Agnes leidt eerste Zero Waste Tour door de Hengelo: ‘Het moet zich als een soort olievlek gaan uitspreiden’

Foto: Agnes Booijink

Zaterdag 5 juni 2021 is het zover, de eerste Zero Waste Tour in Hengelo. Het thema ligt de Hengelose Agnes Booijink erg aan het hart. Ze leidt de groep door de Twentse binnenstad langs een paar van haar favoriete zero waste winkels. “Ik heb er enorm veel zin in!”

Wat gaat er allemaal gebeuren? “Tijdens deze tour neem ik de mensen mee langs vijf verschillende winkels, waar ze verpakkingloos kunnen winkelen. Deze winkels heb ik vooraf al benaderd, allemaal waren ze heel enthousiast en wilden graag meedoen. Zij sluiten zich ook heel erg aan bij de zero waste gedachte. Zij proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Waar het kan kunnen zij aankopen verpakken in meegebrachte zakjes, bakjes of tasjes”, vertelt ze.

De haltes

“We gaan langs een lokale biologische slager, een lokale bakker, de ecologische supermarkt, een tweedehandswinkel en we gaan langs een winkel die zelf alles bakt en cadeautjes verpakt in papier in plaats van plastic.”

Van deelnemer naar organisator

Agnes meldde zich aan voor de tour, maar kreeg er per toeval een functie bij. “Eigenlijk heb ik mij aangemeld voor de tour als deelnemer. Ze hadden hier toen nog geen tour operator. De organisatie heeft mij hier voor gevraagd, dus vandaar dat ik nu de tour leid.”

Enthousiast

Wat maakt haar zo enthousiast, waarom heeft ze ja gezegd op het organiseren van deze tocht? “Ik vind dat we veel te veel rotzooi produceren, veel te veel plastic. Dat vind ik vreselijk, op deze manier verpesten we onze wereld. Ik wil daar zo veel mogelijk aan doen, op allerlei fronten probeer ik hier wat aan mee te helpen. Tours als deze dragen daar ook zeker een steentje aan bij, voorlichting is altijd goed.”

Diepere betekenis

De tour gaat niet alleen over afvalloos winkelen, maar het heeft ook een diepere betekenis. Agnes: “Het gaat niet alleen om het verpakkingloos winkelen, maar ook om de duurzaamheid en het lokaal kopen. De hele bewustwording dat mensen erover gaan nadenken, dat is het ultieme doel. Ook is het nu natuurlijk mooi dat je in deze coronatijd ook de lokale winkels kunt steunen.”

Verwachtingen

Wat zijn haar verwachtingen? “De tour die ik geef is inmiddels vol, dat is natuurlijk super. De deelnemers gaan het denk ik daarna ook uitdragen in hun eigen kring. Dat ze zeggen; het lijkt allemaal moeilijk, maar het is heel makkelijk. Het moet zich als een soort olievlek uit gaan spreiden.”

Boodschap

Over een bepaalde boodschap die ze de deelnemers wil meegeven, hoeft ze niet al te lang na te denken. “Ik hoop de mensen mee te geven dat het minder moeilijk is dan ze misschien van tevoren denken om afvalloos te winkelen. Tijdens de tour krijgen ze bijvoorbeeld een linnen broodzak, deze kunnen ze dan de volgende keer weer meenemen wanneer ze naar de bakker gaan. Het begint met kleine dingen en ik hoop dat dit steeds groter gaat worden. Dat mensen zich bewust worden dat ze zelf ook zeker een bijdrage kunnen leveren. Als burger kun je ook zelf iets doen, alle kleine beetjes helpen.”

Toekomst

Of de tour een groot succes wordt, moeten we nog zien. Agnes is in ieder geval enthousiast en ziet er zeker een toekomst voor in Hengelo. Of Agnes er zelf dan nog bij is, is nog de vraag. “Ik vind zeker dat het volgend jaar weer moet plaatsvinden. Het moet blijven, dit moet gaan groeien. Ik hoop dan alleen wel dat er misschien iemand is die het stokje van mij wil overnemen.”  

Opgeven voor de Zero Waste Tour? https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/

Lees ook

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “Gratis boeken lenen in de ‘omfietsbieb’ van Miranda: ‘Een glimlach is de mooiste beloning’”

Gratis boeken lenen in de ‘omfietsbieb’ van Miranda: ‘Een glimlach is de mooiste beloning’

Miranda van Wijk voor haar minibieb in de Dichtersbuurt. Foto: indebuurt Hengelo
Ga naar “Zoals zij is er maar één! 5 x Hengelose moeders met superkrachten”

Zoals zij is er maar één! 5 x Hengelose moeders met superkrachten

Droomritmecoach Lotte Hengelo
Ga naar “Bianca verhuisde voor de liefde naar Hengelo: ‘Het gezellige van Hengelo wil ik voor geen goud missen’”

Bianca verhuisde voor de liefde naar Hengelo: ‘Het gezellige van Hengelo wil ik voor geen goud missen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “WALKX Instappers € 12,99”

WALKX Instappers € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Puma boxers** M t/m XL van € 16,99 voor € 12,99”

Puma boxers** M t/m XL van € 16,99 voor € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Havaianas € 14,99”

Havaianas € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49”

Hollandse aardbeien van € 13,29 voor € 2,49

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Appelsientje of Dubbeldrank van € 4,56 voor € 2,28”

Appelsientje of Dubbeldrank van € 4,56 voor € 2,28

 • PLUS
 • Geldig t/m 10 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Assistent Afdelingsmanager Non-Food”

Assistent Afdelingsmanager Non-Food

 • HANOS
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kunstmarkt Tuindorp ’t Lansink”

Kunstmarkt Tuindorp ’t Lansink

 • 18 juni 2023
kunstmarkt tuindorp
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
dag bouw hengelodag bouw hengelo