Het leven van de Hengelose badjuffen Linda en Tessa: ‘Ze moeten me hier tussen zes planken wegdragen’

Badjuffen Hengelo
Badjuffen Linda Knaap en Tessa Koetsier. Foto: indebuurt Hengelo

Goed opletten en zorgen dat de mensen plezier kunnen maken, dat is het leven van Linda Knaap (54) en Tessa Koetsier (31) uit Hengelo. Ze zijn badjuffen bij het Tuindorpbad. Het is een zwaar beroep en er komt veel bij kijken, maar de twee genieten vooral van het werk dat ze doen.

“Iedere ochtend als hier het vaste clubje ouderen (de ijsberen) zwemt, dan zie je hoe gelukkig zij zijn. Dat geeft zoveel voldoening”, vertelt Linda. Zo gaat het iedere dag, de zwemmers die dan het water in gaan roepen hoe heerlijk zij het water en de frisse duik vinden. “Dan zijn we hier niet voor niets”, voegt Tessa toe. Beide badjuffen komen niet uit Hengelo, maar wonen er wel en willen er ook nooit meer weg. Allemaal door dit zwembad: het Tuindorpbad.

Verliefd op het Tuindorpbad

Ruim 23 jaar geleden verhuist Linda voor de liefde vanuit Pijnacker – dat ligt tussen Den Haag en Rotterdam – helemaal naar Hengelo. Ze koopt een huis in Tuindorp. “Ik zag het Tuindorpbad en ik dacht alleen maar: hier moet ik zijn.” Ze maakt er meteen werk van en doet allerlei opleidingen en cursussen zodat ze aan de slag kan. Eerst in Enschede, waar ze ook zwemles geeft en sinds 2003 is zij ook badjuf bij het Tuindorpbad. “Nu woon ik in de Nijverheid. Helaas niet in Tuindorp, maar wel dichtbij.”

Wonen in het badhuis

Voor Tessa zit het net even wat anders. Zij groeit op omringd door water in Kampen en kanoot op hoog niveau. Omdat ze gaat studeren aan het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) in Enschede, verhuist ze op haar zestiende naar Hengelo en gaat ze op kamers. Naast dat ze een tweede opleiding in de pedagogiek volgt, geeft ook Tessa zwemles in Enschede. Hier ontmoet zij Linda. Ook Tessa gaat richting het Tuindorpbad en woont zelfs in het badhuis van dit natuurzwembad!

De gemeenschap

Wat maakt deze plek dan zo bijzonder? Daar hoeven deze twee badjuffen niet lang over na te denken. “Kijk eens om je heen”, roept Linda. “Dit zie je nergens meer. Je zwemt in de natuur en in een stukje geschiedenis, want we bestaan volgend jaar al honderd jaar.” De locatie is niet de enige reden waarom dit zwembad de harten van beide dames heeft gestolen.

“Dat zijn toch echt de mensen, het is een gemeenschap. Iemand zijn slippers vergeten? Ach, die zijn van Hans! De handdoekjes die daar nog liggen? Die kunnen van niemand anders zijn dan van Dinie. Iedereen kent elkaar en iedereen is hier welkom. Dik, dun, met of zonder beperking, jong of oud: hier geldt een oordeelvrije zone”, legt Tessa uit.

Badjuffen Hengelo
Badjuffen Linda Knaap en Tessa Koetsier. Foto: indebuurt Hengelo

De vrijwillige helden

Het is een drukke zomer, want op 28 juli verwelkomt het Tuindorpbad zijn tienduizendste bezoeker van dit seizoen. “Dat is vroeg voor ons en daar zijn we best een beetje trots op. Vooral op alle vrijwilligers.” Volgens de badjuffen is de zwemvijver niks zonder de vrijwiliggersclub. “Denk bijvoorbeeld aan de kassa, het onderhoud, de snoepwinkel en de technische dienst. Zij werken daar met zijn allen heel hard voor.”

Badjuf zijn is een cadeautje

Linda en Tessa krijgen een vergoeding voor hun werk als badjuffen, omdat je er de nodige opleidingen en kennis voor moet hebben. Daarnaast hebben ze allebei een baan. Linda doet administratief werk en noemt zichzelf een ’typegeit’. Tessa werkt als maatschappelijk begeleider in een woonhuis met uit huis geplaatste jongeren. Ze zien hun bijbaantje als badjuffen – naast hun ‘normale’ baan – echt als een cadeautje.

Het is serious business

Met een zeskoppig team hebben zij voor het hele seizoen het rooster gemaakt om toezicht te houden op alle zwemmers in het water. Het is en blijft een serieuze zaak: er kan zomaar iemand in nood zijn en je wil niet dat een kind verdrinkt. “Gelukkig hebben we dat nog nooit meegemaakt.” Al zijn pleisters, verbandjes en kramp dagelijkse kost voor de badjuffen.

Nooit meer weg

Linda denkt dat ze ooit wel met pensioen gaat: “maar dat duurt nog wel tien jaar denk ik.” Tot die tijd is ze er – naar eigen zeggen – niet weg te slaan. En Tessa? Tja, die gaat er echt nooit weg. “Ze moeten me hier wegdragen tussen zes planken”, aldus de badjuf. Dat duurt hopelijk nog een hele lange tijd.

Meer toffe Hengeloërs:

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022”

9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022

Ga naar “Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo”

Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo

Ga naar “Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’”

Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Badmat voor € 6,95”

Badmat voor € 6,95

  • Action
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Velvet huispak voor € 9,95”

Velvet huispak voor € 9,95

  • Action
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AARDAPPELEN 1+1 gratis”

AARDAPPELEN 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023