Burn-out blijkt achteraf een groot cadeau. Marjolein is eindelijk helemaal happy!

Door Majorie Nijbroek 15 augustus 2017

Drie jaar geleden ging Marjolein de Jong keihard onderuit. Ze had een gigantische burn-out. Hoe raar het ook klinkt, het is het beste wat haar kon overkomen.

Marjolein had haar zaakjes uitstekend voor elkaar, zo leek het althans voor de buitenwereld. Ze had een meer dan goede baan, een mooie auto en twee pubers die ze in haar eentje opvoedde. Alle reden om gelukkig te zijn. Toch?

Leven met een masker op

Nou, niet dus! “Ik heb lang met een masker opgeleefd, mezelf jarenlang onzichtbaar gemaakt. Ik heb niet durven zijn wie ik ben, terwijl ik eigenlijk best een moedige vrouw ben. Maar als het er echt op aankwam, op grenzen stellen, mezelf uitspreken, nee zeggen, heb ik dat niet gedaan. Dat maakte dat ik in een soort kramp aan het leven was en dat kost zóveel energie. Ik probeerde alle ballen in de lucht te houden, maar de bal ikzelf is als eerste op de grond gevallen.”

Het omslagpunt

Het is een doodnormale maandag in 2014, als Marjolein ‘keihard onderuit gaat’. “Hét klassieke voorbeeld van een burn-out.” Omdat Marjolein graag schrijft, besluit ze van zich af te schrijven. “De eerste zin die ik opschreef was ‘Wie ben ik nu ik niet meer werk?’. Toen ik dat zag, dacht ik: dit kan niet waar zijn! Het is, zo blijkt later, het grote omslagpunt.” Hoe het toen met haar zelfvertrouwen was gesteld? “Ik had het zelfvertrouwen van een waslapje…”

Heftige periode

Marjolein begint een zoektocht naar zichzelf. Het is een hele heftige tijd, zo kijkt ze terug. “Maar achteraf is de burn-out het grootste cadeau dat ik ooit heb gehad.” Huh? Een burn-out als cadeau? Hoe raar het ook klinkt, toch is het zo. Marjolein gelooft er heilig in dat het haar redding is geweest.

Want toen ze met zichzelf aan de gang ging en in een later stadium ook hulp zocht, kwam geleidelijk de grote ommekeer. “Er was no way back, wist ik meteen. Ik snapte precies wat er met me aan de hand was en wist dat ik deze kans moest grijpen.” Wat ze daarmee bedoelt? Dat dit hét moment was om te gaan doen wat ze echt wil en waar ze wel gelukkig van wordt.

Je eigen grenzen over

Marjolein gaat voor haar herstel dingen doen die ze daarvoor nooit in haar eentje zou hebben gedaan of gedurfd. Alleen op een terrasje zitten, in haar uppie op vakantie naar Schiermonnikoog en een week op retraite naar Portugal; het blijkt heilzaam te werken. Ze krabbelt langzaam op. Het werk dat ze jarenlang deed, is niet langer een optie. Simpelweg omdat ze daar niet gelukkig van wordt.

Marjolein de Jong
foto: Marleen Sahetapy

Wat haar wel gelukkig maakt? Marjolein wil al veel langer voor zichzelf beginnen dat dat is precies wat ze dan gaat doen. Begin dit jaar gaat ze van start met haar eigen bedrijf Energia. Ze wil zó graag meer vrouwen dat heerlijke gevoel geven dat de wereld een stuk mooier wordt als je je hart volgt en doet wat je gelukkig maakt.

Die coaching biedt ze vrouwen aan. “Energia is Spaans voor kracht. De innerlijke kracht die vrouwen bezitten. Er zijn zoveel vrouwen die slaapwandelend door het leven gaan. Natuurlijk hebben ze wel leuke momenten, maar ik zie veel vrouwen die bang zijn voor hun eigen kracht, zichzelf verstoppen, zichzelf onzichtbaar maken.” En oh oh, wat vindt ze dat jammer. Vandaar haar hartekreet:  “Vrouwen, sta op! Je bent hier maar één keer. Je hebt maar één leven, dit is niet de generale repetitie!”

Happy woman!

Marjolein had jaren terug niet kunnen zeggen wat ze nu volmondig stelt: “Ik ben een happy woman! Ik heb het ultieme geluk gevonden en accepteer mijn leven zoals het zich voltrekt. Door dat toe te laten, is het leven niet meer een gedoe. Weet je? Ik vind mezelf een gaaf wijf. Dat had ik 4 jaar geleden arrogant gevonden om te zeggen. Nu niet meer. Er is maar één iemand op deze wereld die kan zorgen dat ik gelukkig ben en dat ben ik zelf!” En dat ze sinds een jaar of 2 ook weer helemaal happy is in de liefde? “Dat is de kers op de taart en maakt het leven nog gelukkiger.”

‘Ik vind mezelf een gaaf wijf’

Marjolein gunt het zoveel vrouwen dat ze zichzelf ook een supergaaf wijf gaan vinden.” Ze wil ze dolgraag op weg helpen en weer laten stralen, want het brengt je zoveel rust als je lekker in je vel zit.  “En op het moment dat het kwartje valt gaat het heel snel, omdat er zó veel ruimte ontstaat in jezelf.

Marjolein geeft online trainingen en coacht individueel. Heb jij ook net dat duwtje in de rug nodig om je leven in te vullen zoals het goed voelt voor jezelf wilt? Kijk dan ’s op www.marjoleindejong.com of bel haar op 06-39579971.

Hengeloër van de week

Heb jij suggesties voor een Hengeloër van de week? Laat het ons weten!