Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het lijstje wordt wat langer: nog meer BN’ers uit Hengelo

Door Majorie Nijbroek 15 augustus 2019

We kunnen ons lijstje met BN’ers die in Hengelo wonen of er gewoond hebben, weer wat langer maken. We hebben namelijk nog wat aanvullingen van jullie gekregen van bekende (oud-)Hengeloërs die ook een plek in het overzicht verdienen. Bedankt daarvoor! Hier komen ze:

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Sander Boschker

Sander Boschker
Beeld uit het seizoen 2011/2011. foto: ANP

Natúúrlijk hoort Sander Boschker ook in dit lijstje. Hij heeft vele seizoen bij FC Twente op doel gestaan. Wist je dat hij nog altijd de speler is met de meeste eredivisieduels voor één club achter zijn naam? Het zijn er liefst 562. Of dat record ooit nog verbroken wordt? De doelman heeft één wedstrijd in Oranje gekeept: op 1  juni 2010. Dat was een oefenwedstrijd tegen Ghana, ter voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika. De geboren inwoner van Lichtenvoorde woont alweer heel wat jaren in Hengelo.

Sander Boschker

Sander Boschker is nog altijd fanatiek, ‘maar ik ga niet meer als een windhoos tekeer’

Zeg je Sander Boschker, dan vallen automatisch ook de woorden FC Twente, keeper en fanatisme. We zij...

Maggie MacNeal

Maggie MacNeal
Maggie MacNeal wordt in 1980 vijfde op het Songfestival. foto: ANP

Maggie MacNeal vormt begin jaren ’70 samen met Willem Duyn (alias Big Mouth) het legendarische zangduo Mouth & MacNeal. How Do You Do is hun grootste hit. Ze scoren er zelfs een top 10-hit mee in Amerika. In 1974 doet het duo met Ik zie een ster mee aan het Songfestival. Ze worden derde. In 1980 doet Maggie MacNeal solo mee aan het Songfestival en met Amsterdam wordt ze vijfde. Maggie MacNeal treedt nog regelmatig op met de Dutch Divas.

De echte naam van Maggie MacNeal is Sjoukje van ’t Spijker, na haar huwelijk bekend als Sjoukje Smit. Ze woont nog altijd in Hengelo.

Herman Krebbers

Herman Krebbers
foto: ANP

Ook Herman Krebbers mag in onze lijst met bekende Hengeloërs niet ontbreken. Deze beroemde concertviolist heeft overal in de wereld opgetreden; als solist of met zijn vaste partner Theo Olof. Als duo genieten ze grote bekendheid door het dubbelconcert van Bach en de 44 duo’s van Bartok. Herman Krebbers is concertmeester geweest van het Concertgebouworkest en heeft tot op hoge leeftijd vioolles gegeven. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Tilburg. Onze beroemde oud-plaatsgenoot is in 2018 op 94-jarige leeftijd overleden.

Paul Hoekstra

Paul Hoekstra
Paul Hoekstra (l.) en Toon Geurts in actie tijdens de Olympische Zomerspelen in Mexico. foto: ANP

Roeier Paul Hoekstra, lid van de Twentse Watersport Vereniging (TWV), is pas 20 jaar als hij namens Nederland een zilveren medaille wint op de Olympische Zomerspelen in Tokio. Hij zit met Anton Geurts in de boot die uitkomt in de klasse Men’s Kayak Doubles 1000 meter. Hij wordt groots gehuldigd in zijn woonplaats Hengelo. Op 30 juli 1967 wordt hij Nederlands kampioen en hij roeit in de jaren erna twee WK-medailles bijeen. Hij doet in 1976 en 1980 nogmaals mee aan de Spelen, maar – heel opvallend – niet namens Nederland; hij heeft zich dan tot Belg genaturaliseerd.

Paul Hoekstra

Clubheld Paul Hoekstra van TWV wint, vandaag exact 50 jaar geleden, de nationale titel

Jij kent vast de TWV Hengelo wel. Het is de Twentse Watersport Vereniging. De grootste clubheld van ...

Heleen Mees

Heleen Mees
foto: ANP

Heleen Mees, in 1968 in Hengelo geboren als Heleen Nijkamp, is econoom, jurist en publicist. Ze wordt omschreven als powerfeministe. De oud-Hengelose heeft onder andere gewerkt voor het Ministerie van Financiën en de Europese Commissie van Brussel. In 2000 verhuisde ze naar New York en een paar jaar later veranderde ze haar achternaam in Mees, omdat haar meisjesnaam moeilijk uit te spreken zou zijn voor Engelstaligen. Ze heeft sinds 3 jaar een tweewekelijkse column in de Volkskrant.

Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck
foto: archief TC Tubantia

Zijn volledige naam is Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck (Hengelo, 26 juni 1984) en ja, hij is een telg uit het adellijke geslacht Schimmelpenninck. Hij is hoofdredacteur van Quote en presenteert op dit moment het tv-programma De Opvolgers. Als je vaak kijkt naar De Slimste Mens: Sander was in 2018 winnaar van deze dagelijkse kennisquiz op tv.

Dick Holthaus

dick holthaus
foto: ANP

Dick Holthaus (17 november 1928) was een bekende Nederlandse modeontwerper. Leuk om te weten: de geboren Hengeloër was de eerste Nederlandse ontwerper en industrieel vormgever, die ook herenmode ging ontwerpen. Dat was in de jaren ’60. Daarvoor ontwierp hij voor damescouture voor tieners en twintigers. Zijn modelijn voor twintigers gaf hij de naam Twenty Seven en daarmee refereerde hij aan zijn geboorteadres, Burgemeester Jansenplein 27. Later heeft hij ook bedrijfskleding ontworpen. Het Modespektakel Hengelo heeft 2 jaar geleden een eerbetoon gehouden aan Dick Holthaus. Je kon een modeshow zien met kleding uit de jaren ’70 van Dick Holthaus. Hij is in 2015 in Amsterdam overleden, op 86-jarige leeftijd.

Jeffrey Huber

Jeffrey Huber

Geen naam die bij iedere Hengeloër meteen een belletje doet rinkelen, maar onze plaatsgenoot was toch echt een wereldtopper. En ja, ook in de sport. Zijn sport: taekwondo. De Hengeloër, tweevoudig nationaal kampioen, stond in 1988 op de Olympische Spelen in Seoel en schopte het tot de kwartfinale. Hij begon met taekwondo op 16-jarige leeftijd, bereikte de wereldtop en geeft nog altijd les in deze vechtsport.

Jeffrey Huber Taekwondo

Jeffrey blikt terug: ‘Seoel was een geweldige ervaring’

Het is volgend jaar dertig jaar geleden, maar het voelt nog als de dag van gisteren. Hengeloër Jeffr...

Deze namen stonden er al in:

Jeffrey Spalburg

Deze BN’ers wonen (of hebben gewoond) in Hengelo

Denk jij bij de term BN’er direct aan de randstad? Zeker, daar wonen de meeste bekende Nederlanders....

 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Hengeloërs

adv.