Arjan brengt oorlogsverhaal van zijn opa weer tot leven in boekvorm

Door Miranda Nijland 6 november 2018

Hij liep al langer met het idee rond om met de notities van zijn opa iets te doen. Hengeloër Arjan Averink heeft het dagboek van zijn opa gebundeld en in een boek uitgegeven: ‘De oorlogsdagen, het dagelijks leven in Hengelo.’ “Ik heb alles wat hij beschrijft gebundeld, verrijkt en vastgelegd in een boek. Het is sinds twee weken ook online te lezen.”

Jan Nijland was tijdens de oorlogsdagen wikkelaar bij N.V Heemaf. “Mijn opa schreef over het dagelijks leven in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef in een notitieblok wat hij meemaakte. Mijn vader had dit al een keer helemaal uitgetypt”, vertelt Arjan. “Ik heb er vroeger wel eens iets over verteld tijdens een spreekbeurt, maar kwam de notities weer tegen.”

Arjan besloot de beschrijvingen van zijn opa vast te leggen en te bundelen. “Ook heb ik het digitaal gemaakt, in eerste instantie voor mijn moeder en haar broers.”

Achtergrondinformatie

Arjan ging op zoek naar meer achtergrondinformatie over de oorlogsjaren bij Heemaf. “Zo kwam ik terecht bij Holec Historisch Genootschap. Zij beheren een website met heel veel informatie. Het is helemaal geweldig wat ze doen. Ik zocht bij mijn ouders op de zolder samen met mijn vader naar nog meer informatie. Mijn ouders hadden dus al wel in de peiling dat ik met iets bezig was”, zegt Arjan. Onlangs kon Arjan zijn moeder toch nog verrassen met het dagboek van haar vader in boekvorm.

Heel veel reacties

Arjan wilde het boek in eerste instantie alleen binnen zijn familie uitgeven, maar hij heeft de digitale versie in overleg met het historisch genootschap nu toch online gezet, zodat iedereen het kan lezen. ”Ik kreeg zoveel reacties. Het ging opeens heel snel. Ik kreeg zelfs een boekaanvraag uit Canada.”

Arjan stuitte ook op een paar bijzondere situaties toen hij met het boek bezig was. “Mijn opa beschreef dat hier in Tuindorp op de kruising Lansinkweg/Buitenweg een bom was ingeslagen, maar dat deze niet was afgegaan. Vrienden van ons vertelden ons laatst heel toevallig ook over een bom in de oorlog die in de gevel was geslagen. Deze zou later zijn opgeruimd. Het ging dus om dezelfde bom. Dat vond ik bijzonder.”

Ausweis

En ook bijzonder: tijdens zijn zoektocht naar informatie trof Arjan een door N.V. Heemaf uitgegeven soort ausweis aan. “Mijn opa schreef er ook over in zijn notities. Hij moest zich op een gegeven moment melden bij de Ortskommandantur om op te ruimen. Tijdens mijn zoektocht vond ik een briefje met een bevestiging waarop stond dat hij zich netjes gemeld had en had opgeruimd.”

Verslavend

Arjan vond het superleuk om in het verhaal van zijn opa te duiken. “Het werkt best een beetje verslavend. Als je zo met al die informatie bezig bent, wil je het liefst alleen maar doorgaan”, lacht hij.

Benieuwd naar het dagboek van Jan Nijland? Klik hier om het boek te lezen.

adv.