Advertentie wordt geladen…

Creatieve duizendpoot Ridvan maakt muziek en schildert: ‘Voor mij is dat net zoiets als ademhalen’

Foto: Ridvan Tekir

“Het meest trots ben ik op mezelf. Dat ik dit allemaal nu durf te doen en mij kan uiten op een creatieve manier”, vertelt Ridvan Tekir. De Hengelose Ridvan doet nu niets liever dan schilderen en muziek maken, al was die weg hiernaartoe niet altijd makkelijk voor hem.

Advertentie wordt geladen…

De creativiteit stroomde al sinds Ridvan jong is door zijn aderen. “Dat is van kinds af aan al zo geweest, alles wat met kunst te maken had en wat anders was vond ik heel interessant. Het creatieve was er altijd al wel, maar ik wist niet zo goed wat ik dan leuk vond en wat ik daarmee moest.”

Creativiteit verbergen

De weg hiernaartoe was er voor Ridvan eentje vol hobbels. “Ik ben opgegroeid in met twee verschillende culturen, daarin waren mensen niet zo fan van de kunst. Ze vonden het een beetje gek, ze konden het niet plaatsen. Voor mezelf moest ik het een beetje verbergen. In mijn jeugd en puberteit heb ik er nooit echt fatsoenlijk werk van kunnen maken. Vanuit mijn directe omgeving krijg ik nu zeker de support. Met schilderen ben ik nog eigenlijk niet eens een jaar bezig, wel ben ik altijd bezig geweest met muziek en theater.”

“Ik heb altijd gezongen in een koor. Vervolgens ben ik mij daar verder in gaan ontwikkelen, ik heb bijvoorbeeld op een conservatorium in Turkije gezeten. Ook heb ik een piano gekocht en mezelf leren spelen. Het gaat nu eigenlijk heel erg goed. Qua zingen ben ik ook bezig met een mini-album, die ik hoop uit te brengen voor het einde van het jaar. Het heeft altijd wel in mijn gezeten, maar ik heb het nooit durven doen, ook had ik de kans of mogelijkheid niet. Op een gegeven moment wilde ik het niet meer onderdrukken. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag heb ik daar absoluut geen spijt van.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Ridvan Tekir

Levensstijl

Wat Ridvan zo mooi vindt aan de kunst, daar hoeft hij niet lang over na te denken. “Als ik begin met schilderen of muziek ga maken, dan stopt bij mij het denken. Dan begin ik eigenlijk met leven, ik ben dan op mijn gelukkigst. Ik kan er ook mijn verhaal en mezelf erin kwijt. Het is voor mij echt een levensstijl, voor mij is het net zoiets als ademhalen. Mijn doel is om iets te geven aan de wereld, dat is mijn doel en daar ga ik voor.”

Schilderijen

Wat schildert hij allemaal? “Ik schilder voornamelijk portretten of locaties. Daarin verwerk ik de politieke denkwijze die ik op dat moment heb. Bijvoorbeeld eigenlijk alles dat eerder serieus is geschilderd, zoals de Nachtwacht of Het laatste avondmaal, dat steek ik meer in een satirische en komisch jasje. Mijn insteek is om het te brengen met humor.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Ridvan Tekir

Stijl

Ridvan heeft een kenmerkende stijl. “Ik gebruik primaire kleuren. Mensen herkennen mij ook aan de gekke poppetjes.” Maar wat is de naam van die stijl? “Ik heb geen idee, ik weet er ook geen naam voor. Het valt een beetje onder de pop- en street art, moderne abstracte kunst. Ik wil er eigenlijk een beetje tegenin gaan”, vult hij aan.

Inspiratie

“Ik haal inspiratie uit alles wat mijn innerlijke filosoof doet triggeren. Dat kan van alles zijn; van een busje haarlak, tot een verhaal wat ik hoor, maar ook iets vanuit mijn eigen leven. Kunst is voor mij ook iets heel filosofisch. Ook inspiratiebronnen voor mij zijn Herman Brood, stijlen van Picasso, maar ook Banksy en Hariton Pushwagner. Met het mixen van al deze dingen heb ik een eigen stijl weten te creëren. Maar zij zijn zeker voorbeelden voor mij.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Ridvan Tekir

Eerste schilderij

Kan hij zich zijn eerste schilderij nog herinneren? “Mijn eerste schilderij maakte ik op een heel goedkoop doek, met hele goedkope verf. Ik dacht; misschien is het een fase, laat ik maar goedkoop beginnen. Ik had wel altijd de drang om dingen te maken, ik ben toen gewoon gaan schilderen. Dat schilderij is toen best wel iets moois geworden, al vind ik het nog steeds niet mooi genoeg. Mensen vonden het werk mooi en ik kon mijn gevoel erin kwijt. Ik heb het eerste doek wel nog steeds. Toen is het allemaal begonnen. Ik had toen nog niet echt een eigen stijl, naar mate de tijd vorderde is die ook gekomen en heeft het serieuzere vormen aangenomen. Wanneer ik nu naar dat eerste schilderij kijk zie ik echt een wereld van verschil met wat ik nu maak.”

