Norma helpt ouderen in Hengelo: ‘Ik zou willen dat mijn vader deze zorg had gehad’

Aangeboden door Saar aan Huis

Vestigingsmanager Norma Elfers | Foto: Saar aan Huis

Zorgen voor een naaste is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar sta je er weleens bij stil dat één op de drie mensen mantelzorger is? In Hengelo zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpvragende ouderen. Vestigingsmanager Norma Elfers van Saar aan Huis in Hengelo wil daar het verschil in maken met aanvullende mantelzorg.

Volgens Norma is Saar aan Huis iets anders dan thuiszorg. “Wij zijn een aanvulling op thuiszorg of mantelzorg. Wij ondersteunen niet alleen de ouderen, maar zijn er ook voor de omgeving. Daar kunnen wij in ondersteunen en op aanvullen. We spelen in op wat de ouderen graag zouden willen. Binnen- en buitenshuis. De mantelzorgers kunnen dan weer écht zoon, dochter of partner zijn. Het welzijn staat voorop! Daardoor kunnen onze cliënten ook veel langer en prettiger thuis blijven wonen.”

Eerst voor jezelf zorgen

De organisatie sprak Norma meteen aan. Ze vertelt: “Ik heb zelf ervaring met mantelzorg, omdat ik mijn vader heb verzorgd. Als voorbeeld: mijn vader belde me op mijn werk en had acuut zorg nodig. Dat is lastig als je zelf aan het werk bent, maar je hebt geen keus. Ik moest dan snel naar hem toe. Natuurlijk deed ik dat met liefde, maar het was fijn geweest als er destijds een Saar was die hier aandacht voor had.”

Norma snapt door haar eigen ervaring heel goed wat de behoefte is van mantelzorgers. “Al is het maar een paar uur per week, dat scheelt al. Ze doen het met liefde, maar het kost ook energie. Je moet eerst goed voor jezelf zorgen, voordat je dat voor een ander kunt doen. Dat doet een Saar: zorgen voor de ouderen, maar ook voor de familie. Zo kunnen ze in hun eigen rol blijven.”

Van betekenis zijn

Saar aan Huis is de eerste werkgever waarbij Norma werkt met ouderen. Het werken met ouderen is nieuw, maar het ‘zorgen voor’ is haar bekend. Ze vervolgt: “Het werk geeft me het gevoel dat ik van betekenis kan zijn. Dat gevoel heb ik nodig, zowel privé als zakelijk. Dat is heel fijn om te merken. Iedereen wil toch wat kunnen betekenen?”

Saar doet het voor je

De werkzaamheden gaan verder dan alleen huishoudelijke taken. “Natuurlijk helpen we met koken, boodschappen doen en wasjes draaien, maar we doen ook gezellige dingen. Denk aan een bezoek aan een museum of een goed gesprek. Als de mantelzorgers een keer door willen slapen, doen we ook wel eens een nachtdienst.” De Saar gaat verder waar de thuiszorg gebleven is en helpt ook met bewegen en oefeningen voor de ouderen.

Zorgen met het hart

Een Saar werkt met het hart en daar wil Saar aan Huis er graag meer van hebben. “We zoeken mensen die het zorgen in het hart hebben. Die zorgen met liefde en echt wat voor een ander willen doen.” Hoe langer iemand zorg nodig heeft, hoe zwaarder het wordt. Daarom is het belangrijk dat je hier honderd procent achterstaat als Saar.

Een fijne dag

Wat zo leuk is aan het werk? Norma vertelt: “Het is fijn om iemand een fijne dag te geven. Om echt van betekenis te kunnen zijn.” Saars en Brammen (de mannelijke variant van de Saars) helpen mensen met verschillende diagnoses, waaronder dementie. “Bij dementie worden dingen als het geheugen en de taal minder, maar mensen blijven heel goed voelen of ze een fijne dag hadden of niet. Daarom moet je dit met je hart en ziel doen.”

Inspelen op behoeftes

Er zijn veel speciale momenten in het werk bij Saar aan Huis. Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, maar Norma kan zich iets bijzonders herinneren: “We hebben een meneer van 101 ondersteund. Hij was best eenzaam. Hij had één dochter, maar zij was ook midden zeventig en niet meer in de gelegenheid om veel langs te komen. Meneer was professioneel muzikant geweest.” Inspelen op de behoeftes van de ouderen is wat de Saars en Brammen doen. Zij kwamen met een bijzonder plan.

Norma gaat verder: “Een Saar en Bram waren daar een paar uur per dag. Zij hebben echt gekeken waar hij blij van werd, in zijn geval was dat natuurlijk muziek. Hij wilde graag als oud-violist nog één keer zijn kennis overdragen. Ze hebben een andere violist benaderd en zij heeft voor hem gespeeld. Hij heeft geluisterd en haar tips gegeven. Hij kreeg echt het gevoel dat hij er nog toe deed. Hij mocht haar helpen met haar spel.”

Moeilijke momenten

Saar aan Huis komt vaak in beeld als mensen aan het einde van hun leven zitten. Dat is soms moeilijk, maar toch benadrukt Norma dat het vooral heel dankbaar is. “Je moet als Saar of Bram goed kunnen omgaan met de dood en afscheid nemen. Dat is verdrietig, maar het is ook mooi dat je iemand nog fijne laatste maanden of momenten kan geven. Dáár gaat het om.”

Een eigen keuze

Over de voordelen van Saar in Huis hoeft Norma niet lang na te denken. “Bij Saar aan Huis bepaalt diegene die ondersteund wordt alles zelf. In de thuiszorg kan een oudere niet zelf beslissen en is er door de tijdsdruk weinig ruimte voor flexibiliteit. Dat is bij ons heel anders. De ouderen hebben een eigen keuze.”

“Welzijn gaat voor de zorg. Dat is echt het allerbelangrijkste. We kiezen zorgvuldig uit wie bij de persoon past. Er moet een klik zijn tussen de Saar en de oudere. Zoals gezegd moeten het écht mooie momenten worden.”

Saar nodig of worden?

Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Norma en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar. Wie weet neemt Norma binnenkort contact met jou op!

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Huisarts nodig buiten werktijd? Zo werkt de huisartsenpost in Hengelo”

Huisarts nodig buiten werktijd? Zo werkt de huisartsenpost in Hengelo

Ga naar “Alternatieve geneeswijzen in Hengelo: hier kun je terecht”

Alternatieve geneeswijzen in Hengelo: hier kun je terecht

Ga naar “Zo kreeg Patricia haar leven weer op de rit na een herseninfarct: ‘Ik ben van ver gekomen’”

Zo kreeg Patricia haar leven weer op de rit na een herseninfarct: ‘Ik ben van ver gekomen’

Aangeboden door Menzis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

  • Jumbo
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Nutella winter hazelnootpasta € 4,99”

Nutella winter hazelnootpasta € 4,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Ledstrip met afstandsbediening voor € 7,95”

Ledstrip met afstandsbediening voor € 7,95

  • Action
  • Geldig t/m 7 februari 2023