Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’

Reapair café Hengelo
Niek Dekker aan het werk in het Repair Café in Hengelo. Eigen foto.

Je koffiezetapparaat houdt er mee op. Wat nu? Weggooien en een nieuwe kopen? Mooi niet! Ga ermee naar het Repair Café in Hengelo. Dat is duurzaam én goed voor de portemonnee.

Repair wattus? Een plek waar je kapotte kleding, meubels, elektrische apparaten en heel veel meer kunt (laten) repareren. Het kan bij het Repair Café in het Buurthuis de Tempel in Hengelo. Met hulp van vrijwilligers maak je jouw kapotte voorwerp kosteloos weer de oude.

‘Altijd een verrassing’

Niek Dekker is al ruim drie jaar één van de vrijwilligers in het café. Met ruim dertig vrijwilligers komt de groep op wisselende zaterdagen samen om spullen van anderen te repareren. “Hiervoor ligt gereedschap klaar in het café, maar het meeste nemen we ook wat mee vanuit huis”, vertelt Niek. “Het is altijd weer een verrassing wat we binnenkrijgen en waar we mee bezig mogen die dag.”

Iedereen is welkom

In het café kun je samen met de vrijwilliger gaan zitten om jouw kapotte apparaat, meubel of kleding te fiksen. “Het liefst laten we het de mensen zelf doen”, zegt Niek. “Mochten ze dat niet willen, zorgen we dat ze zien wat we doen. Dan nemen ze de informatie mee voor de volgende keer.”

Ook als je weet hoe je moet repareren, maar niet de juiste gereedschappen tot beschikking hebt, kun je langskomen. Heb jij niks wat kapot is en wil je gewoon een koffietje drinken? Ook dan kun je langskomen, laat Niek weten. “Dan doe je ondertussen ook nog eens wat kennis op.”

In totaal zitten er vijfhonderd Repair Cafés in Nederland. De organisatie rondom deze reparatielocaties zet zich in voor een duurzame toekomst. Door middel van deze cafés willen meer bewustzijn creëren en het gedrag bij mensen veranderen.

Dankbaar werk

Het werk als vrijwilliger geeft veel voldoening voor Niek. “Het is heel dankbaar werk. Als vrijwilligersteam kunnen we mensen heel blij maken en dat is zo fijn”, legt Niek uit. “Voor sommige mensen hebben bepaalde spullen een emotionele waarde. Als het mij of andere vrijwilligers lukt om iets te repareren, zijn ze zo gelukkig. Het is ook nog eens heel gezellig omdat je veel samenwerkt.”

Lees verder onder de foto >

Repair Café Hengelo
Vrijwillger Aart Willigenbakker (l) Niek Dekker aan het werk in het Repair Café in Hengelo. Eigen foto.

Wanneer kun je terecht?

De eerstvolgende datum dat je weer spullen kunt (laten) repareren in het Repair Café is op zaterdag 3 december van 10.00 uur tot 13.00 uur in Buurthuis de Tempel. Hou de Facebook van Repair Café Hengelo in de gaten voor de volgende data.

Meer toffe Hengeloërs:

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022”

9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022

Ga naar “Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo”

Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo

Ga naar “Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’”

Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

  • Jumbo
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Nutella winter hazelnootpasta € 4,99”

Nutella winter hazelnootpasta € 4,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023