Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henk richtte de Stichting Twente Hart Safe op: ‘We hebben al heel wat mensen het leven gered’

Door Miranda Nijland 12 november 2019

Hopelijk heb je het nog nooit meegemaakt, maar een plotselinge hartstilstand kan iedereen treffen. Het overkwam 12 jaar geleden Hengeloër Henk Poort. Hij zet zich nu in voor een dekkend netwerk van AED’s ofwel defibrillatoren die levensreddend kunnen zijn in geval van een infarct. “Hengelo heeft de afgelopen jaren een slag gemaakt als het gaat om AED-dekking in de stad”, vertelt Henk. “Maar we zijn er nog niet helemaal.”

Welke Hengelose wijken nog niet voldoende zijn uitgerust met AED’s? Henk noemt een deel van de Breemarsweg in Hengelo Zuid, een deel van Groot Driene en het gebied rondom de Pruisische Veldweg in Veldwijk-Zuid. De AED’s in de Hasseler Es en Slangenbeek zijn bovendien aan vervanging toe.

Ingreep

Henk en zijn collega Edwin de Jong zetten zich al meerdere jaren in voor de Stichting Twente Hart Safe. Henk richtte de stichting 12 jaar geleden op nadat hij zelf werd getroffen door een hartinfarct. “Bij mij hebben ze een ingreep gedaan en daardoor kon ik verder. Daar ben ik zo dankbaar voor, daarom heb ik de stichting opgericht.” Een hartstilstand hoeft gelukkig niet het einde te betekenen. “Maar hulpverlening in de eerste drie tot zes minuten is wel cruciaal”, aldus Henk en Edwin.

De stichting heeft als doel zoveel mogelijk AED’s in Twente te plaatsen en mensen op te leiden voor reanimatie. Inmiddels werken ze daarvoor onder meer samen met TMZ, Revalidatiecentrum Roessingh en het MST in Enschede.

Ook in onze stad zetten ze zich al jaren in om maatschappelijk draagvlak te ontwikkelen voor een samenleving waarin zoveel mogelijk burgers een plotselinge hartstilstand overleven. Henk wil dit realiseren samen met de hulpdiensten en zoveel mogelijk mensen die aan dit doel willen bijdragen. Is een AED defect of is er een storing? Henk en zijn collega-vrijwilligers proberen er binnen een uur te zijn.

Nieuwe borden

Misschien heb jij wel eens met spoed een AED willen ophalen, maar kon je deze met al je adrenaline maar slecht vinden? Om dit soort situaties te voorkomen heeft de Stichting Twente Hart Safe speciale AED-verwijzingsborden en stickers laten maken. Handig, want dit kan irritatie en vooral oponthoud voorkomen in die cruciale minuten. Ook in onze stad kun je deze borden binnenkort zien, de eerste is inmiddels geplaatst aan de H. Leefsmastraat.

AED in jouw wijk

Henk hoopt in de toekomst nog meer steun te krijgen om ook oude AED’s in onze stad te vervangen. Hangt er bij jou in de wijk nog geen AED? Overleg dan met mede-wijkbewoners of jullie samen hiervoor het initiatief kunnen nemen. Op jaarbasis kost je dat 5 tot 10 euro per jaar. Meer over een burgerhulpverleningsproject opstarten, lees je hier. “Maar ook donateurs zijn hard nodig”, vertelt Henk. “Dan kunnen we nog meer doen en apparatuur vervangen. In die 12 jaar dat we hier mee bezig zijn, hebben we al heel wat mensen het leven gered.”

adv.