Ontwerpster Danya hoopt op voldoende steun om verder te kunnen werken aan haar droom

Door Majorie Nijbroek 29 augustus 2017

Als kind al is Danya Weevers veel bezig met mode. Dat ze na de middelbare school een mode-opleiding gaat volgen, verbaast dan ook niet. Ze is nu fulltime bezig als ontwerpster. Medio september gaat ze naar de London Fashion Week. En dat is voor een ontwerpster zo ongeveer het walhalla. Maar Danya heeft nog wel een probleem: ze heeft niet voldoende financiën. Daarom is ze een crowdfundactie gestart. We zijn op bezoek geweest bij deze talentvolle ontwerpster.

Ja, ze is de crowdfunding rijkelijk laat begonnen. Danya weet het zelf ook. Misschien heeft toch onbewust meegespeeld dat ze vorig jaar, toen ze naar de Vancouver Fashion Week wilde, financiële steun uit onverwachte hoek kreeg. Een steenrijke Rus die in Amerika woont, las haar oproep op facebook en betaalde reis, verblijf en beurskosten voor Danya. “Hij support graag jonge ondernemers. Hij vond dat ik een goed verhaal had en geloofde in me”, kijkt Danya terug.

Misschien, beseft Danya, heeft ze wel weer stilletjes de hoop gehad dat deze weldoener, die ze nooit echt heeft ontmoet, haar dit keer weer zou willen helpen. Danya heeft wel geprobeerd contact te leggen, maar ze heeft niets meer van de rijke Rus gehoord. “Het wordt wel kort dag ja”, beseft Danya. Daarom deze crowdfunding. Ze heeft snel een flink bedrag nodig voor Londen.

Ze gaat hoe dan ook, maar als ze met deze actie niet voldoende geld ophaalt, moet ze hoogstwaarschijnlijk in oktober afscheid nemen van haar atelier in het Ondernemershuis H164. En we snappen heel goed dat ze dat liever niet wil.

Een tikkeltje eigenwijs

Eerst even terug in de tijd, want we willen graag weten of Danya altijd al is getriggerd door mode. Nou, ja dus! Als kind al experimenteert ze graag. Haar kleding is wat alternatiever, soms wat hippieachtiger en in ieder geval kleurrijker dan die van haar klasgenootjes. In 2014 rondt ze haar mbo-opleiding mode af. Danya lacht en vertelt dat niet alle leraren even blij met haar zijn. Ze is namelijk best eigenwijs en heeft het niet zo op al die regeltjes. Je ziet het ook bij haar afstudeeropdracht. Danya kiest voor aparte muziek, haar modellen lopen op blote voeten en ze showt zeven outfits in plaats van de vereiste drie. “Maar wel geslaagd hoor.” En ook nog met prima cijfers.

Oog voor duurzaam

Ze heeft dan al een eigen stijl ontwikkeld. De kleding die ze ontwerpt, is redelijk tijdloos. “En ik werk alleen met duurzame producten.” Ze heeft altijd al oog voor duurzaam, maar als ze een jaar of 2 geleden een documentaire ziet over hoe de kledingindustrie in elkaar zit – met de slechte lonen en dito werkomstandigheden in de fabrieken in de Derde Wereldlanden – is ze helemaal om. Voortaan alleen nog maar duurzaam, is het devies. “Ik koop niets meer, alleen dat wat ik zelf niet kan maken zoals schoenen.”

Het afgelopen jaar is alles wat ze doet, gericht op de London Fashion Week. Daar wil ze aan inkopers uit alle landen laten zien wat ze in huis heeft en hoopt ze items uit haar collectie te verkopen. Ze heeft veel moeten investeren. Danya hoopt met de crowdfundactie €8500 op te halen. Een heel bedrag, beseft ze. “Als dat niet lukt, hoop ik minimaal op €3000. Dan kan ik er voor zorgen dat ik na oktober in het Ondernemershuis kan blijven zitten.” Dat kan niet als de actie niet genoeg oplevert. “Ik werk hier zoveel harder dan ik thuis doe en er is hier altijd iemand die advies kan geven. En het is veel professioneler om hier klanten te ontvangen.”

‘Alles is gericht op Londen’

Maar, willen we weten, gaat ze hoe dan ook naar de London Fashion Week? “Ja, dat is zeker. Alles wat ik de afgelopen maanden heb gedaan, is gericht op Londen. Als ik niet ga, is alle geld dat ik heb geïnvesteerd weg…”

Stoppen is geen optie

We kunnen ons voorstellen dat het best stressvolle dagen. Dat klopt, bekent Danya. “Maar ik probeer het hoofd koel te houden.” En gelukkig is ze positief ingesteld. Aan het doemscenario wil ze niet denken. “Het zou extreem jammer zijn als de crowdfunding niet zou lukken. Maar stoppen als ontwerpster is sowieso geen optie.” Ze gaat hoe dan ook door: “Als het niet linksom kan, dan wel rechtsom.”

De droom van Danya steunen?

Je kunt de droom van Danya steunen door een bedrag te doneren. Dat kan door naar www.kickstarter.com/projects/1340399687/sustainable-collection-of-danyaweevers te gaan. Je krijgt er hoe dan ook iets persoonlijks voor terug. Een bedankkaartje als je een tientje doneert of een duurzame tas of een t-shirt.

Je kunt haar ook mailen: [email protected]

 

 

 

Foutje gezien?

Lees mee en reageer!

Reactie