‘Tukkers on Ice’ Marko en Kiki gaan schaatsen voor Kika

Door Rahanna Van Stapele 14 mei 2019

Vijfhonderd kilometer schaatsen voor het goede doel. Dat zijn Marko en Kiki Post begin volgend jaar van plan, als onderdeel van het viertal Tukkers on Ice. Twee vaders en twee dochters, die zich dit hele jaar bezig houden met het organiseren van activiteiten in de stad om sponsorgeld op te halen voor Stichting Kika. Wij gingen bij ze op bezoek.

Hoe het idee precies is ontstaan? “Wij deden als gezin mee aan een pub-quiz die werd georganiseerd door buren van vrienden van ons. We raakten aan de praat met hun buurman en daar zijn we zelf ook enthousiast van geworden.”

Kika

Die buurman, René, was toen al voor de tweede keer bezig met een actie voor Kika. Zowel in 2017 als in 2018 haalde hij sponsorgeld binnen en sloot hij af met een schaatstocht op de Oostenrijkse Weissensee. Vorig jaar schaatste hij in zijn eentje 163 kilometer. Ja , je leest het goed, 163 kilometer! Om Maarten van der Weijden te eren; de zwemmer die de Elfstedentocht van 200 kilometer zwemmend af probeerde te leggen om geld op te halen voor kankerbestrijding, maar zijn poging moest staken na 163 kilometer.

Nu zijn René en zijn dochter Marlynn samen met Marko en Kiki van plan om als Tukkers on Ice in precies een jaar tijd zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor een schaatstocht waarbij ze bij elkaar opgeteld 500 kilometer schaatsen.

Niet hardlopend of zwemmend, maar schaatsend. Ze zijn namelijk echte schaatsliefhebbers. Al het geld gaat uiteindelijk naar Kika, de stichting die fondsen werft voor onderzoek naar kinderkanker. “Op dit moment is de kans op genezing bij kinderkanker 75% procent”, vertelt Marko. “Hoe mooi zou het zijn als dat naar 95% gebracht kan worden?”

Koningsdag

René, Kiki en Marko tijdens Koningdag

Het viertal is nu ongeveer een maand actief en in die periode hebben ze al het een en ander op poten gezet. “Met Pasen hebben we eigen zakjes paaseitjes verkocht, en laatst stonden we nog met een kraam op Koningsdag. Daar stond een collectebus en van tevoren hadden we mensen op Facebook gevraagd of ze spullen kwijt wilden voor op onze kraam.” Ook verkochten ze eigen cupcakes, gebakken door Marko’s vrouw, in samenwerking met de Sweety Cake Shop. “De Sweety Cake Shop was zo aardig om voor de bakbenodigdheden te zorgen. Al met al hebben we toen een heel mooi bedrag opgehaald.”

En wat staat er op de nabije planning? Op 18 mei houden ze een spelletjesavond bij spellenspeciaalzaak De Dondersteen. De entree, consumptie-opbrengst en 10% van de verkoop gaat naar KiKa. Marlynn speelt bij het Bornse Harmonieorkest en organiseert binnenkort het ‘Concert voor Kika’. En ook tijdens de Melbuul’n dagen in Borne zijn de Tukkers on Ice aanwezig. Marko vertelt dat ze op dit moment aan het rondkijken zijn naar een locatie in de stad om een pubquiz te houden.

Zweden

En over iets minder dan een jaar gaat het dan gebeuren. Het is nog wat vroeg om de exacte datum te noemen; dat moet nog bepaald worden door de ijsmeester. Maar René, Marko, Marlynn en Kiki (die dan voorjaarsvakantie heeft) zullen vermoedelijk tussen 15 en 23 februari naar Zweden vertrekken. Naar het Runn-meer, om precies te zijn.

Dat meer ligt tussen de Zweedse steden Falun en Borlänge. Een enorme schaatsbaan met lange stukken van wel 20 kilometer. Perfect om zo’n eind op te schaatsen als het viertal van plan is. Eerder trok René voor zijn tocht voor Kika naar Oostenrijk, maar deze keer wil hij met de andere Tukkers de uitdaging in Zweden aangaan.

De reis- en alle bijkomende kosten worden helemaal uit eigen zak betaald; al het opgehaalde sponsorgeld gaat rechtstreeks naar Kika.

Voorbereiding

Maar honderden kilometers schaatsen? Dat doe je niet zomaar eventjes, dachten wij. En dat klopt; want het viertal is nu al bezig met trainen. Kiki vertelt dat zij zich nu vooral op hardlopen en skeeleren richt. “Ik kijk er niet echt tegenop en heb er zin in. Als je goed traint moet het lukken.” Een goede conditie speelt natuurlijk een hele grote rol en ook de juiste schaatshouding is belangrijk. Haar moeder vertelt dat Marko en Kiki inmiddels speciale marathonschaatsen hebben aangeschaft. Ter voorbereiding hebben ze er al een lesje met privéleraar op zitten en zijn ze naar Biddinghuizen geweest, om het marathonrijden op een goede baan te oefenen.

Reacties

Uit hun directe omgeving krijgen ze alleen maar bewonderende reacties op hun inzet, maar ook vreemden steken ze vaak een hart onder de riem. Zag Marko er van tevoren misschien nog een beetje op tegen al het organiseren; dat is nu helemaal gedraaid. Mensen blijken graag te helpen, en ze hadden bij hun Koningsdagkraam veel aanspraak. Hij kan zich nog een oudere man herinneren die in eerste instantie niet veel moest hebben van hun collecte, maar kort daarna rechtsomkeert had gemaakt om toch maar iets bij te dragen.

Doel

Is er een eindbedrag dat ze wel héél mooi zouden vinden? Op hun website wordt bijgehouden hoeveel er tot nu toe ingezameld is en het eindbedrag staat op 2.000 euro (waarvan het op het moment van het schrijven dit bericht al 697 euro binnen is). “Maar dat is een minimum, we hopen natuurlijk meer op te halen.”

Wil je de Tukkers on Ice volgen? Ze hebben een Instagram-account een Facebook-pagina.

adv.