Deze winkels bestaan al meer dan een eeuw in Hengelo

Door Miranda Nijland 20 februari 2018

Het leuke aan wonen in een stad zo oud als Hengelo is dat sommige zaken al heel wat jaartjes bestaan. Zo zijn er enkele winkels die al meer dan een eeuw bestaan en waar de kans groot is dat je vader of opa, moeder of oma ook al spullen kocht.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Boekhandel Broekhuis

Foto: Boekhandel Broekhuis

Boekhandel Broekhuis bestond op 7 februari precies 150 jaar! Die dag was het exact 150 jaar geleden dat oprichter Egbert Broekhuis de oprichtingsactie tekende voor zijn boekhandel Broekhuis in Hengelo. Op 12 februari werd het jubileumboek ‘Een zaak van evenwicht’ gepresenteerd in een stampvolle Hengelose Schouwburg aan de vier burgemeesters van Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal. Auteur Joep Scheffer beschreef 150 jaar geschiedenis van de Twentse boekhandel. Het boek is verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis en kost 15 euro.

Boekhandel Broekhuis boekhandels

Nu gesloten09:30 - 18:00

Wemenstraat 45, Hengelo

Bekijk meer:boekhandels

Tasche Mode

De winkel van Tasche bevindt zich rechts. De paaltjes links zijn een deel van de veemarkt, welke gelegen was tegenover de St. Lambertuskerk. Foto en info: Museum Hengelo
Foto: Museum Hengelo

Modezaak Tasche is opgericht in 1885. De zaak is gevestigd aan de Enschedesestraat 10. Ook in Oldenzaal is een vestiging aan de Bisschopstraat.

Tasche Mode kledingwinkels

Nu gesloten09:30 - 18:00

Enschedesestraat 10-12, Hengelo

Bekijk meer:kledingwinkels

Juwelier Knoef

De vierde generatie staat al aan het roer bij Juwelier Knoef. Het bedrijf bestaat al 140 jaar. Wat in 1878 begon als een winkeltje in goud, zilver en horlogerieën, is uitgegroeid tot een fashionjuwelier. Behalve de verkoop van horloges en sieraden, met diamant, in goud of zilver, titaan of staal, verkopen ze er een ruime collectie trouwringen. Ook kun je er terecht voor reparatie, taxatie en deskundig advies. Ze hebben een ruime collectie van actuele topmerken en zijn van diverse merken ook exclusief dealer.

Juwelier Knoef juweliers

Nu gesloten09:30 - 18:00

Nieuwstraat 15, Hengelo

Bekijk meer:juweliers

Rijwielhandel Holtkamp

Foto: website Holtkamp

Graads Holtkamp vestigde zich begin 1900 aan de Oldenzaalsestraat. Naast rijwielen werden ook naaimachines en wapens verkocht. Het is de oudste rijwielzaak van Hengelo en misschien wel van heel Overijssel. De tweede generatie, opa Henk, nam de fietsenzaak van overgrootvader over aan de Oldenzaalsestraat. Opa Henk kwam in 1935 bij overgrootvader in de zaak. De derde generatie Tonnie Holtkamp en zijn vrouw Yvonne zijn nog elke dag aanwezig en zo lang dat kan, zullen zij zeker blijven helpen. Inmiddels runnen Martijn en zijn vrouw Chantal de zaak, zij zijn de vierde generatie.

