Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Yvonne is uitvaartbegeleidster van huisdieren: ‘Verdriet draagbaar maken, dat vind ik mooi’

Door Majorie Nijbroek 21 januari 2020

Als je een huisdier hebt, ben je er vast gek op en is je dierenvriend echt onderdeel van je gezin. Dan is het een enorm gemis als je trouwe hond of je superlieve poes overlijdt. Je wilt je trouwe metgezel vast een fijn afscheid geven. Dan kan Yvonne Diepeveen wat voor je betekenen. Ze is uitvaartbegeleidster van huisdieren!

Wij hadden – tot ons gesprek met Yvonne – eerlijk gezegd nog nooit iemand gesproken die uitvaartbegeleidster is van huisdieren. Wat we ons er precies bij moeten voorstellen? Yvonne vertelt er graag over. Het is voor haarzelf ook nog vrij nieuw, ze is nog maar net begonnen.

Voldoening

Yvonne werkte tot enkele maanden geleden in de sales. Eerst 25 jaar lang in de schoenenbranche, de laatste jaren in de verlichting. Best leuk werk. Maar ze miste iets. Een gevoel van voldoening, dat je mensen echt kunt helpen. Ja, die voldoening voelde ze wel als ze een tof gesprek met een klant had gevoerd. Maar vaak was ze met andere dingen bezig. Altijd maar onderweg, best veel stress. Om nou te zeggen dat ze echt plezier had in die onderdelen van haar werk? Nou, nee.

Dus stelde ze zichzelf de vraag. In welke baan zou ze wel echt wat kunnen betekenen voor andere mensen? Het antwoord kwam ook voor haarzelf best onverwacht. Vrienden van haar zijn vorig jaar in Twello huisdierencrematorium De Engelenburg begonnen. Ze was er in de lente tijdens een open dag en wow, dat maakte indruk. “Ongelooflijk hoe druk ze zijn, hoeveel mooie verhalen je hoort en hoe dankbaar dit werk is.” Over het voorstel van haar vrienden om samen te gaan werken, hoefde ze niet lang na te denken. “Dingen gebeuren met een reden”, zegt ze.

Daarna is het snel gegaan. Haar baan heeft ze opgezegd, de garage is verbouwd tot praktijkruimte en ze is officieel per 1 januari voor zichzelf begonnen.

Waardig afscheid

Wat het is dat ze doet? Mensen helpen om op een waardige en liefdevolle manier afscheid te nemen van hun geliefde huisdier. En net als bij een gewone uitvaart zijn er heel veel mogelijkheden hoe je dat wilt doen. Je kunt thuis afscheid nemen van je hond, kat, cavia of hamster en – als je het er naar hebt – Yvonne je gestorven kameraadje laten ophalen. Zij brengt je huisdier over naar het dierencrematorium.

Als je dat fijner vindt, kan Yvonne je huisdier ook meenemen naar haar praktijk zodat je daar in alle rust en in een huiselijke sfeer afscheid kunt nemen.

Ashanger of pootafdruk

Yvonne brengt je gestorven huisdier zelf naar het dierencrematorium in Twello. Ze neemt de as mee terug. Je kunt zelf een urn of een asbusje uitkiezen. Wil je wat as in een hanger? Kan geregeld worden. Ook kun je een pootafdruk in klei krijgen, een foto en een certificaat met daarop de naam en sterfdatum van je dierenvriendje.

‘Het verdriet draagbaar maken, dat vind ik heel mooi’

Als je huisdier zo’n belangrijke plek heeft ingenomen in je gezin, is het goed te snappen dat je een fijn afscheid wilt. Nu kan het ook gewoon en hoef je het niet achter te laten bij de dierenarts of te begraven in je tuin. “Op deze manier afscheid nemen van je huisdier is de laatste jaren flink in opkomst. Dat je het verdriet draagbaar kunt maken voor mensen, dat vind ik heel mooi.”

Vlaggetjes

Hoe de reacties zijn als ze vertelt wat ze tegenwoordig doet? Yvonne lacht. “Sinds ik een berichtje op Facebook hebt gezet, is het los gegaan. En ik krijgt echt alleen maar leuke reacties. Ik heb gelijk de eerste dag zelfs al een sollicitant gehad. En de mooiste vraag die ik heb gekregen? Of ik ook vlaggetjes op de auto heb. Nou, nee dus. Er zijn grenzen.”

Je vindt Huisdieren uitvaart De Engelenburg Hengelo aan de Trondheimstraat. Ze werkt samen met de praktijk in Twello.

Lees ook:

lekker lui

Cuties! Kijk deze Hengelose huisdieren lekker lui zijn

Languit op de bank en in de chill modus. Kan zó fijn zijn. Vinden wij niet alleen, maar deze Hengelo...

Ah schattig! Perre, Thor en meer leuke Hengelose huisdieren

Het is dierendag en dat betekent dat jij je huisdier vandaag lekker in de watten legt. Een extra bro...

 

adv.