Kartkampioen Eva (13) uit Hengelo verslaat alle jongens op de baan: ‘Papa bouwt mijn kart’

Eva Dorrestijn uit Hengelo
Eva Dorrestijn op de kartbaan in Oldenzaal. Foto: indebuurt Hengelo

Gas geven, racen, met 120 kilometer per uur zorgen dat jij de eerste bent die over de finish komt. Dat klinkt de Hengelose Eva Dorrestijn (13) als muziek in de oren. Ze is, op één na, het enige meisje op de kartbaan in haar klasse. Afgelopen zaterdag 19 november werd ze kampioen. In de kart die haar vader bouwde.

Alle karts naar de grid, de teller loopt af, het startsein wordt gegeven en racen maar! Een beeld dat je misschien wel kent van de Formule 1 en van Max Verstappen die weer kampioen werd het afgelopen jaar. Een fenomeen dat Eva niet onbekend is, óók zij is kampioen. Ze won de GK4 Kart series in de klasse IAME X30 Junior Nationaal.

Coach en engineer papa

Dat Eva talent heeft is zeker, maar volgens deze kampioen gaat er ook heel wat training aan vooraf. “Iedere keer dingen uitproberen. Is de baan nat of droog? Moet ik eerder of later remmen? Leren, leren, leren”, vertelt Eva. En haar coach? Dat is haar vader.

“Papa is niet alleen mijn coach die met mij alle data van de race analyseert, maar hij bouwt ook mijn kart”, legt Eva uit. “We zijn echt een team. Ook al ben ik nog zo goed, ik kan niet winnen als mijn kart niet goed is. Ook andersom geldt dat natuurlijk.” Het is dan ook een echte team effort, stelt Eva.

Kartkampioen Eva Dorrestijn en haar vader wijnand
Eva en haar vader Wijnand. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

‘Meer dan honderd dagen gereden’

Niet alleen haar vader Wijnand, maar ook haar moeder, zusje en zelfs hond gaan hele weekenden mee naar de kartbaan om Eva te supporten. “We hebben dit jaar zeker meer dan honderd dagen gereden”, vertelt vader Wijnand, die dit naast zijn andere baan doet. “Het is geen sport, het is een lifestyle. Je moet er je leven voor aanpassen.”

Af en toe een botsing

Het is volgens de vader van Eva dan ook niet zo gek dat het af en toe botst. “Je stopt er zoveel in samen, als gezin. Heel veel tijd, spanning, moeite en geld. Als het er dan niet uitkomt is dat frustrerend”, legt Wijnand uit. “Ook doet Eva zichzelf dan tekort, want het zit er gewoon in.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Niets zonder het gezin

Eva is superdankbaar. “Het is gewoon gaaf dat ik dit met mijn vader kan doen”, vertelt ze. “Je krijgt zoveel meer passie voor het vak als je vader je kart bouwt. Dat schept een band. Hij wil het graag en ik wil het graag.” De karter zou het naar eigen zeggen niet kunnen zonder haar gezin. “We doen het echt met zijn allen.”

Huiswerk op de kartbaan

Naast al dat trainen en racen, gaat Eva ook nog naar school. Een topsportstatus is aangevraagd en wordt ‘hopelijk’ binnenkort goedgekeurd. “Dat maakt het racen en vrij vragen wel wat makkelijker”, zegt Eva. “Huiswerk maken tijdens race-weekenden moet ik toch wel en dat is niet zo erg. Ik ben het gewend.”

Lees verder onder de foto >

Eva Dorrestijn en familie
Vader, moeder en zusje samen met Kartkampioen Eva Dorrestijn. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Verliezen van een meisje

Voor Eva maakt het ook niet zoveel uit dat er bijna alleen maar jongens meedoen aan de kartwedstrijden in haar klasse. “Ik word er niet anders van”, zegt Eva. Haar naam staat vaak als enige in het roze op de inschrijflijst. Ook balen de jongens volgens Eva wel een beetje meer als ze van haar verliezen. “Je verliest een race en dan ook nog van een meisje.”

Lees verder onder de foto’s >

Dé droom

Het échte racen vindt Eva het allermooiste. “Het inhalen, wegrijden, de allersnelste zijn.” Zo ziet de toekomst er – als het aan de kampioen ligt – dan ook uit. “Heel veel racen, beter worden en heel veel winnen.” En wie weet, misschien zien we deze snelheidsduivel ooit eens op de grid in een Formule 1-auto. “Dat is wel dé droom”, zegt Eva met een twinkeling in haar ogen.

Meer toffe Hengeloërs

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022”

9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022

Ga naar “Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo”

Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo

Ga naar “Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’”

Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

  • Jumbo
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Nutella winter hazelnootpasta € 4,99”

Nutella winter hazelnootpasta € 4,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023