Mariska en haar gezin reizen de wereld rond: ‘Het mooiste is om herinneringen te maken’

Foto: Mariska Menkehorst

Mauritius, IJsland, Thailand en Cuba, zomaar wat landen waar Mariska Menkehorst (47) is geweest. Met een volle rugzak op hun rug reist ze met haar gezin de hele wereld rond. Een volgende reis staat al gepland: de Dominicaanse Republiek.

Sinds kort delen ze al hun avonturen online. Mariska plaatst op het Insta-account ‘Travelling with flipflops’ foto’s en tips over hun reizen. Met succes, want het account telt inmiddels al meer dan 10.000 volgers. “Ik probeer mensen mee te nemen in de reisverhalen, wat ik daar elke dag doe en waar we naartoe gaan. Mijn plan is om wekelijks een nieuwe blog te plaatsen. Deze hobby laat ik niet snel los, daarvoor vind ik het veel te leuk”, vertelt Mariska.

Travelling with flipflops

“Ik ben er denk ik een half jaar geleden mee begonnen, het kwam eigenlijk door de coronatijd. Ik was vaker thuis en veel dingen gingen niet door. Ik verveelde me een beetje. Ik keek oude foto’s terug en bedacht dat het wel leuk was om hier een verzameling van te maken en hier een reis Instagram van te creëren.”

En die foto’s vielen goed in de smaak, want Mariska zag het aantal volgers oplopen. “Het was best een verrassing dat ik al vrij snel volgers kreeg. Hierdoor werd het leuker om te doen en werd ik iets actiever. Toen ik rond de 5000 volgers had, heb ik ook een website gemaakt. Hier kan ik mensen tips meegeven over reizen die wij al hebben gemaakt. Ik krijg veel leuke reacties, maar het blijft wel echt hobby.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Liefde voor reizen

Waar is haar passie voor reizen begonnen? “Toen ik 21 was ben ik met mijn toenmalig vriendje een jaar naar Amerika gegaan, gelijk het diepe in en voor het eerst echt ver weg. Dat was een enorm leuke tijd. Later heb ik gesolliciteerd bij de KLM en heb ik een paar jaar als stewardess gewerkt. Hierdoor heb ik ook veel van de wereld gezien. Daar is echt mijn passie voor het reizen ontstaan.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Van generatie op generatie

Deze passie geeft ze met alle liefde door aan haar twee kinderen, die nu ook graag de wijde wereld in trekken. “Zodra de kinderen zo’n 12 jaar waren en ze hun eigen rugzak konden dragen zijn we gaan backpacken met ze. De eerste keer voor hen was naar Thailand. Dat was geweldig. Toen de deuren open gingen en je ruikt vervolgens die geur en je hoort het lawaai, ze vonden het helemaal fantastisch. We zijn een maand in Thailand geweest en sindsdien doen we allemaal van die gekke reizen/ Ze gaan nog steeds graag mee.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Reizen naar Hengelo

Het gezin reist niet alleen zelf graag, geregeld zijn er ook mensen afgereisd naar het Twentse Hengelo. “We hebben internationale studenten in huis gehad, mensen uit Ecuador, Brazilië, Spanje en Franstalig België. Ik kan het iedereen aanraden, je leert een heleboel van een andere cultuur. Ik heb een meisje uit Ecuador hier gehad en ik ben daar zelf ook twee keer geweest. Dan zie je echt de verschillen, het is een verrijking voor jezelf. Ik heb nog steeds contact met deze mensen, het is net of je families erbij krijgt.”

Herinneringen, daar kan geen geld tegenop

Vakanties gaan voorbij, maar de herinneringen blijven. “Het allermooiste is om herinneringen te maken. Ik zeg altijd: daar kan geen geld tegenop. We zitten nog heel vaak bij elkaar herinneringen op te halen aan alle mooie reizen. We geven liever ons geld uit aan een mooie reis met fijne herinneringen, dan aan een nieuwe bank of kast.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Reis naar Thailand

Welke herinnering is Mariska zeer dierbaar? “Dat was de eerste keer dat de kinderen mee gingen met hun rugzakken naar Thailand. Het was heel leuk om door hun ogen te kijken en de verrassing opnieuw te zien. Dat is een reis waar we het zeker nog vaak over hebben aan de keukentafel.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Onderdompelen in de lokale cultuur

