Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hup, naar buiten! Paddenstoelen zoeken en coole natuurtrucjes met de kaarten van Loes

Door Majorie Nijbroek 25 november 2020

Ze heeft best vaak kinderen over de vloer. Haar nichtjes, neefje of kinderen van vrienden. Graag gaat Loes Heerink dan met ze naar buiten. Maar daar hebben ze niet altijd zin in. Dankzij de paddenstoelenkaart van Loes zijn de kinderen wél te porren voor een boswandeling. En wist je dat er planten zijn die coole trucjes kunnen?

Loes gaat zelf graag naar buiten. En vaak kijkt de Hengelose dan met verwondering om zich heen. Zeker nu in de herfst, dan is het zo mooi buiten. Al die mooie kleuren en overal kun je paddenstoelen zien.

Speurtocht

Hoe tof zou het zijn als kinderen zich óók verwonderen door het moois in de natuur. Maar als Loes haar nichtjes en neefje voorstelt om naar buiten te gaan, krijgt ze niet altijd even enthousiaste reacties. Dat is nu wel anders. Loes heeft namelijk een paddenstoelenkaart gemaakt. Het is een eenvoudige kaart waarop je verschillende paddenstoelen ziet. En het is de bedoeling dat je met die kaart – je kunt de kaart uitprinten of downloaden op je mobiel – kijkt of je de verschillende soorten kunnen spotten in je omgeving. Zo maak je een paddenstoelenspeurtocht.

Enthousiaste kinderen

Natuurlijk staat de bekende rode paddenstoel met witte stippen erop. En verder bijvoorbeeld het broos vuurzwammetje (“die komt niet zo vaak voor”), de amethistzwam en ook je kijken of je de parasolzwam, krulzoom of geschubde inktzwam kunt afvinken. Haar nichtjes en neefje vinden het maar wat leuk op jacht te gaan, vertelt Loes. “Ze worden heel enthousiast als ze een paddenstoel van de kaart zien.”

Speuren naar afval

Nu de bladeren van de boom vallen, wordt het wel wat lastiger om de paddenstoelen te vinden. Je moet al goed onder de blaadjes kijken om ze te vinden. En wat als het paddenstoelenseizoen voorbij is? Daar heeft Loes al iets op bedacht. Ze heeft ook een variant gemaakt: de afvalkaart. Hoe vaak zie je niet een blikje of flesje liggen? Deze en nog wat meer voorwerpen staan op de afvalkaart en je kunt kijken of die ook in jouw omgeving zijn achtergelaten.  Zo maak je het afvalrapen nét wat leuker!

Tekst gaat verder onder de foto’s

Coole natuurtrucjes

Ook is er de kaart met coole natuurtrucjes waardoor kinderen getriggerd worden om naar buiten te gaan. “Er staan trucjes op die ik vroeger zelf leuk vond”, vertelt Loes. Op de kaart staan vier planten die een trucje kunnen zoals kleefkruid en springzaad. Benieuwd naar deze trucjes? Je vindt ze op haar website Met Zonder Jas, waaraan haar broer ook een steentje bijdraagt. Op de site kun je ook de paddenstoelen- en afvalkaart downloaden.

Ook leuk:

Trots op zijn stad! Deze Hengeloër heeft nu een tattoo van de stadhuistoren

Frank Peters is geboren en getogen in Hengelo. En hij is trots op de stad waar hij woont en werkt. E...
Demelza

Demelza heeft meer dan 140 planten in huis: ‘Een ziek plantje krijgt een douche’

Als je in het appartement van Demelza Wold rondkijkt, kun je je niet voorstellen dat ze 3 jaar geled...
Astrid Natulatte

Dankzij Hengelose Astrid haal je straks vegan koffiemelk uit de automaat

Je kent ze vast wel. De grote koffieautomaten die je in bedrijven, op kantoren en in ziekenhuizen zi...

adv.