Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengeloër tekent nieuwste Suske en Wiske: ‘Ultieme jongensdroom komt uit

Door Majorie Nijbroek 10 december 2019

Thijs Wessels is (snel)tekenaar en karikaturist. Wij hebben hem onlangs bezocht in zijn studio en er een verhaal over geplaatst op indebuurt. Aan het eind van het gesprek liet Thijs weten dat hij hoopte snel supertof nieuws naar buiten te kunnen brengen. En dat moment is nu gekomen: Thijs ziet namelijk zijn ultieme jongensdroom uitkomen!

Als klein jochie was Thijs al hele dagen aan het tekenen. En hij had er talent voor. De kleine Thijs was verzot op stripboeken, met Suske en Wiske als zwaar favoriet. Dát was was hij later wilde doen: mee helpen aan het tekenen van de strips van Suske en Wiske.

Ontmoeting met gevolgen

Sinds 2006 is Thijs met zijn bedrijf Wessels Karikaturen beroepsmatig bezig met (snel)tekenen. 4 Jaar geleden ontmoette hij op een karikaturenconventie in België Luc Morjaeu. En deze Luc was leider van het tekenteam van Studio Vandersteen. En ja, dat is inderdaad dé studio van oprichter Willy Vandersteen waar Suske en Wiske wordt gemaakt.

Luc en Thijs trokken een week lang samen op. Luc was onder de indruk van de karikaturen en tekeningen van Thijs. En je snapt dat Thijs zeer geïnteresseerd was in het werk van Luc. De twee hebben altijd contact gehouden en de intentie uitgesproken om ‘een keer’ samen een project op te pakken.

Nieuwe Suske en Wiske

En heb je nu het vermoeden dat Thijs misschien wel mee heeft mogen helpen aan een stripboek van Suske en Wiske? Dan heb je het goed! En meer dan dat. Hij heeft zelfs een heel belangrijke bijdrage geleverd aan het nieuwe album dat nog maar nét in de winkel ligt. En dat mag je gerust heel bijzonder noemen. En sterker nog, onze plaatsgenoot gaat nu zelfs fulltime tekenen voor Studio Vandersteen in België.

Als je die vraag krijgt, of je fulltime aan de slag wilt voor die wereldberoemde studio, hoef je vast niet lang na te denken? Dat beaamt Thijs, al betekent het wel dat hij zijn studiowerk (karikaturen van foto’s) moet opgeven. “Want beide valt niet te combineren.” Maar de keuze was toch snel gemaakt. Want hé, je jongensdroom zien uitkomen, hoe vet is dat! Het live op locatie tekenen blijft hij wel doen.

Uitdaging

Thijs krijgt de ruwe schetsen toegestuurd en maakt de zwarte inktlijnen van de figuren. “Het lastige is dat die figuren al 75 jaar bestaan. Je moet dus letterlijk in dezelfde lijn tekenen en dezelfde proporties aanhouden. Daar zit ‘m de uitdaging.”

Maar Thijs heeft het ‘m geflikt als inkter. En om het nog mooier te maken: hij heeft ook de omslag mogen maken van ‘De Nacht van de Narwal’, zoals de nieuwste Suske en Wiske heet. “Een hele eer!”, zegt Thijs daarover. En om maar ’s te laten zien dat ze in de studio alle vertrouwen in de Hengeloër hebben: hij heeft zelfs de vrije hand gekregen.

Wat een moment!

Zaterdag stapte Thijs de boekhandel binnen. En jawel, daar lag De Nacht van de Narwal, als tip van de week. Hoe dat voelde, vragen we Thijs. “Poeh, dat was een speciaal momentje hoor”, zegt hij, nog onder de indruk.

Het nieuwe album is uit, hoe nu verder? “Zodra het laatste plaatje is getekend, gaan we de volgende dag weer verder met het eerste plaatje van het volgende album!” En hij helpt ook met speciale uitgaven, promotiemateriaal en het recoveren van omslagen van oude Suske en Wiske-strips. En die jongensdroom is in het echt nog mooier dan hij had durven dromen als klein ventje.

Ons eerdere verhaal met Thijs:

Thijs Wessels

Karikatuurkoning Thijs heeft binnen 5 minuten de grappigste meesterwerkjes op papier

Thijs Wessels heeft bepaald geen alledaagse job. Hij is (snel)tekenaar en karikaturist. "Het is de b...

adv.