Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uit de sport, in de zorg; Rieke slaat een andere weg in

Door Majorie Nijbroek 14 januari 2020

Je vaste baan opzeggen en iets héél anders gaan doen: veel mensen dromen ervan, maar slechts weinig van hen durven de stap ook echt te nemen. Bart, Dominique en Jan-Willem deden het en ook Rieke Tibben heeft ervoor gekozen om te switchen van baan.

Rieke (33) heeft de CIOS gedaan in Heerenveen. Een brede (sport)opleiding waarmee je verschillende kanten op kunt. Veel studiegenoten wilden het onderwijs in, zo niet Rieke. Ze koos de niet alledaagse specialisatie ijssport en heeft op haar diploma staan dat ze ijssportmanager is. Na de CIOS deed ze nog een aanvullende HBO-studie sportmanagement.

Organisatietalent

Maar ja, de banen lagen na haar afstuderen bepaald niet voor het oprapen. Zeker niet in deze regio. Ze had een paar tijdelijke banen. Sportgerelateerd en bij een evenementenbureau. Dat lag haar prima, want organiseren is helemaal haar ding. Voor een ander bedrijf pakte ze sport- en wijkprojecten op. Ook best leuk. Maar ja, ze moest voor deze job behoorlijk wat reizen. Niet heel handig in combinatie met jonge kinderen en een man die bezig was een eigen bedrijf op te starten.

Een tijdlang heeft Rieke meegeholpen bij de opstart van het bedrijf van haar man. Best leuk, maar om nou te zeggen dat het was wat ze nog járen wilde doen? Nee, dat niet. Bovendien miste ze collega’s; echt wel een nadeel van thuiswerken. Dus, hoe nu verder? Ze heeft het zich lange tijd afgevraagd. Lastig. Wilde ze toch iets in de sport? Of iets doen met haar organisatietalent? Of werken met gehandicapten misschien? Want haar vrijwilligerswerk bij de G-schaatsers van de Hengelose IJsclub vond (en vindt) ze toch echt wel heel leuk om te doen.

Wikken en wegen

Het heeft haar heel wat maanden wikken en wegen gekost voordat ze wist waar ze voor wilde gaan. “Dat ging niet van vandaag op morgen”, zegt ze met gevoel voor understatement. Want ze zegt dat er al met al misschien wel 2 tot 3 jaar overheen is gegaan voor ze haar twijfels opzij had gezet. Wat het is geworden? Werken in de zorg en specifiek de gehandicaptenzorg!

Leren en werken

Ze heeft in Aveleijn een fijne werkgever gevonden. Ze volgt er een BBL-traject; een combinatie van leren en werken. En ja, ze zit dus sinds vorig jaar september weer wekelijks een dag in de schoolbanken bij het ROC van Twente.  “Want je kunt niet de gehandicaptenzorg in zonder diploma.” Of dat is meegevallen? “Nou”, bekent ze, “het heeft wel een half jaar geduurd voor ik er weer in zat.

De theorie gaat haar prima af. Daar komen nu de grote (praktijk)opdrachten bij. Het huiswerk gecombineerd met 3 dagen werken en een paar kleine kinderen thuis, maakt het soms best lastig plannen. “Dat is wel pittig, ja.”

Maar de voldoening die ze uit haar werk haalt, daar doe je het voor.  Ze heeft het zo naar haar zin. “Het is nog veel leuker dan ik had gedacht.” Als BBL’er werkt ze op verschillende locaties van Aveleijn. Vorig jaar bij de dagbesteding, dit jaar zit ze op een woongroep. Je wordt zo breed opgeleid en dat is precies wat Aveleijn graag ziet: werknemers die op verschillende afdelingen mee hebben gedraaid en breed inzetbaar zijn.

Supergemotiveerd

Nee, met jonge kinderen is het niet altijd handig om een vroege dienst te hebben. Of een late dienst. Maar met plezier naar je werk gaan en voldaan thuis komen, dat maakt veel goed. Rieke heeft nog ruim een jaar een combinatie van leren en werken voor de boeg. En reken maar dat ze optimaal gemotiveerd is. “Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook voor degenen die ervoor zorgen dat ik deze opleiding kan doen.”

Lees ook:

Bart Walter

Met zoontje als inspiratiebron: Bart zegt vaste baan op en gaat iets totaal anders doen

We plaatsten onlangs een oproepje. Ben of ken jij iemand die een carrièreswitch heeft gemaakt, was o...
Dominique Mulder

Schoolvoorbeeld van een carrièreswitch; Dominique heeft nu haar eigen kattencafé

Wij vroegen wie er een carrièreswitch heeft gemaakt. Nou, daar is Dominique Mulder een heel mooi voo...

adv.