Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelose Carlijn donderdag naar de koning

Door Miranda Nijland 16 mei 2017

Het is een bijzondere week voor de Hengelose Carlijn Lensink (25) Ze ontvangt donderdag uit handen van de koning een Appeltje van Oranje voor het project Ervaringsmaatjes. Wij checkten even hoe het is met haar zenuwen.

Een beetje gezonde spanning heeft ze wel, hoewel het niet de eerste keer is dat ze de koning ontmoet. Carlijn Lensink ontvangt de prijs samen met ervaringsmaatje Romy en Marcel Garritsen, directeur van Stichting Informele Zorg Twente, uit handen van koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en in aanwezigheid van Prinses Beatrix, de ontwerper van dit beeldje.

Ervaringsmaatjes

Ervaringsmaatjes koppelt jonge mantelzorgers aan een maatje, dat zelf in een soortgelijke situatie is opgegroeid. Het maatje biedt een luisterend oor, ondersteunt bij praktische zaken en onderneemt leuke activiteiten, zodat de jonge mantelzorger zijn gedachten even kan verzetten en gewoon kind kan zijn.

Versterken van kinderen

Organisaties die zich inzetten voor het versterken van kinderen, zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan, maakten dit jaar kans op een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Carlijn werd op 1 mei samen met het maatjeskoppel Amy en Manon verrast met het nieuws over het winnen van de prijs in een uitzending van Hart van Nederland op SBS6.

‘Jonge mantelzorgers maken zich voornamelijk zorgen’

Carlijn neemt namens het team JMZ (jonge mantelzorgers) de prijs in ontvangst. Ze hoopt dat door het winnen van een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro meer aandacht gaat naar de jonge mantelzorgers. “De doelgroep is namelijk niet altijd zichtbaar”, vertelt Carlijn. “Jonge mantelzorgers maken zich voornamelijk zorgen. Ze cijferen zichzelf snel weg en moeten veel rekening houden met anderen. Op latere leeftijd blijkt dan ook nogal eens dat ze nauwelijks aan hun eigen ontwikkeling en doelen hebben kunnen werken.”

Eerdere ontmoeting

Ervaringsmaatjes kreeg eerder de Nationale Zorgvernieuwingsprijs (2014) Koning Willem-Alexander bracht in 2015 een bezoek aan de stichting als beschermheer van het Oranjefonds. Carlijn mocht hem toen dus ook al ontmoeten.

Hier kun je de uitzending van Hart van Nederland terugkijken!

adv.