Zo ziet het mysterieuze kraakpand in Hengelo er vanbinnen uit
Misschien ben je er wel eens langsgelopen of gefietst: het kraakpand dat helemaal beplakt is met platen. Als het huis…
Ben jij als Hengeloër weleens door de straten van Tuindorp ’t Lansink gelopen? Niet voor niets is de wijk Tuindorp ’t Lansink sinds 2003 een beschermd dorpsgezicht. Het is de wijk die de familie Stork liet bouwen voor de arbeiders van hun machinefabriek. Een gratis openluchtmuseum, perfect voor een wandeling.
In de nieuwe rubriek Wandelparel van Hengelo lichten we geregeld een mooie route uit in en nabij Hengelo die absoluut op je (Hengelose) bucketlist moet. Ken je zelf een wandelroute die écht de moeite waard is? Tip ons!
Je begint niet direct in Tuindorp, maar vanuit de binnenstad vanaf het Toeristische Informatie Punt aan de Markt 8. Je loopt een klein stukje over het marktplein de Beekstraat in. Langs het Museum van Hengelo, het politiebureau en door de Emmaweg.
Aan de Emmaweg zitten niet alleen coffeeshops. Ook heel wat lokale Hengelose ondernemers hebben hier een zaakje. Emma’s conceptstore bijvoorbeeld, het antiekzaakje van Sinie en Fons of cadeauwinkel Ibiza & More. In deze straat zit ook het oude weeshuis van Hengelo.
Lees verder onder de foto’s >
Als je de Vondelstraat inloopt, loop je direct tegen een T-splitsing op. Hier staat de oude bibliotheek. Deze bieb is in 1928 gebouwd en zit tussen het centrum en Tuindorp ’t Lansink in. Omdat Coenraad Frederik Strok en de gemeente van Hengelo het niet eens konden worden over de locatie van deze biblotheek, kozen ze voor de gulden middenweg.
Als je door de Vondelstraat loopt, vergeet dan vooral niet omhoog te kijken. Zo mis je de bijzondere versierde gevels van de huizen in deze straat niet.
Lees verder onder de foto’s >
Ein-de-lijk: Tuindorp! Je herkent de wijk meteen aan de klinkerstraten en oude lantarenpalen in het Sikkens Hoogglans Monumentengroen. Als je de route door de historische straten volgt en goed oplet, vind je overal borden of elektriciteitskastjes met tekst en uitleg. Wist jij dat Koningin Wilhelmina op 23 juli 1914, een paar dagen voor de eerste wereldoorlog op het hofje met de witte huizen aan de Lansinksweg is geweest?
Stop vooral even op het C.T. Storkplein om Hotel en Restaurant ’t Lansink te bewonderen en om je heen te kijken op dit idyllische plein. Zijn we nog wel in Nederland? Is het nog wel 2023? Extra bijzonder: het Michelin restaurant op dit plein staat in de Top 100 van de allerbeste restaurants van Nederland.
Lees verder onder de foto’s >
Door naar de vijverlaan, maar niet voordat je de Stumphelerstraat doorgelopen bent. Iedere voortuin heeft hier een gebogen lantaarn met een witte kaars in de tuin. Als je deze straat doorloopt, rechts afslaat en vervolgens links loop je tegen Plein 1918 aan. Dit plein heeft een ruitenachtige vorm, met aan iedere zijde 2 huizen. De groene Tuindorp vlaggen wapperen trots bij deze woningen. Iets dat je in haast iedere straat ziet tijdens een wandeling door deze wijk. Ja echt, Tuindorp ’t Lansink heeft een eigen vlag!
Lees verder onder de foto’s >
Het Tuindorpbad loop je helemaal rond. Dit natuurzwembad bestaat dit jaar honderd jaar. In de zomer kan je hier iedere dag zwemmen. Badjuffen Tessa en Linda vertelden al eerder over waarom deze zwemvijver zo bijzonder is.
Door naar de Twijnstraat want hier staat het oudste buurthuis van heel Nederland. In september vierde dit buurtcentrum zijn honderdste verjaardag. Naast het buurthuis ligt een speeltuin voor de kids.
Lees verder onder de foto’s >
Via de Spinnersweg en de Conradstraat loop je weer richting de stad. Misschien valt het je op dat de Conradstraat én de van Markenstraat geen klinkerstraat hebben. Deze twee straten zijn de enige straten in Tuindorp waar asfalt gelegd is.
Lees verder onder de foto’s >
Langs het ROC van Twente De Gieterij loop je richting het station en zo de binnenstad weer in. Wist jij dat de locatie van deze ROC De Gieterij heet omdat het de oude Gieterij van Stork was? Hier lees je er meer over. De laatste meters word je nog getrakteerd op oude fabriekshallen, de oude fabrieksschool genaamd Wilhelminaschool én een gigantische schoorsteenpijp.
Lees verder onder de foto’s >
De Tuindorproute kan je downloaden via de website van Hengelo Promotie. Ook kan je de route ophalen bij het Toeristische Informatie Punt aan de Markt 8. Dit is ook gelijk het beginpunt van de wandeling. Je bent iets meer dan 5 km onderweg en met een uurtje ben je weer terug op het marktplein in de binnenstad.
In onze gids
Populaire rubrieken