Charlotte blogt over duurzaamheid: ‘Tweedehands is niet armoedig of lelijk’

Charlotte CherryCharlie

Schrijven is iets dat Charlotte Bax supergraag doet. Je kunt wel zeggen dat ze van haar hobby haar werk heeft gemaakt, ze is namelijk freelance tekstschrijver. In haar vrije tijd blogt ze op haar eigen website CherryCharlie.nl. Haar blogs gaan over duurzaamheid en de natuur.

De Hengelose begon zo’n 12 jaar geleden met het schrijven van blogs over beauty. Het bloggen was het helemaal, maar dat kon ze niet echt zeggen over het onderwerp waarover ze schreef. “Bloggen over beauty was toen helemaal hip en reuze interessant”, kijkt ze terug. Maar schrijven over make-up en andere beauty-onderwerpen, het was toch niet echt haar ding. “Ik had steeds vaker het idee: dat ben ik niet. Ik was een onopvallende dertien in een dozijn-beautyblogger.”

Respect voor de aarde

Toen ze bij een lezing van het KNMI over het klimaat was, werd ze zich extreem bewust van de problemen die wij als mens op de aarde veroorzaken. Het milieu is een onderwerp dat haar aan het hart gaat. Als klein meisje kreeg ze thuis mee om respect te hebben voor elkaar en voor de aarde. Wees zuinig op wat je hebt, gooi niet zomaar alles weg; Charlotte kreeg het mee in haar opvoeding. Vanzelfsprekend schreef ze hier steeds vaker over, tot ze de omslag maakte naar 100% groene blogger.

Ze weet nog dat ze na die lezing online een test (deze test kun je doen op https://mijnverborgenimpact.nl/) invulde. Met vragen als: hoe vaak ga je op vakantie, hoe is je gasverbruik, hoe vaak eet je vlees. Zo kreeg je een idee hoeveel aardes er nodig zouden zijn als iedereen zo zou leven. “Ik zou 3 à 4 aardes nodig hebben met mijn levensstijl. Terwijl ik voor Westerse standaarden een heel gematigde levensstijl heb!”

Levensgenieter

Dat kwam wel binnen, bekent Charlotte. Sindsdien probeert ze duurzamer te leven en meer oog te hebben voor het klimaat en de aarde. Tegenwoordig is ze al terug naar ongeveer 1,5 aarde.

Maar je kunt Charlotte ook een levensgenieter noemen. Gaat dat wel samen? Ja, zegt ze, dat kan best.

Waar ze zoal over blogt? Over wandelen als een vorm van duurzame vakantie, hoe je eigen leven ook met kleine dingetjes duurzamer kunt maken. Zo heeft ze bijvoorbeeld tips voor voor hoe je dat doet als je een uitkering hebt. “Duurzaam heeft de reputatie om duur te zijn, maar dat hoeft helemaal niet.”

Tweedehands is niet lelijk

Dus koopt ze niet iets nieuws voor in huis omdat het ‘in de mode’ is, maar is ze zuinig op de spulletjes die ze heeft. Een t-shirt van een paar euro kopen bij een goedkope winkelketen; ze doet het niet meer. “Want ergens in het productieproces wordt de prijs betaald die jij als consument niet betaalt voor je goedkope t-shirt.” Ze koopt veel kleding tegenwoordig tweedehands. “Tweedehands kleding is echt niet armoedig of lelijk.”

En ze eet echt nog wel af en toe een stukje vlees, maar niet meer elke dag. “Vlees eten is niet onnatuurlijk, mensen zijn omnivoren. Wat wél uit de hand gelopen is, is de hoeveelheid vlees die we eten.”

Charlotte CherryCharlie

Ultieme droom

Naar je vakantiebestemming vliegen? Nee, je zult Charlotte niet snel meer in een milieuvervuilend vliegtuig zien stappen. “Tot een paar jaar geleden deden we dat wel, maar dat is zo onduurzaam. Dat willen we niet meer.” En zolang ze dat niet doet, weet Charlotte dat haar ultieme droom niet uit zal komen. Ze is een echte Tolkien-gek. ‘Diep in mijn hart ben ik een hobbit’, schrijft ze op haar website. En wat zou ze graag naar Nieuw-Zeeland gaan om de locaties te bekijken waar de Lord of the Ring-films zijn opgenomen. “Maar dat is 24 uur vliegen en zó ontzettend niet-duurzaam. Dus zal ik mijn droom in de ijskast moeten zetten tot er een duurzaam alternatief voor vliegen is.”

 ‘Droom in de ijskast tot er een duurzaam alternatief voor vliegen is’

Best jammer, dat zeker, “het is leuk dat ik een droom heb. Maar als je die in perspectief plaatst, is mijn droom niet belangrijk. Die droom is een luxe-probleem.” Dus tot die tijd bezoekt ze met vriend Paul die vele andere mooie plekken in Europa waar ze bijvoorbeeld met de trein kunnen komen.

Iedereen een beetje

Duurzaam leven, het is haar levensstijl geworden. “Ik ben echt niet perfect, maar ik probeer wel bewust na te denken en moeite te doen.” Er zijn best af en toe mensen die haar zeggen dat ze in haar eentje toch niets bereikt. Dat hoef je haar niet te vertellen. “Ik ga dan echt niet activistisch het gesprek aan, maar als het erover gaat probeer ik wel het er serieus over te hebben. Wat voor effect iets heeft op de aarde. En ja, in je eentje lijk je ook nauwelijks effect te hebben. Maar als iedereen zo denkt, gebeurt er niets. Maar als iedereen een klein beetje doet, gebeurt er best wel veel!”

Je leest de blogs van Charlotte op haar website CherryCharlie.nl.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Besparen

Ga naar “Black Friday in Hengelo: dit moet je weten”

Black Friday in Hengelo: dit moet je weten

Black Friday Hengelo
Ga naar “Even opwarmen: hier in Hengelo kun je gratis naartoe deze winter”

Even opwarmen: hier in Hengelo kun je gratis naartoe deze winter

Bibliotheek Hengelo
Ga naar “Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’”

Niek Dekker (68) uit Hengelo is vrijwilliger bij het Repair Café: ‘We kunnen mensen heel blij maken’

Reapair café Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Ierse Riblappen € 4,99”

Ierse Riblappen € 4,99

  • Jumbo
  • Geldig t/m 6 december 2022