Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Daní heeft sinds kort een plantenbieb aan huis: ‘We vonden onze schutting eigenlijk al saai’

Door Miranda Nijland 5 augustus 2020

Hoe leuk, sinds anderhalve week hebben we een Plantenbieb in Hengelo. Aan de schutting bij het huis van Daní Hesselink hangen kratjes waar je plantjes kan ruilen. Heb je nog een plant in je kamer staan waar je wel een beetje op uitgekeken bent, dan kun je bij de Plantenbieb je plantje ruilen voor bijvoorbeeld een zamioculcas, een schattige cactus of een andere plant.

Daní Hesselink is gek op planten en wil haar liefde voor het groen graag delen met anderen. Ze verzamelt planten en ruilt al langere tijd stekjes via het social media. “Dan zie ik weer ergens een plantje en dan denk ik, ‘die moet ik echt hebben’.” Maar het nadeel van online planten ruilen is dat je ze op moet sturen. En de ene keer komen ze goed aan, maar een andere keer gaan ze dood. Toen dacht ik als ik nu een fysieke plek heb, waar ik planten kan ruilen. Dat zou veel handiger zijn.”

Een straat verderop zag Daní voor de tuin van een huis een mini-bieb staan. “Ik dacht eerst zal ik er een plantje bijzetten”, lacht ze. “Maar die mini-bieb bracht me wel op het idee voor een plantenbieb. Ik had het ook al eens in het westen van het land gezien. En ik dacht, waarom hier niet? Als je boeken aan huis kan ruilen, kun je dat misschien ook wel met planten.”

Gelijk veel aanloop

Dani hing wat kratjes op aan de schutting naast haar huis. “We vonden de schutting eigenlijk toch al saai”, zegt ze lachend. De eerste dag dat de kratjes er hingen, kwamen er al zo’n 25 mensen langs. “Gelijk nadat we het op social media bekend hadden gemaakt, plaatsten mensen er al plantjes bij of namen stekjes mee. Dat ging zo snel. Waaronder iemand met een heel krat met planten”, vertelt ze. “Erg leuk om elke keer te kijken wat er is neergezet”, vertelt ze. Overigens hoef je bij de Plantenbieb niet altijd een plant te ruilen. “Als je geen plant hebt om te ruilen, maar wel een mooi plantje ziet, mag je het ook gerust meenemen”, zegt ze. “En in tegenstelling tot hoe het werkt bij een echte bibliotheek hoef je de planten niet terug te brengen.”

Groene vingers

Een ding wil ze nog graag kwijt: “Ik vind het zo jammer als planten niet meer verzorgd worden. Je komt soms in winkels of op kantoren en ziet dat de planten dan niet (meer) goed worden verzorgd.” Heb je een paar plantjes die je niet meer kunt verzorgen, breng ze dan gerust naar de Plantenbieb. “Als een plant een paar bruine bladeren heeft, hoeft deze echt niet gelijk weg. Zolang er nog groen blad is, leeft de plant nog.” Overigens heeft Dani haar groene vingers ook pas later gekregen. “Vroeger had ik dat niet”, zegt ze. “Nu ben ik gek van planten en dat zijn veel meer mensen. Daarom is het ook zo leuk om die liefde voor planten te delen.”

Planten ruilen?

Wil je planten ruilen? Dan kun je terecht aan de zijkant van het huis aan de Kleine Beerstraat 2. Hier vind je meer informatie.

adv.