Carla, Richard en Ron maken elke dag de binnenstad schoon: ‘Een glimlach als compliment is genoeg’

Schoonmakers binnenstad Hengelo (2)
Richard, Ron en Carla uit Hengelo van Gildebor. Foto: indebuurt Hengelo

Tja, de binnenstad van Hengelo maakt zich niet vanzelf schoon. Er bestaan geen sprookjesachtige kabouters die de prullenbakken legen, de straten vegen en het vuil in de parken prikken. Hoe komt de binnenstad zo schoon? Wie zijn ‘ze’? Wie zijn deze helden van Hengelo?

Prullenbakken die uitpuilen en overal troep op straat… Het beeld na een evenement zoals Koningsdag in de stad. Of wat dacht je van alle lege blikjes, lege drugszakjes en ander zwerfafval in het Prins Bernhardplantsoen na het weekend? Het is de werkelijkheid in Hengelo.

Wie zijn deze helden?

Gelukkig heeft Hengelo mensen zoals Carla Hassink (54), Richard de Vries (51) en Ron Voortman (41) van uitvoeringsorganisatie Gildebor. Zij lopen op een dag tientallen kilometers en werken onmeunig hard om de binnenstad schoon te maken én schoon te houden. Dit doen ze met superveel plezier.

Carla, Richard en Ron

Carla loopt vaak met een prikker door het Prins Bernhardplantsoen. “Ik vind het fijn dat ik lekker bezig ben.” En Richard werkt veel met de stofzuiger. Hij zorgt dat de straten vrij zijn van vuil dat je met een prikker niet weg kunt halen. “Dat zijn vooral de sigarettenpeuken die je opruimt”, legt Richard uit.

Lees verder onder de foto >

Schoonmakers binnenstad Hengelo
Carla, Ron en Richard uit Hengelo van Gildebor. Foto: indebuurt Hengelo

Ron is in charge als het gaat om de prullenbakken, elke dag. Vies vindt Ron het niet, al is het in de zomermaanden soms niet fijn vanwege de vele maden, mieren en wespen. “Ik ben gelukkig nog nooit gestoken!”, zegt Ron. Alles wat in, op en naast de prullenbak ligt, is ook voor Ron zijn rekening. “Ik neem het grove spul mee.”

De lunch- en plaspauze

Een vaste locatie om even te zitten of een boterham te eten hebben ze niet. Dat doen de schoonmakers vaak gewoon middenin de stad of op een parkbankje. En naar het toilet dan? “Overal en nergens”, zegt Richard. De drie maken gebruik van de openbare toiletten in de stad.

Heel af en toe kijken ze ook een lokale ondernemer lief aan, maar vaak tevergeefs. Bij een enkele ondernemer mag het. “Niet alle ondernemers hier in Hengelo zijn er doorgaans blij mee als we daar naar de wc gaan”, vertelt Carla. De drie snappen het, maar vinden het ook jammer. “We maken de stoep ook voor hen schoon.” Bij het stadhuis kan het meestal wel en anders is het helemaal teruglopen naar de keet.

Er is haast niet tegenop te werken

Gekke dingen komen ze niet vaak tegen, althans, als je de lege drugszakjes in het Prins Bernhardplantsoen niet meetelt. Carla stoort zich aan de troep ’s ochtends in dit stadspark. Vooral na het weekend ligt het plantsoen volgens haar helemaal bezaaid met papiertjes, blikjes, drugsafval, gebruikerszakjes. “We doen ons best om het schoon te houden, maar er is haast niet tegenop te werken.”

‘Een grote bende’

“Vaak verbaas ik me er wel over hoeveel troep mensen maken”, vertelt Ron. Hij ziet het soms gebeuren dat er hele zakken huisvuil in de openbare prullenbakken worden gedrukt. “Gekkenwerk”, vindt Ron. “Ook als ik op zondagochtend een weekenddienst draai, moet je zien wat voor glas en rotzooi er allemaal op straat ligt. Gewoon een grote bende.”

Lees verder onder de foto’s >

‘Soms kun je beter niks zeggen’

Ook Richard baalt ervan. Af en toe spreekt hij er zelf ook iemand op aan. “Ik vind het gewoon erg jammer dat het zo’n zooitje is en ik probeer er weleens wat van te zeggen, maar dat wordt ook niet altijd gewaardeerd.” Je moet volgens Ron voorzichtig zijn met hoe en wie je aanspreekt. “Niet iedereen kan dat waarderen. Er zijn mensen die boos worden”, zegt hij. “Soms kun je gewoon beter niks zeggen”, voegt Carla toe.

Genoeg complimenten

Gelukkig krijgen de schoonmakers ook complimenten genoeg over hoe schoon het is. “Iedere dag wel”, roepen ze in koor. “Het grootste compliment is voor mij dat als ik de stad hebt schoongemaakt, ik daarna er even doorheen fiets en dan zie hoe schoon het is”, legt Ron uit. “Daarnaast groeten mensen mij op straat en uiteindelijk is alleen die glimlach voor mij al een heel mooi compliment.”

Een heel team

Goed om te weten is dat dit trio niet de enige is die de stad schoonmaken en houden, het heldenteam bestaat uit veel meer harde werkers van Gildebor die de binnenstad schoonhouden. Gelukkig maar, want zonder mensen zoals Carla, Richard en Ron zou de binnenstad er misschien wel heel anders uitzien en ruiken.

Meer toffe Hengeloërs:

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022”

9 x deze toffe en bijzondere Hengeloërs interviewden we in 2022

Ga naar “Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo”

Een boom vol uilen: Chantal heeft de mooiste kerstboom van Hengelo

Ga naar “Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’”

Jenny en ongeneeslijk zieke Jeroen zetten vriendin Pristella in het zonnetje: ‘Ze heeft zoveel voor ons betekend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Badmat voor € 6,95”

Badmat voor € 6,95

  • Action
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Velvet huispak voor € 9,95”

Velvet huispak voor € 9,95

  • Action
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AARDAPPELEN 1+1 gratis”

AARDAPPELEN 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023