Hengelo heeft kerken en een basiliek: dit is het verschil

Iedere stad, dus ook Hengelo, heeft er wel eentje: een kerk. Alleen niet iedere stad heeft een basiliek. Verschillende steden hebben dan wel weer een kathedraal, maar slechts twee gemeenten hebben een kathedrale basiliek… Verwarrend? Lees verder en je vergeet nooit meer het verschil tussen deze gebedshuizen!

Kerk

In Hengelo staan natuurlijk de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Waterstaatkerk. Hier komen gelovige Hengeloërs samen om te bidden of om naar een dienst te luisteren. Het woord kerk komt van het Griekse kyriakè, dat ‘van de heer’ betekent.

Wist je trouwens dat er in Nederland in de loop van de geschiedenis zo’n 19.000 kerken zijn gebouwd? Daarvan staan er nog zo’n 6.900 in het land. Van die gebouwen zijn er nog ongeveer 4.000 in gebruik als kerk: 2.300 door de protestanten en 1.700 door de katholieken. Veel van die kerken hebben de status van een monument, zo ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Onze Lieve Vrouwekerk
Onze-Lieve-Vrouwekerk

Basiliek

Geen duizenden, geen honderden, maar 27 basilieken zijn er in Nederland te vinden. Hengelo heeft één basiliek in de stad. De Sint-Lambertusbasiliek werd in 1887 gebouwd, maar pas in 1998 verheven tot basiliek.

De eerste kerk van Nederland die de titel basiliek kreeg, was de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard in 1883. De laatste keer dat een kerk tot basiliek werd omgedoopt was in 2018. Toen werd de Sint-Martinusbasiliek in Venlo door paus Franciscus verheven tot basiliek.

Een basiliek is in de Rooms-Katholieke Kerk een kerkgebouw met een bijzondere status. Alleen de paus bepaalt welke kerken basiliek mogen heten. Basilieken krijgen die eretitel omdat ze een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis hebben gespeeld of het centrum vormen van bedevaarten. Vaak liggen er ook relikwieën van heiligen. Wereldwijd zijn er ongeveer 1.500 basilieken.

De Lambertusbasiliek. Foto: indebuurt Hengelo

Kathedraal

Nederland telt zeven kathedralen, maar die staan niet in Hengelo. Je vindt ze in Utrecht, Breda, Groningen, Haarlem, Den Bosch, Roermond en Rotterdam. De Sint-Janskathedraal in Den Bosch is de enige middeleeuwse kathedraal in Nederland die nog actief is. Het is meteen ook de grootste kathedraal van Nederland.

Maar wat is een kathedraal nou eigenlijk? Heel simpel: het is de belangrijkste kerk van een bisdom. Een bisdom is een afgebakend gebied waar een lokale bisschop het bestuur in handen heeft. Wanneer een kerk als kathedraal is gebouwd, zie je dat vaak door de grootse bouw en vele versieringen.

In sommige landen wordt het woord ‘dom’ gebruikt voor een kathedraal, denk maar aan de Keulse dom. Dit woord is via het Franse dôme afgeleid van het Latijnse domus, dat huis betekent in de zin van domus Dei: ‘huis van God’.

Dan zijn er ook nog twee steden die een kathedrale basiliek hebben. Welke dat zijn lees je op de volgende pagina.

Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Foto: indebuurt

Kathedrale basiliek

In Haarlem en Den Bosch staan de twee kathedrale basilieken van Nederland. Deze gebouwen zijn dus de belangrijkste kerken van het bisdom, in dit geval bisdom Haarlem-Amsterdam en Den Bosch. Daarnaast heeft het gebouw op een gegeven moment in de geschiedenis van een paus de eretitel basiliek gekregen. In Haarlem gebeurde dat in 1948 en in Den Bosch werd de kathedraal in 1929 tot basiliek verheven. Vandaar dat deze gebouwen kathedrale basilieken genoemd worden.

De kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem. Foto: indebuurt

(Bronnen: nos, kro-ncrv, wikipedia, Trouw, wikipedia, kerknet.be)

Kapel

Nu alle ‘grote jongens’ zijn genoemd, is er nog één gebedshuis(je) over: de kapel. Kapellen ontstonden vanaf de zevende eeuw. Meestal zijn het kleine gebedshuizen. Ze hebben geen eigen pastoor of vast publiek. Een kapel kan ook vastzitten aan een kerk of klooster.

Wist je dat het woord kapel verwijst naar de mantel van Sint Maarten, de bisschop van Tours? Mantel is cappa in het Latijn en het verkleinwoord capella. De heilige gaf zijn halve mantel weg aan een arme en die mantel werd een relikwie. De ruimte waarin de mantel werd bewaard, nam de naam over. Zo is de naam kapel ontstaan.

De Sint-Janskapel in Leenderstrijp. Foto: HT-boek/Wikipedia

Lees ook:

Meer in deze categorie

Genieten van Hengelo

Ga naar “Jullie hebben gekozen: 7 x hier haal je de lekkerste patat in Hengelo”

Jullie hebben gekozen: 7 x hier haal je de lekkerste patat in Hengelo

Waar haal je de lekkerste patat in Hengelo
Ga naar “Haagse Dirk verkoopt nootjes op Hengelose markt: ‘Als het aan mij lag, had ik hier allang gewoond’”

Haagse Dirk verkoopt nootjes op Hengelose markt: ‘Als het aan mij lag, had ik hier allang gewoond’

Dirk noten markt Hengelo
Ga naar “Mysterie opgelost: op deze buitenlandse toren is ‘onze’ toren geïnspireerd”

Mysterie opgelost: op deze buitenlandse toren is ‘onze’ toren geïnspireerd

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle Kerrygold of Echte Boter van € 3,89 voor € 2,92”

Alle Kerrygold of Echte Boter van € 3,89 voor € 2,92

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Multifunctionele kunststof kast € 79,99”

Multifunctionele kunststof kast € 79,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Pitloze witte druiven van € 2,49 voor € 1,49”

Pitloze witte druiven van € 2,49 voor € 1,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023
Ga naar “4-laags toiletpapier € 6,69”

4-laags toiletpapier € 6,69

 • ALDI
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “AH Scharrelkipfiletblokjes 200 of 300 gram van € 3,49 voor € 2,49”

AH Scharrelkipfiletblokjes 200 of 300 gram van € 3,49 voor € 2,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023

Agenda

Ga naar “Koningsdag”

Koningsdag

 • 27 april 2023
Koningsdag 2023 HengeloKoningsdag 2023 Hengelo
Ga naar “Record Store Day”

Record Store Day

 • 22 april 2023
Johan DollekampJohan Dollekamp