6000 luiers voordat het zindelijk is”, stelt Sirah. “En dan te bedenken dat daar daar ook nog ontlasting bij komt en dat luiers niet verteren. Ik schrok daar van.”
Sirah is er van overtuigd dat er een andere manier is, een zo duurzaam en verantwoordelijk mogelijke manier. Ze gaat op onderzoek uit en komt de wasbare luier tegen. “Wist jij bijvoorbeeld dat een grote verkoper van wasbare luiers ‘gewoon’ hier in Hengelo zit?”
Simpel is het overstappen op wasbare luiers volgens de jonge moeder niet. “Het is even een gedoetje en ik heb echt heel veel tijd moeten steken in het uitzoeken van hoe alles werkt.” Om wat handigheid te krijgen in het verschonen, ontwikkelde Sirah een heel systeem en routine met de wasbare luiers en maakte zelfs eigen wasbare billendoekjes samen met haar moeder.
Een wasbare luier bestaat uit vier delen. Een overbroekje, die lekkende spuitluiers tegengaat, met daarin de wasbare luier en een bamboe-inlegger. Last but not least: een bamboe-inlegvel, deze vangt de ergste ontlasting op en gooi je vaak wel weg.
Lees verder onder de foto’s >
“De luiers die vies zijn, was je eerst een half uur op 40 graden, zodat de poep of plas wegspoelt. Daarna gooi ik er handdoeken bij en was ik het op 60 graden zodat alle bacteriën doodgaan. Het is niet de makkelijkste weg. Het is meer werk, maar het is beter voor de wereld.”
Waarom het gebruik van de wasbare luiers niet perse gemakkelijk is, ligt volgens haar ook aan de weinige informatie en hulp die er soms over te vinden is. “Je moet zelf actief op zoek en zo vond ik een facebookgroep waarin alles over wasbare luiers wordt gedeeld. Onbekend maakt onbemind.”
Ook moet je volgens Sirah je omgeving aan boord krijgen om wasbare luiers te gebruiken. “Denk aan oppas, kinderdagverblijf en grootouders. Want het het zijn net iets meer handelingen dan een ‘gewone’ luier en je gooit de vieze niet weg. Maar gelukkig hebben wij altijd ook een kinderopvang gehad die dit geen probleem vonden.”
Toch is de Hengeloër ervan overtuigd dat de energie die ze in haar wasbareluiersysteem heeft gestoken, het ’t allemaal waard is. “Naast dat het in de kosten scheelt, is het ook een investering in het welzijn van de planeet. Ik wil een betere wereld achterlaten voor mijn kind.”
In onze gids
Populaire rubrieken