Pim, Geert en Freek beginnen brouwerij en Gallivant Wit is hun eerste biertje

Gallivant
foto's: Marleen Stoker / Moker Media

Vanaf 2 mei kun je in een aantal Hengelose horecazaken een nieuw biertje bestellen. Het is de Gallivant Wit. Het is het eerste biertje van Gallivant Brewery dat op de markt komt. Deze brouwerij is het geesteskindje van drie jongelui. Wij hebben ze gesproken en ons het hele verhaal laten vertellen. We hebben er dit verhaal van gebrouwd.

Geert Huisman en Pim Paalhaar uit Hengelo en hun kompaan Freek Nicolaas uit Delden hebben er lang naar uitgekeken. Het is natuurlijk niet niks om je eigen biertje uit te brengen. Maar zij hebben het gewoon gedaan. We zijn hartstikke benieuwd naar hun verhaal. We hebben afgesproken in de flatwoning van Geert, de plek waar de mannen menig uurtje hebben doorgebracht. Om te brainstormen en voor al die proefbatches.

Telefoontjes vanaf het perron

Eigenlijk is Pim de aanstichter van de hele onderneming, horen we. Pim vertelt dat hij vorig jaar zomer op het station in Amersfoort stond en zojuist de trein had gemist. Het was dat moment dat Pim, student journalistiek, bedacht dat hij school toch ook niet alles vond en ‘iets’ er bij wilde doen. Speciaalbiertjes zijn z’n passie en het verklaart waarom hij het concept bedacht om een wit biertje in een transparante fles in de markt te zetten.

Een mooi idee, maar er was een klein probleem: “Ik kan helemaal geen bier brouwen”, lacht Pim. Maar hij wist wel meteen wie hij moest hebben: Geert, zijn collega bij Biercafé ’t Pleintje. Geert is bij ’t Pleintje dé man van de speciaalbiertjes en was in zijn vrije tijd al bezig met het brouwen van zijn eigen biertjes. Vanaf het station belde hij naar Geert. En Geert, die zag het plan wel zitten.

Pim pleegde nog een telefoontje vanaf het perron. Want ja, het is ook wel handig om er iemand bij te hebben met verstand van financiën. En daar komt Freek in beeld. De Freek die nog maar net was afgestudeerd in Small Business. Die heeft vast wel tijd, bedacht Pim. Tijd had Freek niet echt, maar ook hij was gelijk enthousiast.

Fris biertje met pit

De drie zijn gaan zitten en hadden al vrij snel een businessplan in de iphone staan. “Gaandeweg zijn we het plan gaan doorontwikkelen”, vertelt Pim. Zijn idee van een wit biertje is gebleven. Het recept is van Geert. Het resultaat van brainstormen en uren brouwen is een “fris wit biertje met pit met een bouquet van citrus”, omschrijft Geert. Het is een vol biertje dankzij de toevoeging van Amerikaanse hop.

Pim, Geert en Freek hebben 40 liter in Geerts keuken gebrouwen en toen ze er samen uit waren dat dit het moest worden, hebben ze het meteen maar goed aangepakt. Ze hebben 2000 liter Gallivant Wit gebrouwen bij de Sallandse Bierbrouwerij in Albergen. Bijzonder is het etiket op de flesjes. Ze hebben 8 etiketten ontworpen, met op alle etiketten een stukje tekst. Freek: “De 8 delen samen vertellen ons verhaal.”

Flirten en flaneren

Hoe ze bij de naam Gallivant zijn gekomen, vragen we. Freek, die een Master Bedrijfskunde doet, legt uit: “Gallivant betekent flirten en flaneren. Dat is ook onze levenswijze. Wat wij willen, is dat je met trots dit biertje wilt drinken en er mee gezien wilt worden op het terras.” Centraal in het logo van Gallivant  zie je een zeepaardje. “Een zeepaardje doet wat ie wil. Het is een lekker flirterig beestje dat wordt versierd door de vrouwtjes. En dit flaneerbeest hebben wij als logo”, vertelt Freek lachend.

Je ziet het zeepaardje overal terug: op het etiket en op de schroefdop van de bierflesjes, op het glaswerk, op de doos waarin de witbiertjes te koop zijn en op shirts en sweaters die de drie mannen dragen.

Op 1 mei wordt de Gallivant Wit gelanceerd op een feestje waarvoor de drie jonge ondernemers de mensen hebben uitgenodigd die hebben geholpen in de voorbereidende fase en ook degenen die al een doosje van het witbier hebben gereserveerd.

Te koop bij Hengelose horeca

Vanaf 2 mei is het speciaalbier te koop bij een aantal horecazaken in Hengelo (en bij Pelle’s in Deurningen). Zit je bij het Uurwerk, ’t Pleintje, De Pastorie of op het terras bij De Twee Wezen of Stravinsky, dan kun je gewoon een echt Hengeloos biertje bestellen. Hoe vet is dat! Je kunt ook een doos met 12 of 24 witbiertjes (en glazen en t-shirts) bestellen via de webshop.

Je kunt de brouwers volgen via facebook en instagram.

Meer in deze categorie

Hengeloërs

Ga naar “Kartkampioen Eva (13) uit Hengelo verslaat alle jongens op de baan: ‘Papa bouwt mijn kart’”

Kartkampioen Eva (13) uit Hengelo verslaat alle jongens op de baan: ‘Papa bouwt mijn kart’

Eva Dorrestijn uit Hengelo
Ga naar “De favoriete plekken in Hengelo van Suzanne: ‘Wat mij betreft is dit de beste schoonheidssalon in de regio’”

De favoriete plekken in Hengelo van Suzanne: ‘Wat mij betreft is dit de beste schoonheidssalon in de regio’

Favoriete plekken Hengelo Suzanne
Ga naar “Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’”

Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’

Reapair café Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “ALLE KERSTHANGERS/-BALLEN”

ALLE KERSTHANGERS/-BALLEN

  • Xenos
  • Geldig t/m 11 december 2022