Gerina vangt zwerfhonden uit Curaçao op: ‘Zo’n hond een beter leven geven is echt prachtig’

Foto: Gerina Janssen

“Ik heb nu drie hondjes in huis en het is enorm leuk”, vertelt Gerina Janssen (52). Ruim een jaar geleden volgde ze haar passie en sindsdien vangt ze vrijwillig zwerfhondjes op. Ze heeft inmiddels al zes honden in huis.

“Ik heb altijd al wat met dieren gehad. Je kunt ze zoveel liefde geven en je er krijgt er ook zoveel voor terug. Het is een ontzettende uitdaging om van een wat moeilijkere hond een hond te maken die zich fijn voelt”, vertelt ze.

Kluivert Dog Rescue

Een jaar geleden kwam haar eerste hond overgevlogen uit Curaçao, maar daar bleef het niet bij. “Vorig jaar oktober hebben we een hond geadopteerd uit Curaçao bij Kluivert Dog Rescue. Toen ben ik ze gaan volgen en hielden we af en toe contact. Zij vertelden dat ze hulp nodig hadden in Nederland. Ze zochten een vrijwilliger. En voila, dat ben ik!”

Gelijke kansen

“Omdat ik de honden nu in huis heb, is het makkelijker voor mensen om te beoordelen of ze de hond wel of niet willen adopteren. Ze hebben niet alleen een foto gezien, maar ze kunnen de hond ook ontmoeten, knuffelen of er mee wandelen. Als mensen honden alleen op de foto zien, gaan ze vaak voor de meest schattige. Terwijl de andere honden gelijke kansen verdienen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Gerina Janssen

Dromen achterna

Inmiddels heeft Gerina als vrijwilliger al zes honden opgevangen in haar Hengelose woning. Maar volgend jaar komt daar verandering in en gaat ze haar droom achterna. “In augustus gaan wij verhuizen naar een boerderij in Wilsum, Duitsland. Daar ga ik een hondenhotel beginnen, waar ik tot tien honden kan opvangen. Dit kunnen honden van Kluivert zijn, maar ook uit Nederland of voor een opvang periode als baasjes op vakantie gaan bijvoorbeeld. Ik volg daarom nu ook een HBO-opleiding.”

Passie

“Het was altijd al een droom om met dieren te werken. Ik heb in mijn leven andere dingen geprobeerd, zoals een kledingwinkel of de horeca. Ik dacht steeds; dit is het niet. Totdat dit op mijn pad kwam en ik mijn eigen hond adopteerde. De eerste hond bloeide helemaal op hier en ook de tweede en derde hebben het erg naar hun zin bij mij thuis. Ik ben er wel de hele dag druk mee, maar ik weet waar ik het voor doe en het is gewoon ontzettend leuk. Ik heb echt mijn passie gevonden, dit is eigenlijk wat ik altijd al wilde doen.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Gerina Janssen

Beter leven

Het opvangen van de honden betekent veel voor haar. “Er lopen zoveel zwerfhonden over de hele wereld. Ik vind dat de broodfok maar eens gestopt moet worden. Laten we de honden die er al zijn een beter leven geven. Het geeft mij de meeste voldoening als ik zie dat de honden een goed leven hebben bij hun nieuwe baasjes en dat het goed met ze gaat. Dat is natuurlijk geweldig, daar doe ik het voor.”

Rust en liefde

De honden komen, na een lange vlucht, aan op Schiphol. Gerina staat ze elke keer weer met een grote glimlach op te wachten op de luchthaven. Ze vervolgen hun weg naar Hengelo en daar verzorgt Gerina ze met veel liefde. “Als ik de honden ophaal van Schiphol, zitten ze meestal bang in een bench. Wanneer ik dan thuis ben, zijn ze meestal gelijk blij. Bijna alle honden hebben wat meegemaakt. Je ziet ze met de dag groeien, dat is erg leuk om te zien.”

Gerina weet inmiddels precies wat ze moet doen. “Heel veel geduld hebben en ze ook rust geven. Vooral niet pushen of gelijk op een training gaan. Geef ze rust en veel liefde. Ze merken al heel gauw wie diegene is die ze eten geeft, wandelt of ze knuffels geeft.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Gerina Janssen

Het afscheid

Van een week, tot soms wel twee maanden verblijft de hond bij Gerina. Wanneer ze een nieuw huis hebben gevonden, is het voor Gerina tijd om de laatste knuffel te geven. “Dat is zeker moeilijk. Maar ik leer de nieuwe baasjes eerst goed kennen en vaak zie ik dat ze erg blij zijn met hun nieuwe hond. Vaak houd ik achteraf contact, en als ik dan bericht krijg dat het goed gaat, ben ik blij.”

“Ik heb laatst ook een hond gehad die hier twee maanden was, toen werd het moeilijker om afscheid te nemen. Op dat moment had ik wel een brok in mijn keel, maar dan denk ik ook weer; ze krijgt een mooi leven.”

Tekst gaat verder onder de foto >

Foto: Gerina Janssen

Nog maar het begin

Gerina hoopt nog veel meer honden te mogen opvangen. Nu nog in Hengelo, maar straks op haar Duitse boerderij. “Dit is mijn toekomstbeeld. Ik wil dit echt de komende jaren gaan doen. Hoeveel honden er komen weet ik nog niet. Ik ben nog lang niet van plan om hier mee te gaan stoppen, et is nog maar het begin.”

We zochten nog meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “Bas deelt zijn uitzicht op Insta: ‘Ik laat zien dat de wereld constant beweegt, al ben je op hetzelfde punt’”

Bas deelt zijn uitzicht op Insta: ‘Ik laat zien dat de wereld constant beweegt, al ben je op hetzelfde punt’

Ga naar “André schildert levensechte portretten: ‘Ik vind het mooi om de gezichtsuitdrukking en emotie over te brengen’”

André schildert levensechte portretten: ‘Ik vind het mooi om de gezichtsuitdrukking en emotie over te brengen’

Ga naar “Hengelose Nienke startte een minibibliotheek: ‘De minibieb zorgt voor verbinding’”

Hengelose Nienke startte een minibibliotheek: ‘De minibieb zorgt voor verbinding’

In onze gids

Ga naar “Bistro Kees”

Bistro Kees

 • Molenstraat 8
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Paviljoen de Ontmoeting”

Paviljoen de Ontmoeting

 • Prins Bernhardplantsoen 1
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paviljoen de Ontmoeting

Nu gesloten

Ga naar “Buitenplaats De Houtmaat”

Buitenplaats De Houtmaat

 • Houtmaatweg 9
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
buitenplaats houtmaat

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23”

AH Ongebrande noten met Nutri-Score A en B 2e halve prijs, vanaf € 2,23

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Oversized hoodiedeken € 14,99”

Oversized hoodiedeken € 14,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99”

Lits-jumeaux dekbedovertrek € 16,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “alle dames sportkleding en sportbeha’s 1+1 gratis € 10,00”

alle dames sportkleding en sportbeha’s 1+1 gratis € 10,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Zuivelhoeve”

Verkoopmedewerker Zuivelhoeve

 • Roerink Food Family
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Sales & Event Medewerker”

Sales & Event Medewerker

 • Motel Hengelo
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Versspecialist kaas in Hengelo”

Versspecialist kaas in Hengelo

 • FYGI
 • Fulltime/Parttime