Grijpstok blijft geen dag liggen; Christian houdt zijn buurt schoon

Door Marjan Scheer 19 februari 2019

Kijk maar eens goed rond, dan zie je op heel veel plaatsen afval liggen op straat en in de berm. Christian heeft een ‘groen’ hart en kan het maar moeilijk aanzien. Daarom ruimt hij blikjes, plastic en ander afval op. Elke dag weer, of de zon nu schijnt of het regent of waait. Wij werden getipt om eens met hem te praten en zijn onder de indruk van zijn verhaal.

Het is een maandag wanneer we met Christian op pad gaan. Hij neemt twee big-shoppers mee. Nee, we gaan niet ‘shoppen’. Daar heeft hij het geld helemaal niet voor. Noodgedwongen moest hij een jaar geleden zijn zaak sluiten en hij leeft nu van de bijstand. Alleen op vrijdag worden zijn tassen gevuld met etenswaren van de voedselbank. “Het is een rare wereld”, vertelt hij, “ik krijg nu zoveel duur vlees… Toen ik mijn eigen zaak nog had, kon ik me dat helemaal niet veroorloven.”

Bekende persoon

Christian hangt de beide tassen aan het stuur van zijn fiets en neemt zijn grijpstok mee. “Die heb ik van de eigenaren van de antiekwinkel gekregen.” Hij wijst naar het prachtige oude pand op de hoek in de Emmaweg. “Die kennen me goed, ze zien me hier altijd lopen.” Aan de vele vriendelijke begroetingen onderweg is het wel duidelijk dat niet alleen deze winkeleigenaar Christian goed kent.

Elke dag op pad

“Weer of geen weer, ik ga op pad. Elke dag!” Christian ruimt dan alle blikjes en plastic afval in zijn buurt op. We lopen langs de beek aan de achterkant van de kinderopvang. “Vooral voor de kinderen doe ik het, maar ik wil ook gewoon dat mijn buurt netjes blijft.” Af en toe fietst hij naar het Kristalbad als er in het FBK-stadion een wedstrijd is geweest. “Je wilt niet weten hoeveel bekertjes en andere rotzooi er dan in de omgeving te vinden is.”

Groen hart

Christian vindt het belangrijk iets voor de maatschappij te doen, zeker nu hij een uitkering ontvangt. Hij heeft een ‘groen’ hart. Hij trekt het zich enorm aan dat veel mensen zich niet bewust zijn van de milieu-problemen. “Mensen zijn te gemakkelijk in de omgang met de aarde.”

Aan zijn accent hoor je dat Christian uit Duitsland komt. Een deel van zijn kindertijd heeft hij in Nederland in een pleeggezin doorgebracht. Door die periode is hij van ons land gaan houden en heeft hij 17 jaar geleden besloten om hier definitief te gaan wonen.

Hoge boetes

In zijn geboorteland neemt de overheid wel meer milieu-maatregelen, vertelt Christian. “Daar zit bijvoorbeeld statiegeld op plastic flessen waardoor er veel minder wordt weggegooid. De overheid zou de bedrijven kunnen verplichten hun producten weer in glas te verpakken. Dat zou veel dierenleed voorkomen. Plastic en resten blikjes worden door dieren opgegeten, glas niet. Verder zouden ze hoge boetes moeten uitdelen, bijvoorbeeld € 5.000 als je rotzooi uit het raampje van je auto gooit. Dan wil je het wel laten!”

Volgens Christian zouden meer mensen zijn voorbeeld kunnen volgen. Hij zou het erg fijn vinden wat steun te krijgen. “Er is veel egoïsme. Iedereen zou in mijn ogen een steentje kunnen bijdragen om de aarde goed te bewaren voor onze kinderen.” En ook Christian zelf zou nog best wat meer willen doen. “Ik zou super blij zijn met een fietskarretje of iets dergelijks zodat ik op mijn dagelijkse ronde nog meer zwerfafval kan opruimen.”

Heb jij misschien een fietskarretje over of een ander vervoerhulpmiddel voor Christian? Hij zou er enorm mee geholpen zijn. Laat het ons weten: [email protected].

adv.