Holtkamp Tweewielers fietsenwinkels

Nu gesloten08:00 - 18:00

Oldenzaalsestraat 135, Hengelo

Bekijk meer:fietsenwinkels

IJzerhandel Knoef

Foto: Knoef.com
Beeld: Knoef.com

IJzerhandel Knoef begon als een smederij. H. J. Knoef begon in 1871 met een smederij annex café en buurtwinkel aan de Oldenzaalsestraat. Dit was destijds een belangrijke doorgaande route. De langsrijdende paarden en wagens waren de belangrijkste bron van inkomsten. In 1926 nam Bernard Knoef de zaak over van zijn vader. Hij ging verder in de smederij, terwijl zijn echtgenote op bescheiden schaal begon met de verkoop van huishoudelijke artikelen, klein gereedschappen, haarden en kachels. Uiteindelijk is dit laatste de basis geweest voor het huidige Knoef. De Tweede Wereldoorlog bracht Henny Knoef in de zaak. In 1991 kwam de huidige directeur Hein Knoef in de zaak. Het pand aan de Oldenzaalsestraat voldeed niet meer aan de eisen van die tijd en was voor het groter wordende assortiment eigenlijk te klein. Er volgde een verhuizing naar de Wegtersweg. IJzerhandel Knoef B.V. is van een smederij annex buurtwinkel uitgegroeid tot een gerenommeerde speciaalzaak in ijzerwaren, gereedschappen en bouwbeslag. (bron: www.knoef.com)

Knoef bouwmarkten

Nu gesloten07:30 - 17:30

Wegtersweg 7-11, Hengelo

Bekijk meer:bouwmarkten

Geerdink fietsen

Dit jaar bestaat Geerdink Fietsen 100 jaar. De zaak heeft meegedaan aan de verkiezing Tweewielerwinkel van het Jaar. Ze zijn vierde geworden van de provincie & eerste geworden van de gemeente!

Geerdink Fietsen fietsenwinkels

Vandaag gesloten

Geerdinksweg 36, Hengelo

Bekijk meer:fietsenwinkels

Huigens Music

Foto: Facebook Huigens Music

Huigens Music. Een familiebedrijf dat nu 109 jaar bestaat. Opgericht in 1909 in Groenlo door de overgrootvader van Kenneth Huigens. “Ik ben de 4e generatie”, vertelt Kenneth. “We zitten sinds 1940 ongeveer in Hengelo. Eerst aan de Nieuwstraat en later aan de Sloetsweg. Op dit moment zijn we gevestigd aan de Höltersweg vlak bij de snelweg.” Huigens Music heeft muziekinstrumenten, installaties en toebehoor.

Huigens Music speciaalzaken

Nu gesloten10:00 - 18:00

Höltersweg 75, Hengelo

Bekijk meer:speciaalzaken

Ten Eekelder Schoenen

De naam Ten Eekelder is verwant met schoenen. De naam houdt verband met de vroegere werkzaamheden in de leerlooierijen. Eek betekent eikenschors; deze eikenschors werd vroeger gebruikt om leer in kelders te looien. Zo is de naam Ten Eekelder al meer dan een eeuw verbonden met schoenen. Sinds 1905 is de naam Ten Eekelder bekend in Hengelo en verre omstreken. Bernard en Willem Ten Eekelder begonnen een schoenwinkel aan de Enschedesestraat naast de Lambertusbasiliek in Hengelo. Na de Duitse bezetting is de winkel overgenomen door Jan Willem Giesen. Daarna is het zoon Willem, die later met broer Jeroen, de winkel verder op de kaart heeft gezet. Momenteel is kleinzoon Erik-Jan de 3e generatie Giesen die de winkels runt. In 2008 is er een 2e winkel geopend in Enschede. Ten Eekelder is in de loop van haar 111 jarig bestaan een begrip geworden in Twente en omstreken. In 2005 kreeg de zaak het predicaat Hofleverancier (bron: www.teneekelder.nl)

Ten Eekelder Schoenen schoenenwinkels

Nu gesloten10:00 - 18:00

Enschedesestraat 5, Hengelo

Bekijk meer:schoenenwinkels

En ook leuk om te weten..

Eén van de oudste kledingzaken van Nederland was de firma Oostvogel, sinds 1795 was deze firma in Hengelo gevestigd. Begonnen als petten- en hoedenmakerij, later als specialist in herenkleding en bontwerken. De kledingzaak sloot in 2007 voorgoed haar deuren aan de Enschedesestraat.

Hebben we jouw winkel of zaak, die ook al meer dan een eeuw bestaat, over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

Met dank aan Jos Schwertasek en Museum Hengelo.

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