Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Josefien liet alles na aan de Dierenbescherming, maar vroeg hen ook haar uitvaart te verzorgen

Aangeboden door Leferink & Wennink Uitvaartzorg 26 juni 2020

Bij de Stichting Dierenbescherming krijgen ze wel vaker te maken met mensen die na hun overlijden iets nalaten aan hen. Maar een complete uitvaart regelen, dat maken ze niet vaak mee. Ze deden het onlangs voor de overleden Josefien, samen met uitvaartonderneming Leferink & Wennink. 

Zonder nabestaanden

Het was een vreemde situatie, zowel voor de Dierenbescherming als voor uitvaartonderneming Leferink & Wennink. Ook al zijn ze uiterst ervaren, het gebeurt niet vaak dat zij een uitvaart moeten regelen zonder nabestaanden. In het geval van Josefien was haar man al eerder overleden en zij hadden geen kinderen. Josefien had haar leven lang honden en katten om haar heen gehad. Ze liet alles wat ze had na aan de Dierenbescherming, maar vroeg deze stichting ook om haar uitvaart te verzorgen.

Uitvaartbegeleidster Gerry Leferink en iemand van de Dierenbescherming ontmoetten elkaar onlangs in het huis van Josefien. Josefien had haar wensen voor haar uitvaart al eerder op papier gezet samen met een medewerker van de Dierenbescherming. Zo had ze liever geen afscheid en was haar wens dat haar naasten na de crematie een rouwbrief ontvingen met een kennisgeving van haar overlijden.

‘Een heel leven dat daar door de jaren heen bij elkaar verzameld is’

“Vreemd”, vertelt Gerry. “Je zit daar in een vreemd huis. Een huis vol met persoonlijke spullen van een ander. Een heel leven dat daar door de jaren heen bij elkaar verzameld is. Haar bed ligt nog open, net zoals de laatste keer toen zij opstond om naar het hospice te gaan. We gaan op zoek naar gegevens, bankafschriften en waardevolle papieren. Daarnaast heeft ze ook wat geld thuis bewaard en het blijkt verborgen te zijn op verschillende plekken in huis.”

In stilte gecremeerd

Zoals ze dat wenste, is Josefien zonder familie of bekenden naar het crematorium gebracht. Met op haar kist een enkele roos. Op deze dag kregen ook haar naasten en bekenden een brief in de bus, met de mededeling dat ze overleden was en dat het haar wens was om in stilte gecremeerd te worden.

Volgens Leferink & Wennink zal het voor deze stichting en andere goede doelen steeds vaker voorkomen dat mensen hun nalatenschap schenken aan goede doelen of deze opnemen in een testament. “Dan is het toch zeker fijn dat de laatste wensen omtrent de uitvaart ook duidelijk kenbaar gemaakt worden”, zegt Gerry. “En wil je toch iemand een waardig afscheid geven op de manier die de overledene zelf in gedachten had.” Gelukkig had Josefien het laatste wensenboekje ingevuld en wisten de stichting en Leferink & Wennink daardoor precies hoe deze laatste wensen het beste konden uitvoeren.

Belangrijk: laatste wensen vastleggen

Je eigen uitvaart is een onderwerp waar je misschien niet zo makkelijk over praat. Maar als je overlijdt, dan is het voor je nabestaanden wel heel fijn om te weten wat je wensen zijn. Die kun je vastleggen in een laatste wensenboek. De meeste mensen staan nog niet stil bij hun eigen uitvaart. ‘Dat komt nog wel’, zul je misschien denken. Maar het geeft een geruststellend gevoel om te weten dat het allemaal geregeld is. Daarbij voorkomt het veel lastige keuzes op een moment vol verdriet.

Praten over de mogelijkheden

Grote kans dat je geen idee hebt wat er mogelijk is. De uitvaartverzorgers van Leferink & Wennink informeren je graag over de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend gesprek beter. Tijdens dit gesprek adviseren ze je uitgebreid over de mogelijkheden zodat het afscheid verloopt zoals jij het wilt. Zo kreeg ook Josefien de uitvaart naar wens.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Leferink & Wennink Uitvaartzorg. Meer over Leferink & Wennink Uitvaartzorg ontdekken?

Leferink & Wennink Uitvaartzorg uitvaart

074 2505379, Hengelo

Bekijk meer:uitvaart

adv.