Kritisch

Ondanks dat veel mensen hem complimenteren met zijn werk, blijft hij altijd kijken met een kritisch oog. “Ik vind niet één kunstwerk echt mooi, tegelijkertijd kan ik er ook geen afstand van doen. Mensen vinden het vaak mooi en willen het kopen, ik kijk daar anders naar. Misschien is het een kunstenaars dingetje dat je heel kritisch blijft kijken naar je eigen werk. Er zijn wel werken bij waar ik toch wel trots op ben. Het bevat allemaal iets van mij, daarmee is het ook kwetsbaar. Ik heb een bepaald doel als ik wat schilder, dan weet ik niet hoe de mensen daarop zullen reageren. Je blijft altijd wel een beetje kritisch, een schilderij is ook nooit af. Ik denk niet dat dat gevoel ooit weggaat, het zal altijd wel blijven dat ik denk dat dingen beter kunnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Ridvan Tekir

Ambities

Ambities en dromen, die heeft Ridvan zeker. “Doorgaan met wat ik aan het doen ben. Mijn uiteindelijke doel voor de toekomst is ook om met hetgeen dat ik doe bepaalde stigma’s en taboes te doorbreken. Dat mensen met een bi culturele achtergrond zich niet klein hoeven houden op een artistieke manier, daar wil ik verandering in brengen.”

Lees ook

Meer in deze categorie

Hengeloër van de Week

Ga naar “Jo-Ann uit Hengelo deelt haar kookkunsten op haar foodblog: ‘Ik ben de hele dag door met eten bezig’”

Jo-Ann uit Hengelo deelt haar kookkunsten op haar foodblog: ‘Ik ben de hele dag door met eten bezig’

Jo-Ann Dijkstra
Ga naar “Hengelose Sonja schildert het liefst de hele dag: ‘Ik laat de kwast nooit meer los’”

Hengelose Sonja schildert het liefst de hele dag: ‘Ik laat de kwast nooit meer los’

Ga naar “Evert maakt digitale kunstwerken van Hengelose landschappen”

Evert maakt digitale kunstwerken van Hengelose landschappen

In onze gids

Ga naar “Yvet’s taarten”

Yvet’s taarten

 • Bachstraat 52
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Ga naar “Epplejack Hengelo”

Epplejack Hengelo

 • Wegtersweg 80-84
 • Speciaalzaken
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Sam’s Toko”

Sam’s Toko

 • Thiemsbrug 59
 • Speciaalzaken
 • Gesloten
Sams Toko

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Vier yogalessen voor € 30,- bij Yogacentrum Namaste”

Vier yogalessen voor € 30,- bij Yogacentrum Namaste

 • Yogacentrum Namaste
 • Geldig t/m 31 december 2021
Yogalessen

Topper

Ga naar “Alle tuinkussens 1+1 gratis, vanaf € 5,00”

Alle tuinkussens 1+1 gratis, vanaf € 5,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Titan reiskoffer/tas € 19,99”

Titan reiskoffer/tas € 19,99

 • Big Bazar
 • Geldig t/m 5 september 2021
Ga naar “Iglo Ocean, fish of green cuisine van € 7,30 voor € 3,65”

Iglo Ocean, fish of green cuisine van € 7,30 voor € 3,65

 • PLUS
 • Geldig t/m 7 augustus 2021
Ga naar “Honeywell Luchtkoeler € 99,00”

Honeywell Luchtkoeler € 99,00

 • Hubo
 • Geldig t/m 8 augustus 2021

Vacatures

Ga naar “Chauffeur BE”

Chauffeur BE

 • Wolfram Chain
 • Fulltime
Ga naar “Administratief/commercieel medewerker”

Administratief/commercieel medewerker

 • Weserve BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

 • Solinox beheer BV
 • Parttime
Ga naar “Export medewerker binnendienst”

Export medewerker binnendienst

 • TwenteXL werving & selectie
 • Parttime
Ga naar “Taxichauffeur Hengelo”

Taxichauffeur Hengelo

 • Top Support Nederland BV
 • Parttime