Chapeau! Bas Diele gaat een hele dag knippen voor Fien♥s Fonds

Door Majorie Nijbroek 1 november 2017

Het is nog maar kort geleden dat Bas Diele, barbier van beroep, Thijs Schoolkate in zijn kappersstoel krijgt. Als Thijs vertelt dat hij de Baltic Sea Circle Rally gaat rijden voor het Ronald McDonald Huis in Groningen, vraagt Bas hem naar het hoe en waarom. Wat blijkt? Baby Fien uit Hengelo is de aanleiding. Fien is een vrolijk meisje van 10 maanden, maar Fien is ook ziek. Bas is geraakt door het verhaal en zegt meteen dat ook hij iets wil doen. Wij hebben gesproken met Bas én met Marleen, moeder van de zieke Fien. 

Maarten en Marleen Kuipers zijn 10 maanden geleden ouders geworden van Fien. Al snel is duidelijk dat er iets is met hun dochtertje. Na 6 weken wordt de diagnose gesteld dat hun baby een zeldzame aandoening heeft. We laten de medische details achterwege, maar Fiens galwegen en galblaas werken niet naar behoren, waardoor ook haar lever is aangetast. Slechts tien kindjes per jaar krijgen deze diagnose.

Dichtbij Fien

Fien gaat door de medische molen in het Universitair Medisch Centrum Groningen en haar ouders verblijven ’s nachts in het Ronald McDonald Huis, nabij het ziekenhuis. Hoe fijn is het om zo toch dichtbij hun meisje te kunnen zijn. Hoe Fien er onder is, vragen we Marleen. “Fien is een onwijs vrolijke, lieve baby met alleen een wat bollere buik dan andere kindjes. Als je haar ziet, denk je niet dat ze ziek is”, zegt Marleen.

Fiens Fonds
Vrolijke Fien. foto: Marleen Kuipers

Stukje lever van papa Maarten

Fien zal een levertransplantatie moeten ondergaan en staat al op de (niet-actieve) lijst. Op dit moment zijn haar leverwaarden stabiel, maar als dat verandert komt Fien meteen op de actieve lijst. Ze krijgt een stukje van de lever van haar vader Maarten, want gelukkig is er een match. “Als Fien de lever niet afstoot, zal ze er normaal mee kunnen functioneren.”

Baltic Sea Circle

En wat is nu de link tussen Fien, Thijs en Bas? Thijs is getrouwd met Sanne. Sanne is een nichtje van Marleen, maar de band tussen beiden voelt als die tussen zussen. Thijs en Sanne gaan de Baltic Sea Circle Rally rijden en alle deelnemers kunnen een goed doel koppelen aan deze loodzware rally van 8500 kilometer door elf Europese landen rondom de Baltische Zee. Voor Thijs en Sanne is het goede doel meteen duidelijk: zij gaan de rally volgend jaar juni rijden voor het Ronald McDonald Huis in Groningen. Omdat ze zelf hebben gezien en gehoord van Marleen en Maarten hoe fijn het is om als ouders zo toch dicht bij je zieke kind te kunnen zijn.

Als Thijs voor een knipbeurt bij Barbershop Baard & Haar komt, vertelt hij dit verhaal. En zoals hiervoor al gezegd: voor Bas is dan meteen duidelijk dat hij ook iets wil doen voor Fien♥s Fonds. “Ik heb zelf een kind dat gelukkig kerngezond is. Maar als ik iets kan betekenen voor een ander, doe ik het graag.”

Zonder afspraak knippen

We vragen Bas wat hij gaat doen en Bas vertelt het graag. “Ik ga op zaterdag 16 december de hele dag zonder afspraak knippen. Gezellig een biertje erbij en een bitterballetje. De hele opbrengst gaat naar Fien♥s Fonds. Ik heb ook een donatiehuisje staan in mijn zaak”, vertelt Bas.

Wij spreken Marleen en Bas tegelijk. Zij ontmoeten elkaar dan ook voor het eerst. “Wij hebben elkaar nu net leren kennen. Ik vind dit zó ontzettend bijzonder, dat een voor ons wildvreemde de actie voor Fien♥s Fonds zo’n warm hart toedraagt”, zegt Marleen.

Als je wilt meedoen aan de Baltic Sea Circle is als voorwaarde gesteld dat je €750 aan sponsorgeld moet binnenhalen. Daar zijn Thijs en Sanne al dik overheen. Ze hebben in korte tijd al €4000 binnen. Alles wat ze binnenhalen aan sponsorgelden én ook de  opbrengst van de actiedag van Bas gaat rechtstreeks via Fien♥s Fonds naar het Ronald McDonald Huis in Groningen.

Supergaaf

En hoe in het Ronald McDonald Huis in Groningen op de actie is gereageerd, vragen we Marleen? “Er is sowieso al 3 ton per jaar nodig om een Ronald McDonald Huis draaiende  te houden en betaalbaar voor ouders. Iedere euro wordt daar zó goed besteed”, weet Marleen uit eigen ervaring. “Ze vinden het supergaaf en volgen ook alle acties.”

Ook jij kunt deze toffe actie ondersteunen. Stap dan op 16 december Barbershop Baard & Haar binnen en laat je knippen door Bas. Je kunt natuurlijk ook een donatie doen in de daarvoor bestemde actiebus. Meer weten over de trip van Thijs en Sanne? Kijk dan op deze facebookpagina.

Barbershop Baard & Haar kappers

nu gesloten09:30 - 18:00

Marssteeg 22, Hengelo

Bekijk meer:kappers