Raymond uit Hengelo is veteraan: ‘Dit verhaal wordt nooit verteld’

Veteraan Raymond uit Hengelo
Eigen foto.

“Mijn kinderen wilden mij op een gegeven moment niet meer spreken”, vertelt veteraan Raymond* uit Hengelo over zijn laatste vredesmissie in Mali. “Hoe leg je aan je dochter en zoontje uit dat papa maanden van huis gaat om andere kindjes te helpen?” Dit is het verhaal dat volgens deze Hengelose veteraan niet veel wordt verteld.

Horrorverhalen, oorlogsverhalen, verhalen van de Tweede Wereldoorlog of over wat militairen allemaal meemaken op vredesmissies. Je hoort volgens Raymond vaak alleen over de veteraan die op een bermbom is gestapt of een in vuurgevecht klem zat. Je hoort weinig het verhaal van het achterlaten van het thuisfront. Hét verhaal dat er net zo goed toe doet en misschien wel meer bewustzijn creëert. Daar is de Hengeloër van overtuigd.

Afscheid nemen

“Het zijn de achterblijvers die een veteraan maken. De achterban. En iedere veteraan heeft er mee te maken gehad.” Een herkenbaar verhaal dus: afscheid nemen van je partner, kinderen, vader, moeder, zus, broer, vrienden, om maanden – in naam van je vaderland – burgers in een ander land te helpen. “Daar staat niemand bij stil.”

De eerste keer

Raymond ging vier keer op uitzending. Zijn eerste keer naar Bosnië, daarna twee keer naar Afghanistan en nog een keer naar Mali. “De eerste keer ging ik gewoon. Ik was jong en voelde de spanning. Ook vond ik het ergens wel vet. Ik was hier natuurlijk voor opgeleid als militair”, legt Raymond uit.

‘Je mist elkaar’

Hij had destijds vier kinderen en leert zijn huidige vrouw kennen, die ook bij defensie werkte. “Ik was op missie in Afghanistan voor een aantal maanden. Mijn vrouw werd ook uitgezonden naar diezelfde basis, maar pas later. Toen ze aankwam, ging ik met mijn unit weer naar huis. Je mist elkaar, maar dat hoort erbij.”

Het was het allerbelangrijkste moment.

Raymond

Hét postmoment

Vroeger schreef je elkaar veel brieven als je op vredesmissie was. Dan was er hét postmoment. “Daar keek ik altijd zo naar uit! Eigenlijk iedereen wel”, zegt Raymond. “Het was het allerbelangrijkste moment. Dan heb je weer even binding met thuis, mijn achterban.”

De jonge veteraan krijgt zelfs een keer zijn favoriete snack kroepoek opgestuurd met de post. “Zoiets kleins, wat op dat moment zo belangrijk voelt. Als de post een keer niet komt, is dat dan ook voor velen best pittig.” Tegenwoordig is het heel anders en kan je bellen of zelfs videobellen.

Wat moet je antwoorden tegen je kinderen wanneer ze aan je vragen waarom papa weg moet om andere kindjes te helpen?

Raymond

‘Maar wij zijn toch je kinderen?’

Raymond trouwt en krijgt nog twee kinderen. Zijn vrouw blijft thuis en gaat niet meer op uitzendingen. Raymond wel. De kinderen groeien op en krijgen steeds meer door dat hun vader vaak lang weg is. “Wat moet je antwoorden tegen je kinderen wanneer ze aan je vragen waarom papa weg moet om andere kindjes te helpen?”, vraagt de veteraan zich af. “Maar wij zijn toch je kinderen”, is een antwoord dat Raymond kreeg. “Toen ik in Mali zat, wilden ze me ook niet spreken als ik dan belde.”

Begrijpelijk, vindt Raymond nu. Maar op dat moment wel pijnlijk. “Ze waren nog zo jong”, zegt Raymond. Nu zijn ze wat ouder en trots op hun vader. Maar het heeft zeker wel impact gehad voor dit gezin. Het is iets wat veel veteranen mee hebben gemaakt en veel militairen nog steeds meemaken, maar waar volgens de Hengeloër weinig aandacht voor is.

Niks is gratis

“Vroeger vocht je voor je vaderland. Nu vechten we niet meer, we staan voor wederopbouw. Maar er is tegenwoordig weinig erkenning. Het ontbreken van een stukje bewustzijn dat niks gratis is, dat het niet vanzelfsprekend is dat je naar school kunt, dat je het terras op kunt, dat je kleding kunt kopen, dat stoort me”, legt Raymond uit. Dat is niet het enige waar hij als veteraan mee worstelt.

Dit doet gewoon pijn

Raymond

‘Waarom moet die vlag op zijn kop?’

Hij vraagt zich af waarom sommige Nederlanders protesteren door de Nederlandse vlag op zijn kop te hangen. “Het besef is er gewoon totaal niet dat er vroeger zoveel mensen hebben gestreden voor die vlag en nog steeds zoveel doen. Jongens en vrouwen die het niet overleefd hebben, naar huis zijn gebracht onder die vlag. Door hen kunnen boeren boer zijn. Pak dan alsjeblieft een ander symbool, want dit doet gewoon pijn.”

Meer erkenning

Daar ligt de algehele frustratie. Een stukje bewustzijn en erkenning voor de oude en jonge veteranen. Alles wat ze hebben moeten meemaken, of dat nou een bermbom is geweest of de post die je niet hebt gekregen tijdens een missie. Het gezin dat in spanning achterblijft en je leven dat thuis op pauze moet. “In Nederland krijgen veteranen te weinig erkenning”, stelt Raymond. “Ik hoop dat we met zijn allen iets dankbaarder kunnen zijn.”

Hengelo heeft een eigen Veteranendag, deze is zaterdag 24 september. Hier worden Hengelose veteranen en hun gezinnen in het zonnetje gezet door de gemeente die een heel programma voor ze in petto heeft. De dag is alleen bestemd voor de veteranen. Hengelo telt op dit moment 458 veteranen waarvan er 41 in actieve dienst. De oudste Hengelose veteraan komt uit 1922 en de jongste uit 1993. Beide zijn ze niet meer in dienst.

* Naam en leeftijd zijn bij de redactie bekend.

Meer verhalen van Hengeloërs:

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “Saskia van kinderboerderij ’t Weusthag: ‘Voer onze dieren niet. Minipaard Blue is ernstig ziek’”

Saskia van kinderboerderij ’t Weusthag: ‘Voer onze dieren niet. Minipaard Blue is ernstig ziek’

Ga naar “Kartkampioen Eva (13) uit Hengelo verslaat alle jongens op de baan: ‘Papa bouwt mijn kart’”

Kartkampioen Eva (13) uit Hengelo verslaat alle jongens op de baan: ‘Papa bouwt mijn kart’

Eva Dorrestijn uit Hengelo
Ga naar “Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’”

Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’

Reapair café Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 december 2022