Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Poëtische ontdekkingstocht door het Prins Bernhard Plantsoen

Door Majorie Nijbroek 24 oktober 2017

Op zaterdag 28 oktober is voor de derde keer op rij ‘Dark in the Park’ in het Prins Bernhard Plantsoen. Het is een van de evenementen waarbij de Stichting Bernhards Ontmoeting zich inzet om het plantsoen positief op de Hengelose kaart te zetten, waarbij ontmoeting altijd centraal staat. Wat we kunnen verwachten? Rita de Wilde heeft voor indebuurt Hengelo gesproken met Dineke Mepschen. Dineke weet alles over deze poëtische ontdekkingstocht door het park.

Bestuurslid Dineke Mepschen legt uit: “Met het organiseren van zo’n 10 evenementen per seizoen willen we het Prins Bernhard Plantsoen een cultureel gezicht geven. We bieden een culturele ontmoeting op een mooie plek in Hengelo. De evenementen die we organiseren zijn klein en intiem, bedoeld voor iedereen die openstaat voor bijzondere ontmoetingen. ‘Dark in the Park’ sluit aan bij het landelijke ‘Nacht van de Nacht’ en is de afsluiter van ons culturele seizoen.”

Van poëzie tot zang

Als we het programma bekijken, valt op dat het er veelzijdig en veelbelovend uitziet; van poëzie tot zang, van luisterliedjes tot kleinkunst. Dat alles op verschillende podia met tot de verbeelding sprekende namen als De Ontmoeting, Rozentuintje of De Koepel.

Toevallige ontmoetingen

“Soms komt de programmering tot stand door toevallige ontmoetingen”, vertelt Dineke, “dan zijn we bezig met de organisatie van een evenement en komen we bewust of onbewust in contact met een diversiteit aan artiesten. En al past een bepaalde artiest niet binnen het evenement van dat moment, dan blijkt hij of zij soms heel erg goed te passen bij een volgend evenement. Zo heb ik Mariska Bosch ontmoet bij een lezing van een Irakese schrijver. Zij bracht me in contact met Emily Klein Wolterink, die een prachtig gedicht over vluchtelingen heeft geschreven. Mariska en Emily dragen tijdens Dark in the Park enkele van hun eigen gedichten voor. Deze ontmoetingen maakt het organiseren voor mij nóg boeiender.”

Op intuïtie indelen

Het programma van Dark in the Park is een combinatie van mensen die al naam hebben gemaakt, zoals bijvoorbeeld dichter, historicus en oud-journalist Dick Schluter, en voor het grote publiek vaak nieuwe namen. “Het programma wordt min of meer op gevoel samengesteld”, licht Dineke gepassioneerd toe, “we delen de artiesten en podia op intuïtie in. We letten er natuurlijk wel op of de bewuste plek goed past bij de artiest. Verder zit er ook een gezamenlijk onderdeel in het programma: we wandelen samen met artiesten en publiek rondom de vijver, verlicht door fakkels en vuurkorven, luisterend naar poëzie. Dat hebben we de vorige edities ook gedaan, dan is het publiek muisstil. Een indrukwekkend en bijzonder moment.”

‘Dan is het publiek muisstil’

Blanco beginnen

De Stichting Bernhards Ontmoeting heeft vier bestuursleden. Dit betekent goed plannen en veel onderlinge afstemming. “Bij ieder evenement begin je eigenlijk weer blanco. En het ene evenement kost nu eenmaal meer tijd om te organiseren dan het andere. Maar als een programma eenmaal staat zijn we heel tevreden. En als we het enthousiasme van bezoekers zien én ze blijven tot het eind, dan is het voor mij geslaagd”, vertelt Dineke, terwijl ze begint te stralen. “Het gaat ons niet om het behalen van enorme bezoekersaantallen, het is juist dat kleine, van zichtbaar genietende bezoekers, dat het voor ons geslaagd maakt.”

Meer over

Hengeloërs

adv.