Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Adriana en Alexander willen de wereld hun mooie muziek laten horen

Door Majorie Nijbroek 20 maart 2018

Eind februari was in Brussel de finale van een internationale pianowedstrijd, de 2018 editie van het EPTA Concours. De Hengelose Adriana Lisitskaya (9) werd derde in haar leeftijdscategorie. Wie is dit jonge muzikale talent? Onze gastredacteur Rita ging bij Adriana op bezoek en sprak met haar en haar even getalenteerde broer, Alexander (11).

In de woonkamer van huize Lisitskaya valt de glanzende piano direct op. Als we tegenover elkaar aan tafel zitten, zien we de ietwat verlegen gezichten van Adriana (9) en Alexander (11). Op de vraag hoe lang ze al piano spelen, antwoordt Adriana: “Ik speel al 3 jaar, sinds mijn 6e.” Alexander is begonnen omdat hij zijn ouders hoorde spelen. “Ik luisterde graag naar de mooie melodieën als zij speelden”, legt hij uit, “eerst gemakkelijke stukken, met één hand, daarna moeilijkere stukken met twee handen.” Adriana is weer aangestoken door het pianospel van haar broer.

Jong, maar toch al heel ervaren

Sinds een jaar of twee doen broer en zus ook mee aan wedstrijden. En als je iets wilt bereiken, moet je veel oefenen. “We oefenen wel zo’n 1,5 tot 2 uur per dag” lichten ze toe. Ondanks hun jonge leeftijd vinden ze optreden helemaal niet eng. Maar ze hebben dan ook al wat ervaring, want naast het meedoen aan concours en wedstrijden spelen ze ook heel regelmatig op school. Ook dat vinden ze leuk om te doen. Naast al het oefenen en optreden hebben ze ook nog tijd over voor andere hobby’s; Adriana turnt en Alexander doet aan judo.

Prijzenkast

Naast de EPTA Belgium W-B wedstrijd – Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes, waar Adriana de derde plaats heeft behaald, doen ze aan meer wedstrijden mee. En met veel succes! Alexander werd vorig jaar nog derde bij het Merci Maestro Concours in Brussel. Maar we zijn er nog niet, want het volgende liveoptreden op Radio 4  door Alexander staat alweer voor de deur. Verder stonden broer en zus onlangs allebei in de finale in Rotterdam, bij de Muziekwedstrijd. Vol trots laten ze hun prijzen zien; bekers, oorkondes en medailles. En een van de prijzen van de EPTA is het volgen van een masterclass van vooraanstaande vakmusici. Het zijn succesvolle muzikale talenten, Adriana en Alexander.

Chopin, Debussey en Bach

Op de vraag wie hun grote voorbeelden zijn, antwoorden Adriana en Alexander: “Die hebben we niet echt. Er zijn wel componisten die we erg goed vinden.” Adriana vertelt: “Ik houd erg van Chopin.” “En ik van Debussey”, vult Alexander aan. En beiden spelen heel graag muziek van Bach. Alexander legt uit waarom: “In de stukken van Bach lijken gesprekken tussen mensen tot leven te komen, er klinken verschillende stemmen in door.”

Adriana vertelt dat ze houdt van de rust en de mooie klanken in de composities van Chopin. “En Debussey heeft een volledig album aan zijn dochtertje gewijd”, vertelt Alexander, “dat speel ik graag, want de stukken samen vormen een mooi verhaal.”

Toekomst

Broer en zus hebben mooie toekomstdromen. Ze willen graag beroemd worden en de wereld hun mooie muziek laten horen. En ze zijn al aardig op weg, want meedoen aan (inter)nationale concoursen betekent optreden voor een groot en/of breed publiek. “Maar”, vertelt Adriana, “ik wil ook heel graag nog een keer het standbeeld van Johann Sebastian Bach bezoeken. Er is namelijk een standbeeld waar zijn zakken binnenstebuiten zijn gekeerd. En dat standbeeld wil ik graag een keer zien.”

Wil je Adriana en/of Alexander ook een keer zien of horen spelen? Kijk dan op:

Meer over

Hengeloërs

adv.