Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dankzij Hengelose Astrid haal je straks vegan koffiemelk uit de automaat

Door Majorie Nijbroek 17 november 2020

Je kent ze vast wel. De grote koffieautomaten die je in bedrijven, op kantoren en in ziekenhuizen ziet staan. Met een druk op de knop staat er een kopje cappuccino voor je klaar. Maar een kopje koffie met plantaardige melk? Helaas, een vegan drankje haal je niet uit die automaat. Nóg niet. Astrid van Santen is met haar start-up Natulatte in dat gat gesprongen.

Het duurt niet lang meer voor je wél een bakkie koffie met plantaardige melk of kopje chocomelk van plantaardige cacaopoeder uit zo’n zakelijke koffieautomaat kunt halen. Je kunt gerust stellen dat het Astrid flink wat tijd, energie en de nodige euro’s heeft gekost. Maar nu is ze bijna daar waar ze in een kleine drie jaar naartoe heeft gewerkt.

Zware periode

Even terug in de tijd. Want hoe kom je ertoe om vegan toppings en koffiemelk op de markt te brengen? De aanleiding is minder leuk. Een paar jaar geleden ging Astrid door een zware periode. Om daaruit te komen, is ze zich gaan focussen op persoonlijke ontwikkeling. Waardoor Astrid ook meer vragen ging stellen over het leven en hoe we dingen met z’n allen doen. Om een lang verhaal kort te maken: ze is vanaf dat moment gestopt met het eten van dieren. Toen ze er meer over ging lezen, kwam ze erachter dat er best veel dierenleed bij de melkindustrie komt kijken. Ze is geen activiste, dat zeker niet. “Ik ben een avonturier”, zegt Astrid.

Bijna in productie

Sinds Astrid zich verdiept heeft in wat ze het leed in de bio-industrie noemt, staat ze er eigenlijk pas bij stil dat je uit zo’n koffieautomaat bij een bedrijf alleen een kopje koffie of chocolademelk met dierlijke melkpoeder kunt halen. Dat zou toch anders moeten, was haar stellige overtuiging. De afgelopen drie jaar is ze er vele uren mee bezig geweest. Lezen, informeren, verdiepen en de afgelopen maanden heel veel research & development. En nu is het grote moment bijna daar dat de plantaardige (chocolade)melkpoeder van Natulatte geproduceerd gaat worden. Mede dankzij een succesvolle crowdfundactie afgelopen zomer.

‘We hebben al klanten terwijl we nog moeten produceren’

Bijna in productie

Nu vraag je je misschien ook af of er markt is voor deze vegan poeder. We vragen het Astrid. Het antwoord? “Ja, enorm zelfs! We hebben al de eerste klanten terwijl we nog moeten produceren.” Maar dat mooie moment is niet ver weg meer. “Ik hoop dat we in december zover zijn.” En dat zou betekenen dat koffiemachines begin volgend jaar gevuld kunnen worden met de plantaardige melkpoeder van Natulatte. En het product is er niet alleen voor de vegans, “we hebben het zo lekker gemaakt dat het voor iedereen genieten is. Ook voor mensen met lactose of glutenallergie. Koffie is al plantaardig, en nu met de havermelk van Natulatte helemaal.” Dus, plan(t) a coffeebreak!

Tekst gaat door onder de foto

Machines hoeven er niet voor omgebouwd te worden, mocht je dat denken. Nee, de plantaardige (choco)melktopping past in alle machines en is een één op één vervanger van de dierlijke melkpoeder.

In haar kantoor in het UBB (Urban Business Building) aan de Demmersweg neemt Astrid zelf af en toe een natuurlijke choco latte. Nu gebruikt ze daarvoor nog samples, maar over enkele maanden zal daar zeker een automaat staan waarmee je met een druk op de knop een choco latte of koffie latte met plantaardige melk voor je neus krijgt.

Pionier voor duurzame toekomst

Met haar duurzame start-up heeft Astrid de finale van de ASN Bank Wereldprijs gehaald. Dat is een prijs van deze bankorganisatie bedoeld voor startende ondernemers met een duurzaam idee voor een betere wereld. Astrid was met Natulatte één van de zes finalisten, of, zoals de jury omschrijft, ‘één van de zes pioniers voor een duurzame toekomst’.

En dat is niet zomaar een prijsje. Nee! In de prijzenpot zat 50.000 euro dat wordt verdeeld onder drie van de zes winnaars. Woensdag was met een livestream de bekendmaking. Een zenuwslopend moment. Helaas hoorde Astrid nét niet bij de winnaars van een geldprijs. Erg jammer. “Het was wel even een teleurstelling”, bekent ze. “Want wat we doen, is wel heel impactvol. Een geldbedrag had ons leven wat makkelijker gemaakt. Maar het is een sterk concept en we hebben sterke partners. Het product gaat er dus sowieso komen!”

Lees ook:

Kirsty

Kirsty bedenkt actie #deeleensoepie: met wie deel jij een kop soep?

In coronatijd zijn al heel wat mooie initiatieven ontstaan. En we kunnen er weer eentje aan de lijst...
Demelza

Demelza heeft meer dan 140 planten in huis: ‘Een ziek plantje krijgt een douche’

Als je in het appartement van Demelza Wold rondkijkt, kun je je niet voorstellen dat ze 3 jaar geled...
Remco Donker

Remco werkte bijna 5 jaar aan dit schilderij en nu is het klaar

Zo hey, dát was een flinke klus. Wat heeft Remco Donker onwijs veel uren aan zijn schilderij gewerkt...

adv.