Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wim van fietsleerwerkplaats ‘T Keldertje: ‘Hier bloeien mensen weer helemaal op’

Door Rahanna Van Stapele 16 juli 2019

Als we Wim Hubers (68) opzoeken, is het eerst even zoeken. Na een kort belletje komt hij ons zwaaiend tegemoet lopen. Zijn fietsleerwerkplaats, ‘T Keldertje, zit in (of eigenlijk onder) het Hazemeijercomplex (voormalige Creatieve Fabriek). Vier dagen per week repareert hij fietsen en leidt hij een heel team van mensen met verschillende achtergronden en beweegredenen.

Wim groeit op in het Gelderse Herwen en Aerdt, inmiddels gemeente Zevenaar. Als hij 16 jaar is, verlaat hij het erf en stapt hij aan boord van een binnenschip. Tot zijn dertigste werkt hij als matroos en stuurman op de Rijn. Als hij afgekeurd wordt vanwege een ongeluk dat hij in zijn jeugd had, gaat hij iets heel anders doen.

NS fietsenstalling

Hij begint als fietsenmaker bij de NS fietsenstalling in Zwolle. Hij gaat er ook wonen, tot hij 11 jaar later de Zwolse fietsenstalling inruilt voor de Hengelose. Daar begint hij in 1984 voor zichzelf. In 2005 wordt de stalling volledig geautomatiseerd en pakt hij zijn biezen. Hij raakt niet ver weg van het fietsenmakersberoep; na een periode bij Halfords haalt hij zijn leermeesters-diploma en gaat hij aan de slag als begeleider bij de fietsenwerkplaats van Tactus Verslavingszorg, aan de Bothastraat.  “Ik heb veel geluk gehad, want ik heb altijd mijn hobby als werk kunnen doen. Varen, werken met fietsen..”

Uiteindelijk komt Wim via een nieuwe werknemer bij Tactus op zijn uiteindelijke stekkie terecht. “Ik was vrijwilliger en die jongen zei na een jaar ineens dat hij een heel mooi plekje voor me wist. Op deze plek zat eerst een stichting die op zoek was naar een echte fietsenmaker. Ik ben hier begonnen en heb alles opgestart.”

Opbloeien

In de leerwerkplaats werkt elke dag een groep mensen die van allerlei plekken komen.  Ze leren er fietsen repareren en omgaan met de klanten. Via de Sociale Dienst of de COA vinden ze hun weg naar ‘T Keldertje. “Vaak hebben deze mensen veel meegemaakt en zitten ze in zak en as. Hier bloeien ze weer helemaal op.” Wim begeleidt ook jongeren van bijvoorbeeld praktijkonderwijs ’t Genseler of het Stork College. “Ze kunnen hier met een veilig gevoel aan de slag en dat helpt. Natuurlijk klikt het ook wel eens niet, maar nou ja, even goede vrienden.”

Nederlands

Onder de fietsenmakers zitten ook asielzoekers. Zij leren hier het vak, maar leren ook Nederlands spreken. Door contact met collega’s en klanten komen ze in contact met de taal en dat kan een groot verschil maken. “Sommige collega’s uit het buitenland zijn behoorlijk technisch. Eén van de mensen hier was in zijn thuisland bijvoorbeeld elektriciën. Een ander runde vroeger een garage.”

Wim ziet dat ons oog op de Tubantia valt die op zijn bureau ligt. “We hebben een abonnement op de krant en er slingeren ook wat leesboeken. Zo kunnen ze extra oefenen met lezen en volgen wat er allemaal speelt. Dat soort dingen is belangrijk.”

Tekst gaat door onder de foto.

De werkplaats.

Zonder dwang

Wim benadrukt dat de mensen die bij de fietsleerwerkplaats werken soms veel meegemaakt hebben. “Het gaat niet om het presteren. Er wordt hier niet geschreeuwd en dingen gebeuren niet onder dwang. Je gaat met de mensen om zoals je zou willen dat er met jou omgegaan zou worden. Ik vond het fijn dat ik in mijn leven de vrijheid had om mijn werk zelf in te delen. Een baas die bevelen uitdeelt, gun je niemand. ’s Ochtends beginnen we met een bakje koffie en kletsen we even bij. Daarna beginnen we rustig met werken.”

Soms komt Wim mannen tegen die vroeger bij hem in de werkplaats gelopen hebben. Laatst nog benadrukte een oud-werknemer nog eens dat hij het vak helemaal van Wim geleerd had. Een Bosnische jongen die onder zijn begeleiding viel, werkt nu in een fietsenzaak in Enschede.

Schappelijk

‘T Keldertje ontvangt geen subsidie en met de inkomsten en een beetje van zijn eigen pensioen weet Wim de fietsleerwerkplaats draaiende te houden. Klanten brengen hun fietsen graag naar het ‘T Keldertje vanwege de schappelijke prijzen of ze kopen er een nieuwe fiets. “Dat vinden we belangrijk. Bij sommige zaken tegenwoordig gaan de prijzen wel vier keer over de kop.”

Als we rondkijken in de werkplaats zien we heel wat knaloranje Thuisbezorgd.nl-fietsen. “Dat is een klant van ons, in de afgelopen maanden hebben we er meer dan 100 gerepareerd.”

Niet stoppen

Wim is al met pensioen en zou rustig met de voetjes omhoog kunnen genieten. Maar hij geeft aan dat dát dus niks voor hem is. Hij kan echt niet stil thuis zitten.  “Absoluut niet. Ik vind het werk heerlijk en ben juist nog hartstikke jong. Daarnaast ligt mijn hart echt bij de jongens, daar doe ik het voor. Je weet nooit wat er komen gaat natuurlijk, maar ik zie mezelf nog zeker niet stoppen.”

adv.