Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tessa gaf in China les op afstand, nu helpt ze docenten hier met online lesgeven

Door Miranda Nijland 24 maart 2020

Ze dacht er een jaar te blijven, maar het liep anders. Tessa Scholten (24) is vorige week teruggekomen uit China. Ze gaf daar met veel plezier les op een internationale school, maar moest enkele weken geleden vanwege de verscherpte maatregelen omtrent het coronavirus overgaan op online lesgeven. Vanuit deze ervaring helpt ze nu Nederlandse docenten met het lesgeven op afstand. 

Enkele weken geleden zag ze hoe de straten in Peking leeg werden, datzelfde maakt ze nu in Nederland mee. “De geschiedenis herhaalt zich en dat is wel beangstigend. Het is zo vreemd om weer terug te zijn”, vertelt Tessa. “Je kunt natuurlijk nu niet al je familie en je vrienden terugzien. Ik merk dat ik nog steeds moet bijkomen van die enorme rollercoaster. Ik sta op en dan denk ik soms echt in wat voor slechte film zijn wij beland met zijn allen. Ik vond het heel moeilijk om mijn boeltje te moeten pakken en weg te gaan, maar ik vind het ook fijn om weer bij mijn familie te zijn!”

Verschil

Of ze veel verschil merkt tussen de manier waarop China omging met de corona-uitbraak en de manier waarop we er hier mee omgaan? “In China gingen de maatregelen heel erg snel, op maandag kon ik bijvoorbeeld nog naar de verboden stad en op vrijdag werd al onze temperatuur gecontroleerd en waren de metro’s zo goed als leeg. Dat is heel erg snel gegaan, ik merk dat dat in Nederland wat rustiger gaat. Het heeft natuurlijk ook even geduurd voor de scholen dichtgingen en ik zie hier geen mensen met witte pakken die op straat alles aan desinfecteren zijn. De tijd zal leren wat de beste aanpak is geweest, maar ik merk wel dat daar een groot verschil in zit.”

Tessa kijkt heel bewogen, maar ook heel erg leerzaam terug op haar periode in China. “Het is heel verrijkend voor mij geweest. Ik had al een traject gevolgd om er überhaupt te kunnen lesgeven. Maar om dan echt in zo’n cultuur te wonen en werken is heel verrijkend voor mij geweest. Dat je een andere wereld ziet en minder wereldvreemd bent. Dat heeft mij als mens ook wel veranderd. Ik heb er ongeveer een half jaar gewoond en het idee was om er een jaar te blijven.”

Onzekere situatie

Of ze nog teruggaat naar China weet ze niet. “De situatie verandert met de dag. Ik denk niet dat er dit jaar nog ‘normaal’ les gegeven wordt, de situatie is daar te onzeker voor. Ik blijf mijn leerlingen uiteraard wel lesgegeven via internet. Als de situatie veilig was, had ik het natuurlijk afgemaakt, maar je weet niet wat er nog gaat komen.”

Wat ze het meest mist? “Ik mis de oude gang van zaken en ik denk dat we enorm dankbaar moeten zijn dat we het in Nederland heel erg goed hebben. En ik mis het om voor de klas te staan. Digitaal lesgeven is het nèt niet, het is handig maar je mist dat interpersoonlijke contact met leerlingen en het kunnen lachen met ze om de domme dingen en die onbevangenheid te zien. En dat kan gewoon nu niet.”

Lesgeven op afstand

Door het coronavirus in China ging Tessa over op online lesgeven. Vanwege de unieke situatie waarin ze zich bevindt, wil ze ook heel graag andere docenten in Nederland helpen. Inmiddels voorziet ze veel oud-collega’s en andere docenten in Nederland van advies. “Ik heb heel veel mailtjes, berichtjes en appjes gehad de afgelopen dagen. Vanuit het hele land krijg ik vragen over het digitaal lesgeven.”

Tessa vindt het heel mooi om te zien hoe mensen in deze situatie met elkaar gaan samenwerken. “Deze situatie vraagt van ons om met elkaar samen te werken en dat ik zo mijn steentje kan bijdragen vind ik heel bijzonder. Niet alleen in het onderwijs, maar ook gewoon om al dat altruïsme te zien wat zich nu in Nederland zich afspeelt. Ondanks alle nare berichtgeving, zie ik ook heel veel mooie dingen. Er zit heel veel goeds in de mens.”

Haar oude werkgever, het Montessori College Twente is vorige week ook overgegaan op digitale middel Zoom. “Dat is natuurlijk heel bijzonder. Ik heb daar ook zelf als leerling op school gezeten en ben daar als docent werkzaam geweest. Ik heb natuurlijk het afgelopen jaar wel contact gehad met mijn collega’s, maar dat zij dan over zijn gegaan op een middel wat ik ook in China gebruikte en daar vragen over stellen vind ik heel bijzonder, helemaal in deze rare tijd. En dat ik daar een steentje in kan bijdragen.”

“Het emotioneerde me toen ik vorige week van leraren appjes kreeg hoe dankbaar zij waren. En met name toen een oud-docent van mij zei: ‘De leerling overtreft of overstijgt nu de meester.’

Mevrouw Scholten

Mocht jij al docent vragen hebben over online lesgeven, mag je altijd een beroep doen op Tessa. “Voor mij is dat iets kleins om terug te doen. En als ze iets willen teruglezen, je kunt mij vinden op Facebook en Instagram onder Mevrouw Scholten. Ik wil toch nog meer online zetten over het gebruik van Zoom en alternatieve methoden voor lesgeven op afstand. Als er docenten zijn die zelf goede ideeën hebben, zou ik dat ook graag willen horen. Dan kan ik mijn lessen daar misschien weer mee verbeteren.”

Meer over

Hengeloërs

adv.