Evert maakt digitale kunstwerken van Hengelose landschappen

Foto: Evert Vierhout

Wandelend met een camera in zijn hand gaat Evert Vierhout langs het Twentekanaal, de Hengelose bossen of het Kristalbad. Na deze wandeling snelt hij naar zijn computer en maakt van deze foto’s digitale kunstwerken. Deze lokale landschappen deelt hij op zijn Instagram: Tukker.Dimensions.

“Ik maakte al veel foto’s van de natuur, maar deed hier verder nooit echt iets mee. Vanuit die rust van de natuur kreeg ik een bepaalde ingeving om daar toch iets artistieks van te maken. Het begon met het maken van foto’s en is inmiddels uitgegroeid tot een nieuwe hobby”, vertelt Evert.

Moeilijke tijd

Zijn nieuwe hobby vloeide voort uit een voor hem moeilijke periode.  “Afgelopen jaar tijdens de hele coronasituatie ben ik op privé gebied door een diep dal gegaan, het was een heftige periode. Dit jaar ben ik daar heel sterk uitgekomen en heb ik veel aan zelfontwikkeling gedaan. Wat ik vooral heb gedaan is het opzoeken van de lokale natuur. Daar heb ik heel veel inspiratie uitgehaald en sinds kort heb ik dit omgezet in het maken van kunst.”

Enthousiast

Inmiddels is Evert druk bezig met zijn kunst, maar wat maakt dat hij hier zo enthousiast over is? “Ik krijg er zelf heel veel energie van om door die natuur te wandelen en af toe een foto te maken en deze om te toveren in kunst. Ik gebruik verschillende software en geef er zo zelf mijn eigen draai aan. Ik krijg daar een bepaalde energie van en ben van plan om nog veel meer kunst te gaan maken.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Evert Vierhout

Digitale schilderkunst

Evert schildert de Hengelose landschappen, maar dan digitaal. “Ik maak een foto van de locaties en deze foto’s render ik met verschillende software. Het moet wel echt een goede foto zijn waar ik 100% achter sta. Daarna ga ik het renderen in verschillende lagen en dan speel ik met contrasten en verschillende kleuren. Het is eigenlijk een moderne manier van schilderen. Er komt wel wat meer bij kijken dan alleen een app. De moderne technieken zijn eigenlijk mijn kwast en doek.”

Stijl

“Ik noem het altijd expressionisme met een mix van verschillende stijlen. Achter ieder plaatje zit weer een ander verhaal, gevoel en andere emoties. Ik wil laten zien hoe mooi Hengelo is. Daarbij vind ik verschillende vormen van kunst mooi. Bepaalde stijlen zijn ook gebaseerd met een knipoog naar bijvoorbeeld Mondriaan, Picasso, in sommige werken zit ook een vleugje van Gogh, maar ook een aantal met een mix van Dali.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Evert Vierhout

Achterliggende boodschap

Naast een mooi kunstwerk heeft Evert ook een ander doel met zijn kunst. “De natuur bij ons in de omgeving is eigenlijk vrij schaars, maar dat wat er is moet echt behouden worden. Eigenlijk vind ik dat het verder uitgebreid kan worden. Duurzaamheid en natuur vind ik heel belangrijk. Door middel van mijn kunst hoop ik aan mensen te laten zien hoe mooi de natuur is en hoe belangrijk het is dat we deze behouden.”

Favoriete locaties

Zijn favoriete locaties, die weet hij ook te benoemen. “Het Kristalbad en omgeving. Daar loop ik ook heel veel en dat ligt er nu zo prachtig bij. Dat vind ik echt een voordeel van natuur teruggeven. Maar ook zeker de bosstroken langs het kanaal.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Evert Vierhout

Nieuwe plannen en locaties

“Ik heb heel veel verschillende ideeën. Ik wil ook meer de lokale architectuur gaan belichten, de bekende punten van Hengelo, daar heb ik ideeën over. Maar ook zeker over de natuur, in en rondom Hengelo hebben we nog veel meer mooie plekjes. Misschien dat ik ooit in de toekomst op groot formaat iets ga maken, het lijkt mij heel gaaf wanneer dat ergens in Hengelo komt te hangen. Er zijn ideeën en plannen genoeg en de komende tijd ga ik zeker niet stoppen met deze vorm van kunst. Ik krijg er heel veel energie van!”

Lees ook

Dit wil je winnen!

Ga eropuit met indebuurt! Bij ons maak je kans op een dagje pretpark

Zin in een uitje? Win bij indebuurt Hengelo een dagje pretpark

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “Hengelose vriendinnen zingen al 17,5 jaar samen: ‘Onze vriendschap is wat ons bindt’”

Hengelose vriendinnen zingen al 17,5 jaar samen: ‘Onze vriendschap is wat ons bindt’

Double2
Ga naar “Van bierglazen naar brilglazen: Lisa uit Hengelo maakte een bijzondere carrièreswitch”

Van bierglazen naar brilglazen: Lisa uit Hengelo maakte een bijzondere carrièreswitch

Lisa Bakker
Ga naar “Elise uit Hengelo brengt haar eerste dichtbundel uit: ‘Mijn leven is een inspiratiebron’”

Elise uit Hengelo brengt haar eerste dichtbundel uit: ‘Mijn leven is een inspiratiebron’

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Nieuwstraat 36
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129”

PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • WE Fashion
 • Parttime
We Fashion
Ga naar “Huishoudelijke Hulp”

Huishoudelijke Hulp

 • PGVZ
 • Parttime