Genomineerd voor Beste Barvrouw: Rita Tel

Door Majorie Nijbroek 22 februari 2019

Na het succes van onze verkiezing Barman van het Jaar is het tijd om een podium te bieden aan de barvrouwen. Iedere week benoemen we een nieuwe barvrouw van de week. We brengen deze week een bezoekje aan Rita Tel van ’n Zoalt-toorn. 

Een eigen café hebben, dat is niet iets waar Rita al van kinds af aan van droomde. En toch mag ze zich sinds 5 jaar eigenaar noemen van dit bijzondere café in Esrein, dat de vorm van een zouttoren heeft.

Sprong in het diepe

Hoe dat zo is gekomen? ’n Zoalt-toorn stond te koop en dat wisten de ouders van Rita. “Mijn ouders zeiden: ‘dat moet je gaan doen, het is echt wat voor jou’.” Ze was net een maand gestopt met haar opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan het Saxion. Ach, waarom niet, bedacht Rita. Ze voelde wel voor deze sprong in het diepe.

Biertje tappen

Maar, bekent Rita, ze had werkelijk nul komma nul ervaring in de horeca. “Ik had wel eens in een cafetaria gewerkt, maar nog nooit in een café. Ik kon nog geen biertje tappen”, lacht ze. Maar, dacht ze bij zichzelf, waarom zou ze de gok niet nemen? Ze kende het café namelijk al wel goed, omdat ze er best vaak aan de bar zat met haar voetbalteam. En die sfeer, die was er geweldig.

Toen ze eenmaal ja had gezegd, ging het snel. Ze leerde van haar huurbaas hoe je een biertje moet tappen, hoe je een biervat aansluit en meer over het reilen en zeilen in de horeca. En vier maanden later heropende ’n Zoalt-toorn met Rita als barvrouw.

Op haar plek

In het begin was ’n Zoalt-toorn op maandag en dinsdag gesloten. Maar op maandag kreeg ze al vrij snel dartteams in haar café en toen Lianne in dienst kwam, ging zij de dinsdag draaien. De horeca is helemaal haar ding, heeft Rita gemerkt. Ze heeft het super naar haar zin.

Wat haar een goede barvrouw maakt, vragen we Rita. Best lastig om dat over je zelf te zeggen, vindt ze. “Maar ik kan goed luisteren en ik zorg goed voor iedereen”, zegt ze dan. Enkele vaste klanten die op het terras lekker in het zonnetje zitten, knikken bevestigend. Zij zijn het er helemaal mee eens.

Over de verkiezing

In 2017 werd ’n Zoalt-toorn uitgeroepen tot Leukste Voetbalkroeg van Overijssel. En nu maakt Rita kans om Beste Barvrouw van Hengelo te worden. “Ik vind het wel grappig dat ik genomineerd ben”, zegt ze. Sinds bekend is dat zij kans maakt op de titel en de beker, krijgt ze heel veel reacties, helemaal van haar vaste klanten. Want die hebben ‘hun’ Rita al gezegd dat ze allemaal op haar gaan stemmen. “Leuk toch”, lacht ze.

Lees ook:

Peter Beense

Peter Beense komt naar Hengelo en wel hierom

Café 'n Zoalt-toorn bestaat 5 jaar. Partytime dus! Het is binnenkort niet 1 dag, maar 5 middagen/avo...
Haidy Exterkate

Genomineerd voor Beste Barvrouw: Haidy Exterkate

In de rubriek Beste Barvrouw van Hengelo zijn we toe aan aflevering 3. We zijn langs geweest in de k...

Genomineerd voor Beste Barvrouw van Hengelo: Annette Benerink


Meer over Café ’n Zoalt-toorn ontdekken?

Café ’n Zoalt-toorn cafés

Nu gesloten14:00 - 02:00

Industriestraat 73, Hengelo

Bekijk meer:cafés

adv.