Rik is pianostemmer én barista: ‘Uiteindelijk zou ik allebei graag fifty fifty willen doen’

barista rik

Wat hebben we toch veel inwoners die een mooi verhaal te vertellen hebben. Neem Rik Zengerink. Als barista staat hij regelmatig na werktijd met zijn mobiele koffiebar Rik’s Coffee Corner op feestjes en partijen. Dát is al tof. Heeft hij ook nog eens geen alledaagse job. Rik is namelijk pianostemmer.

We zijn bij Rik en zijn vrouw Fleur langs geweest en hebben ons laten bijpraten over de wereld van koffie en piano’s. Over beide praat Rik met bijzonder veel passie.

Zo is het begonnen

Een kleine 3 jaar geleden kocht Rik een nieuwe koffiemachine. Een fijne espressomachine, waarbij je de melk goed kunt opschuimen. Met zo’n apparaat kun je een cappuccino versieren met latte art. Je weet wel, zo’n klein kunstwerkje van schuim op je koffie. En dat wilde Rik ook kunnen.

Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Om dat goed te kunnen, moet je heel wat uren oefenen. En dat is precies wat Rik heeft gedaan. Uren en uren heeft hij staan oefenen om een perfect gevormd figuurtje van schuim te fabriceren. “Er zijn heel wat liters melk doorheen gegaan”, lacht hij. Maar al die uren oefenen heeft er toe geleid dat hij nu in no time zo’n mooi schuimfiguurtje maakt.

Schenktuitje

Hoe je zo’n mooie latte art maakt? “Dat is een kwestie van timing. Van de juiste melkschuim, de juiste espresso, het juiste schenktuitje en van hooghouden en laaghouden. Er komt echt wel veel bij kijken.”

Maar ja, het is dan wel jammer om die latte art voor jezelf te houden als je het goed kunt. En daarom stelde Rik zich een doel: binnen een jaar wilde hij op een feestje staan om koffie te schenken. En dat heeft hij waargemaakt. Sterker nog, hij heeft nu zijn eigen koffiebedrijfje: Rik’s Coffee Corner. Hij staat met zijn mobiele koffiebar op feestjes en bruiloften. Hoe dat bevalt? Nou ja, hoor hem honderduit enthousiast vertellen en je weet genoeg.

Debuut als barista

Rik heeft zijn eigen mobiele koffiebar gemaakt. Na een geslaagde generale op de verjaardag van zijn schoonmoeder, maakte Rik op Koningsdag 2018 in Enschede zijn debuut als barista (“dat was wel spannend hoor”). Sinds die tijd heeft hij al op heel wat feestjes en evenementen gestaan.

Hij richt zich op feestjes, bruiloften en tuinparty’s met enkele tientallen bezoekers. Hij neemt je het koffiegedeelte helemaal uit handen. En vind je het wel handig dat Rik meteen ook wat lekkers bij de espresso, cappuccino of thee serveert? Je zegt het maar. Fleur bakt met veel plezier haar beroemde blauwe bessencake, witte chocoladebrownies of rolo blondies.

Samen op pad

Fleur gaat regelmatig met Rik mee, dan staan ze samen achter de koffiebar. Fleur maakt een praatje met de gasten, vertelt van alles over koffie (“ik kan je inmiddels hele verhalen vertellen over koffie”)  en schenkt (filter)koffie. Wil je een cappuccino met latte art? Dan moet je in de rij gaan staan bij Rik. Voor Rik is het een koud kunstje, een mooi hartje maken op een cappuccino. Dat lukt Fleur nog niet. Jammer genoeg. “Maar ik krijg wel iedere ochtend een cappuccino met latte art van Rik”, vertelt Fleur lachend.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Piano’s stemmen

Barista is hij in zijn vrije tijd. Hij heeft daarnaast geen alledaags beroep. Rik is namelijk pianostemmer! En daarvan zijn er niet veel. De kleine Rik vond het orgel van zijn vader al vroeg interessant en heeft ook muzieklessen gehad. Wat hij wilde worden? Dat wist Rik echt niet. Wat hij wél wist: geen pianostemmer. Want hetzelfde doen als je vader? Nee, dát zou het niet gaan worden. Maar zie, hij is het toch! Hoe dat zit?

Dagje op stage

Rik had het mavo-diploma binnen, maar had eigenlijk geen idee wat hij wilde gaan doen. Of Rik dan toch niet een dagje ‘op stage’ wilde bij pianobedrijf Schumer in Hengelo? Oké, waarom ook niet. Gelijk die eerste dag wist de toen 16-jarige Rik dat hij er op z’n plek was, dat hij pianostemmer ging worden. “Ik was meteen verkocht.” Hij rondde de 3-jarige opleiding pianotechniek in Amsterdam af en kon na zijn diploma bij het allround pianobedrijf in Hengelo blijven. En daar zit hij nog steeds. Met evenveel plezier als toen hij er begon.

Maar hoe goed hij het ook naar zijn zin heeft, Rik heeft wel een droom. “Uiteindelijk zou ik allebei graag fifty fifty willen doen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “Hengelose Heddy en Tanja zijn al 35 jaar vriendinnen: ‘We hebben een tatoeage laten zetten’”

Hengelose Heddy en Tanja zijn al 35 jaar vriendinnen: ‘We hebben een tatoeage laten zetten’

Ga naar “Jeroen en Jeantine doneren anjers aan Hengelose veteranen: ‘Het gaat over ons allemaal’”

Jeroen en Jeantine doneren anjers aan Hengelose veteranen: ‘Het gaat over ons allemaal’

Ga naar “Raymond uit Hengelo is veteraan: ‘Dit verhaal wordt nooit verteld’”

Raymond uit Hengelo is veteraan: ‘Dit verhaal wordt nooit verteld’

Veteraan Raymond uit Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis”

COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99”

Pantoffels 36/37 t/m 40/41 € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Regenboogdagen”

Regenboogdagen

 • Van 4 okt t/m 11 okt
Ga naar “Blues Night”

Blues Night

 • 14 oktober 2022
Ga naar “Happy Halloween”

Happy Halloween

 • Familiepretpark De Waarbeek
 • Van 15 okt t/m 29 okt
Ga naar “Duurzaamheidsmarkt”

Duurzaamheidsmarkt

 • 8 oktober 2022
Ga naar “Bokbierdag”

Bokbierdag

 • Bier- en eetcafé ’t Pleintje
 • 16 oktober 2022
Een zomerbokbierdag wordt zondag gehouden bij 't Pleintje