Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Michiel brengt zijn eerste kinderboek uit: ‘Ik vond een gedicht schrijven zeker geen strafwerk’

Door Miranda Nijland 10 maart 2020

Ook als je een zelfgeschreven verhaal al jaren op de plank hebt liggen, kan het nog zeker de moeite waard zijn om er wat mee te doen. Dat ervaarde Michiel Huisman. Hij bracht vorige week het kinderboek ‘De Kleine Boze Kindervreter’ uit, het is zijn debuut. Een boek over moderne monsters, vriendschap en loyaliteit. Hij brengt het uit onder het pseudoniem Kuijff.

Michiel woont, samen met zijn vrouw Saskia, hun kinderen Dana en Olle en hond Buddy in Hengelo. Al vanaf zijn jeugd schrijft hij gedichten, korte verhalen en teksten over allerlei onderwerpen. Michiel ving enkele jaren geleden een gesprek op tussen zijn vrouw Saskia en een buurvrouw waarin ze het hadden over kinderen op school goede dingen meegeven. “Ik dacht toen, dat kun je ook doen door kinderen een mooi verhaal te laten lezen en zo kwam ik op het idee voor ‘De Kleine Boze Kindervreter’.”

Elke avond een hoofdstuk

Zijn idee schoof een beetje naar de achtergrond, tot Saskia hem eraan hielp herinneren. “Sindsdien nam ik me voor om elke avond een hoofdstuk te schrijven en dat heb ik gedaan. Maar uiteindelijk heb ik het nog heel lang laten liggen. Tot een vriend van mij zei: ‘Een boek is geen boek zolang het niet beschikbaar is’. En daar had hij natuurlijk gelijk aan.” Michiel liet het verhaal lezen aan een leerling van een bevriende leerkracht en zij was heel lovend en enthousiast. “Ook vrienden en bekenden die ik het liet lezen waren enthousiast.”

Waar het over gaat?

Het boek gaat over een Kleine boze kindervreter, Happie, die de hulp inroept van twee jongens, Rickie en Bryan. Hij heeft die hulp nodig omdat het voor hem steeds moeilijker wordt om kinderen te vinden om op te eten. Steeds minder kinderen spelen namelijk buiten en Happie krijgt daardoor meer en meer trek. Voor de jongens is het de vraag om Happie te helpen zonder dat er echt kinderen opgegeten worden. Op zoek naar een oplossing beleven ze, samen met Happie, allerlei avonturen.

Michiel stuurde zijn ‘script’ naar enkele uitgevers. “Uiteindelijk kon ik het boek uitgegeven via Boekscout.” Hoe mooi, de illustraties op de kaft zijn gemaakt door dochter Dana (15) met hulp van broer Olle (12) Op de kaft staat het monster Happie. En dan is het moment daar dat je je eerste boek krijgt opgestuurd. “Heel bijzonder”, aldus Michiel.

Beeld: Boekscout

Hoe hij erop terugkijkt? “Ik krijg veel energie van het schrijven. Op het voortgezet onderwijs hadden we een geschiedenislerares en bij haar moest je als strafwerk een gedicht schrijven die je vervolgens mocht voordragen. Maar ik vond dat juist leuk en zag het niet als strafwerk. Ik heb eerder ook wel korte verhalen geschreven.”

Lachen en plezier

Ondanks dat hij wel maatschappelijke kwesties in zijn boek aanstipt, is het zeker niet zijn bedoeling om moralistisch te zijn. “Ik vind het  belangrijker dat kinderen iets lezen waar ze om kunnen lachen en plezier om hebben.” Of we de komende tijd nog weer een boek van Kuijff kunnen lezen? “Dat weet ik nog niet zeker. Ik heb genoeg ideeën, wie weet, het zou zomaar kunnen.”

Wil je het boek bestellen? Het is (binnenkort) verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis in Hengelo. Hier vind je meer informatie.

De 85e Boekenweek is van 7 tot en met 15 maart.

Meer over

Hengeloërs

adv.