Van de keuken naar de schuur: Brian en Roy brouwen hun eigen bier

Door Miranda Nijland 21 september 2018

Op de plek waar ze vroeger hun eerste biertje dronken, het terrein van de voormalige dancing Groothuis in de Noork, brouwden de zwagers Brian en Roy hun eerste bier. Omdat er steeds meer vraag naar kwam, hebben ze het dit jaar in de markt gezet. Inmiddels is Blue Sheep Bok, een robijnrood bokbier dat karakter uitstraalt, al op verschillende plekken in Hengelo verkrijgbaar. 

Bieren proeven was al een hobby van de zwagers. “We gingen geregeld naar  speciaalbier festivals”, vertelt Roy. “We zeiden vaak tegen elkaar: ‘dit kan beter, we moeten het zelf eens een keer proberen’.” Brian Sinnema en Roy Ordelmans zijn daarom begonnen met het brouwen van hun eerste biertje. “Gewoon in de keuken met zo’n pakketje, net of je een cake maakt”, zegt Brian. Het was drinkbaar, maar niet lekker genoeg. Maar het triggerde wel de interesse.

Al snel brouwden Brian, Commercial Project Manager bij Siemens en Roy, banketbakker bij Jagers Brood en Banket, niet meer met pakketjes, maar kochten ze alle ingrediënten zelf en doorliepen ze het volledige brouwproces. Er werd professionele apparatuur aangeschaft en de brouwpannen werden groter.

Uitgeweken naar de schuur

“Op een gegeven moment werden we wel de keuken uitgestuurd”, lacht Brian. “Het stonk volgens onze vrouwen en we zijn daarom uitgeweken naar de schuur. Fietsen eruit en een ketel gekocht om te experimenteren”, zegt Roy.

Over een naam voor de brouwerij hoefden ze niet lang na te denken. De zwagers zijn tevens buren en wonen in de Dr. Schaepmanstraat. “Bovendien is het blauwe schaap een sterk schapenras dat in de hoogste bergen van de Himalayagebergte leeft”, vertelt Brian.

Veel experimenteren

Brian: “We hebben veel biersoorten gemaakt. En een proefavond gehouden voor familie en vrienden.” In elk geval werd er genoeg geëxperimenteerd om tot een heel goed basisrecept te komen. Onder meer met behulp van een logboek waarin de tijden en temperaturen werden bijgehouden. Welke mout gebruik je, welke gist erbij, tot welke temperatuur ga je? Allemaal stukjes van dat leuke proces.

Toen ze tevreden waren over het recept, stapten Brian en Roy naar de Kamer van Koophandel. De brouwerij was geboren en het blauwe schaap moest een prominente plek krijgen. Zo werd het logo voor de brouwerij door de neef van Roy ontworpen en de labels door een goede vriendin.

‘En we maken er ook nog mensen blij mee’

Wat ze het allerleukste aan hun passie vinden? Brian: “Het is net of we in een achtbaan zitten.” Roy: “Het leukste vind ik als we samen zitten en overleggen: wat gaan we maken en creëren. En als het vervolgens lukt en het smaakt goed, dan zijn we best blij.” Brian: “We trekken een flesje open en dan zijn we best trots dat we onszelf dit hebben aangeleerd. Het kwam op ons pad en we hebben het aangegrepen. En we maken er ook nog mensen blij mee.”

Niet snel tevreden

Binnenkort introduceren Brian en Roy een tweede biertje. Ook daar waren ze ontzettend kritisch op. “We zijn niet snel tevreden. Als het niet goed genoeg is, spoelen we het door de gootsteen.”

Ook elders in het land

Blue Sheep Bok is inmiddels op verschillende plekken in Hengelo verkrijgbaar. Roy: “Via de app Untappd zagen we dat het ook elders in het land gedronken wordt.”

Waar je kunt genieten van zo’n heerlijk biertje? Blue Sheep Bok is onder meer verkrijgbaar bij Heangler Bier & Wijn, Mitra, Ter Braak Dranken en Frans Kaas & Delicatessen. Kijk voor meer informatie ook op deze Facebookpagina.


Meer over The Blue Sheep Brewery ontdekken?

The Blue Sheep Brewery brouwerijen

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Dr. Schaepmanstraat 20, Hengelo

Bekijk meer:brouwerijen

adv.