Als de Hengelose familie op reis gaat, mengen ze zich het liefste met de lokale bevolking. “Wij doen het liefste de onbekende en niet-toeristische dingen wanneer we ergens zijn. We doen wel de highlights natuurlijk, want deze moet je hebben gezien. Daarna gaan we het liefst met de bus, trein of auto naar een uithoek van het land waar veel toeristen niet komen. Wij vinden het leuk om mensen te vinden die een kamer aanbieden of waarbij we mee mogen eten.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Reizen in coronatijd

Mariska en haar gezin genoten van hun reislustige leven, totdat de coronacrisis toeslag. Vliegtuigen bleven aan de grond en reizen zat er even niet in. “Wij zijn er eigenlijk een beetje tussendoor gefietst. Net voor de corona ben ik met mijn vriend naar Mauritius geweest, daarvoor met een vriendin naar Portugal en daarna met mijn moeder naar Thailand. Toen kwam de lockdown en konden we nergens naartoe.”

De wereld ging gelukkig weer een beetje open en het gezin pakte hun koffers voor een volgend avontuur. “In de zomer zouden we naar Kroatië gaan, maar dat ging op het allerlaatste moment niet door. Toen hebben we de auto gepakt en zijn naar Slovenië, Oostenrijk, Polen en Tsjechië geweest. We zijn naar landen gegaan waar we normaal niet zo snel naartoe zouden gaan. Het was een andere reis dan normaal, maar we hebben een hele mooie zomer gehad.”

Top drie

Mariska houdt het aantal bezochte landen niet meer bij, maar favorieten heeft ze zeker. “Mauritius staat sowieso in de top drie. Dat vind ik een heel mooi tropisch eiland, met mooie stranden en er heerst een romantische sfeer. IJsland vond ik een onverwachte verrassing, met veel mooie natuur. Dat was mooier dan ik van tevoren had verwacht. Cuba staat ook zeker in de top drie, door de muziek en de cultuur.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Noorden van Spanje

Het noorden van Spanje wordt volgens Mariska ondergewaardeerd. “Ik zou naar Galicië gaan, in het noordwesten van Spanje. Ik heb daar iemand bezocht die bij ons in huis heeft gewoond, diegene heeft mij de hele streek laten zien. Mensen gaan vaak naar het zuiden van Spanje of de meer bekende plaatsen, maar als je het mooie Spanje wilt zien moet je daarnaartoe gaan. Een mooie streek met veel romantische strandjes, lekker eten en lieve mensen.”

Bucketlist

De koffers hoeven niet te worden opgeborgen, want er staan nog genoeg landen op de bucketlist van het gezin. “Bovenaan staat Nieuw-Zeeland, omdat het denk ik weer heel anders is dan veel andere landen. Je kunt daar veel zien, van bergen, natuur, een mooie stad tot stranden. Dat lijkt mij heel mooi. Bovenaan het wensenlijstje van mijn dochter staat Hawaii, dat gaan we volgend jaar doen.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Basis in Hengelo

Toch blijft het Twentse Hengelo de basis. “Mochten de kinderen uit huis zijn en misschien moeten we wat eerder met pensioen, dan zouden we misschien ergens anders willen wonen. Aan de andere kant zeggen we dan nee, want we hebben hier in Hengelo een fijne basis. Het is ook heel leuk dat je vanaf deze veilige plek veel kunt zien, maar dan weer terugkomt in je normale dagelijkse leven.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Mariska Menkehorst

Reistips

Wij vragen Mariska of ze nog reistips wil delen en dat wil ze zeker. “Ik vind het heel leuk als je twee of drie weken de tijd hebt om een rondreis door Europa te maken. Wat wij hebben gedaan is de goedkoopste vlucht aangeklikt vanuit Amsterdam, vanuit die plek weer de goedkoopste vlucht en vanuit daar weer verder. Zo hebben wij een hele rondreis door Europa gemaakt, wat niet duur was en zo zie je toch een heleboel leuke dingen.”

En een tip buiten Europa? “Dan raad ik zeker Mauritius aan. Er zijn een aantal mooie musea, maar je kunt ook lekker aan het strand liggen, lekker eten, maar leert ook veel over de cultuur daar. Zo kom je ook nog eens op een tropisch eiland, waar je echt melk uit een kokosnoot kunt drinken.”

Meer leuke Hengeloërs en hun verhaal:

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022”

9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022

Ga naar “Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo”

Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo

Ga naar “Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’”

Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Ugg pantoffels € 74,99”

Ugg pantoffels € 74,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023